Osijek
ANDREJ KUŠTRO

Gastronomija može privući mnoštvo gostiju
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Andrej Kuštro, rođen (1993.) i odrastao u Osijeku, školovani je kuhar. Bio je dio generacije koja je nakon prvog polugodišta prvog razreda srednje škole zaključila školovanje u staroj zgradi Ugostiteljsko-turističke škole, u centru, te se preselila u moderno školsko zdanje na Zelenom polju.

- Zašto kuhar? To bi pitanje zapravo trebalo postaviti mojim roditeljima, oni su me usmjerili. Istina je da nisam bio potencijal za gimnaziju, više sam pokazivao sklonosti kreativnom radu rukama... S druge strane, u mojoj kući, pa i kod obiju baka i djedova, oduvijek se dobro kuhalo, pa je, eto, i meni to ušlo u nosnice - kaže Andrej.

Stručnu praksu, kao važan dio školske obuke, odradio je u kuhinji Hotela Osijek, što ga je usmjerilo vještinama industrijske kuhinje u visokorangiranim objektima.

- Rekli su mi roditelji, kada sam prvi dan otišao na praksu, da će, ako s nje ne pobjegnem nakon pet minuta, sve biti u redu. A taj sam prvi dan ostao u dvije smjene - ističe Andrej.

Nakon završetka školovanja profesionalnu karijeru počinje stjecati u kuhinjama renomiranih hotelskih destinacija na jadranskoj obali. Bio je u prilici okušati se i na lokalnom terenu, kao dio tima koji je formirao kuhinju Hotela Lug u istoimenom baranjskom mjestu. Posljednjih godinu dana, zapravo od njegova osnutka, dio je ekipe koja radi u kuhinji restorana Muzej okusa. U posljednje vrijeme Andrej u spomenutoj kuhinji veću pozornost poklanja izradi slastica. Dio je profesionalnog znanja stekao i sudjelujući u europskom programu razmjene “Work abroad 2”.

- Kada ste kuhar, a to se rijetko spominje, zapravo ste dio tima i jako je važno kako kao tim radite i djelujete. Odnosno, ako ste dobra ekipa, tada posao ne trpi, u suprotnom - bolje je da se raziđete. I još nešto - biti profesionalni kuhar znači puno sati rada na nogama, u vrućini i vlazi, vječno u žurbi i strci, u opasnosti od oštrih predmeta, pa i nezadovoljnih gostiju... to je ono što se obično ne pokazuje o našoj profesiji u javnosti. Ali biti kuhar istovremeno je prilika za stalno učenje, otkrivanje novih receptura, novih izazova... Moj je izazov sada u Muzeju okusa i uživam - razdragano će mladi kuhar.

Tijekom svog odrastanja Andrej se aktivno bavio plivanjem u PK Osijek, što je iskustvo koje mu je zarana usadilo osjećaj pripadnosti gradu na Dravi. Kaže kako Osijek želi vidjeti kao grad s više osmijeha na licu svojih sugrađana, kao grad mladih, modernih ljudi, kao privlačnu turističku destinaciju.

- Jasno je kako je, uz prirodna bogatstva i povijesno nasljeđe, gastronomija ta koja može biti mamac za turiste. I ovdje u u Slavoniji imamo tradicijsku kuhinju, ali nema razloga da ne budemo još otvoreniji modernom pristupu pripremi i serviranju jela ovog podneblja - drži Andrej Kuštro. Jasenka Pejaković

MLADOST

OSIJEK ŽELIM VIDJETI KAO GRAD MODERNIH LJUDI

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA AUGUSTA ŠENOE

Problem parkinga uskoro će biti riješen?

PRONI CENTAR ZA SOCIJALNO PODUČAVANJE

Predavanje “Germanska nova medicina”

KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR

Ponovno dopušteni posjeti bolesnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas