Osijek
ANDREJ KUŠTRO

Gastronomija može privući mnoštvo gostiju
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Andrej Kuštro, rođen (1993.) i odrastao u Osijeku, školovani je kuhar. Bio je dio generacije koja je nakon prvog polugodišta prvog razreda srednje škole zaključila školovanje u staroj zgradi Ugostiteljsko-turističke škole, u centru, te se preselila u moderno školsko zdanje na Zelenom polju.

- Zašto kuhar? To bi pitanje zapravo trebalo postaviti mojim roditeljima, oni su me usmjerili. Istina je da nisam bio potencijal za gimnaziju, više sam pokazivao sklonosti kreativnom radu rukama... S druge strane, u mojoj kući, pa i kod obiju baka i djedova, oduvijek se dobro kuhalo, pa je, eto, i meni to ušlo u nosnice - kaže Andrej.

Stručnu praksu, kao važan dio školske obuke, odradio je u kuhinji Hotela Osijek, što ga je usmjerilo vještinama industrijske kuhinje u visokorangiranim objektima.

- Rekli su mi roditelji, kada sam prvi dan otišao na praksu, da će, ako s nje ne pobjegnem nakon pet minuta, sve biti u redu. A taj sam prvi dan ostao u dvije smjene - ističe Andrej.

Nakon završetka školovanja profesionalnu karijeru počinje stjecati u kuhinjama renomiranih hotelskih destinacija na jadranskoj obali. Bio je u prilici okušati se i na lokalnom terenu, kao dio tima koji je formirao kuhinju Hotela Lug u istoimenom baranjskom mjestu. Posljednjih godinu dana, zapravo od njegova osnutka, dio je ekipe koja radi u kuhinji restorana Muzej okusa. U posljednje vrijeme Andrej u spomenutoj kuhinji veću pozornost poklanja izradi slastica. Dio je profesionalnog znanja stekao i sudjelujući u europskom programu razmjene “Work abroad 2”.

- Kada ste kuhar, a to se rijetko spominje, zapravo ste dio tima i jako je važno kako kao tim radite i djelujete. Odnosno, ako ste dobra ekipa, tada posao ne trpi, u suprotnom - bolje je da se raziđete. I još nešto - biti profesionalni kuhar znači puno sati rada na nogama, u vrućini i vlazi, vječno u žurbi i strci, u opasnosti od oštrih predmeta, pa i nezadovoljnih gostiju... to je ono što se obično ne pokazuje o našoj profesiji u javnosti. Ali biti kuhar istovremeno je prilika za stalno učenje, otkrivanje novih receptura, novih izazova... Moj je izazov sada u Muzeju okusa i uživam - razdragano će mladi kuhar.

Tijekom svog odrastanja Andrej se aktivno bavio plivanjem u PK Osijek, što je iskustvo koje mu je zarana usadilo osjećaj pripadnosti gradu na Dravi. Kaže kako Osijek želi vidjeti kao grad s više osmijeha na licu svojih sugrađana, kao grad mladih, modernih ljudi, kao privlačnu turističku destinaciju.

- Jasno je kako je, uz prirodna bogatstva i povijesno nasljeđe, gastronomija ta koja može biti mamac za turiste. I ovdje u u Slavoniji imamo tradicijsku kuhinju, ali nema razloga da ne budemo još otvoreniji modernom pristupu pripremi i serviranju jela ovog podneblja - drži Andrej Kuštro. Jasenka Pejaković

MLADOST

OSIJEK ŽELIM VIDJETI KAO GRAD MODERNIH LJUDI

Najčitanije iz rubrike