Osijek
ADVENT U CENTRU - ZA I PROTIV

Podijeljena mišljenja građana oko preseljenja Adventa u centar grada
Objavljeno 1. prosinca, 2017.
Bojazan od lošeg prometa radnim danima razlog je za rad tek iza 15 sati

Prije nego što je uopće službeno otvoren, pojavili su se određeni problemi koji se vežu uz ovogodišnji Advent na Trgu Ante Starčevića i Trgu pape Ivana Pavla II. Nekoliko nam se vozača požalilo da im velika adventska kućica kod okretišta u Županijskoj ulici zaklanja pogled na mogući nailazak tramvaja. I doista, sami smo se u to uvjerili. Sjeli smo u automobil, otišli do sporne lokacije te smo morali potpuno zastati i uvjeriti se da smo sigurni od sudara s tramvajem. Odmah smo se obratili GPP-u, iz kojeg su nam rekli da su upoznati s tim problemom.

- Krajem prošlog tjedna na licu mjesta sastali su se organizatori Adventa, policijski službenici i predstavnici GPP-a. Tada je zaključeno da kućica ometa vidokrug vozačima koji ulaze u kružni tok te oni nisu u mogućnosti na vrijeme uočiti nadolazeći tramvaj. Organizatori adventskih događanja odmah su reagirali i izmjestili spornu kućicu, čime je navedeni problem otklonjen - kaže voditeljica marketinga GPP-a Sanja Mršo.

Zanimalo nas je i kako GPP gleda na preseljenje Adventa na središnji osječki trg s obzirom na očekivane velike gužve zbog kojih će vozači tramvaja morati biti oprezniji, ali i strpljiviji nego inače.

- GPP je na vrijeme o svemu obaviješten i konzultiran. Budući da je Trg Ante Starčevića i sada pješačka zona, vozači tramvaja moraju s posebnom pozornošću i inače voziti na toj lokaciji, stoga im dodatne gužve neće biti posebna novina. Svi su dodatno upozoreni da s posebnom pažnjom voze kroz postojeću pješačku zonu te se nadamo da će, što se GPP-a tiče, sve proći u najboljem redu - rekla nam je Mršo.

Sami građani još uvijek imaju podijeljena mišljenja oko premještanja Adventa iz Tvrđe na središnji trg. Svatko ima svoje razloge za i protiv i to je uobičajeno. Čini se da je ipak najčešća dvojba kod roditelja male djece koje brine prolazak tramvaja kroz trg dok su na njemu velike gužve.

Na kraju, nekima smeta to što će Božićni sajam od nedjelje do petka biti otvoren tek od 15 sati te što će zatvorene kućice tijekom dana narušavati čaroliju adventa. Koordinator programa Ivan Kristijan Majić rekao nam je da se ranije otvaranje kućica, nažalost, ne isplati, ali ima i jednu dobru vijest, svojevrstan kompromis.

- Sudeći prema iskustvima s prethodnih advenata, držimo da je nemoguće u prijepodnevnim satima napuniti posjetiteljima svih pedesetak kućica. Kad smo bili u Tvrđi, gdje su smještene tri srednje škole, fakultet i razni ugostiteljski objekti, bilo je točno nula djece i samo šačica odraslih na Adventu. Međutim, zbog klizališta koje će se otvarati svakoga dana od 10 sati, bit će otvorene i tri kućice kako bi posjetitelji ipak mogli nešto pojesti i popiti. Ali to je maksimum isplativosti i ponovno mislimo da će i one imati slab promet prijepodne. Jedino će subotom kućice raditi i prijepodne, kad u centru doista ima ljudi - ističe Majić.

Adrian ANDREJEK

Ivan Kristijan Majić

koordinator programa

DESETCI RAZLIČITIH SADRŽAJA

- I ove godine Advent u Osijeku zamišljen je kao kombinacija kulturno-umjetničkog, zabavnog, dječjeg i gastronomskog programa. Planirano je nekoliko desetaka različitih programa i sadržaja, a program će biti objavljen tijekom vikenda. U dinamičnom, vedrom i optimističnom duhu bit će organizirani mnogi sadržaji koji su kombinacija suvremenog i tradicijskog, primjerice manji i veći koncerti na posebnoj pozornici, kao i paljenje adventskih svijeća svake nedjelje na adventskom vijencu postavljenom ispred konkatedrale. Ovogodišnji Advent u Osijeku oživjet će poznate, središnje prostore grada, ali otkriva i neke nove prostore u Osijeku. Jedan od njih zasigurno je naš adventski Xmas SkyBox, prostor na vrhu Esseker centra, iz kojeg se pruža pogled na središnji trg i ukrašeni centar grada. Osim što je SkyBox bio lokacija najave Adventa, predviđeno je da bude prostor za blagdanska druženja, poslovne domjenke, zabavne programe i drugo.

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije