Regija
MEĐU NAJOPREMLJENIJIMA SU U RH

Tehnička škola Županja želi biti Centar izvrsnosti
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

ŽUPANJA - Tehnička škola Županja među najopremljenijim je školama u Hrvatskoj, možda i šire, i mogla bi postati regionalni Centar izvrsnosti za mehatroniku u kojem bi se obučavao kvalitetan kadar za industriju Slavonije i Baranje, bosanske Posavine i Vojvodine. Školu pohađa 195 učenika, budućih elektrotehničara i računalnih tehničara za strojarstvo. Učenici imaju odlične uvjete za praktični dio nastave i usvajanje stečenih znanja pa stoga i ne čudi što redovito postižu zapažene rezultate na natjecanjima. Potencijale Tehničke škole prepoznale su i poznate kompanije Siemens i Festo s kojima Županjci već niz godina uspješno surađuju i koje im pružaju značajnu pomoć te osiguravaju najsuvremeniju opremu za obuku učenika.

- Imamo vrhunski laboratorij s opremom za hidrauliku, pneumatiku i mehatroniku na kojem nam zavide mnoge srednje škole, ali i fakulteti. S opremom koju imamo mogli bismo bez problema napuniti jednu dvoranu za tjelesni odgoj. Imamo želju prostorno se proširiti za praktični dio nastave kako bismo svu tu opremu koju imamo, a koja je vrlo vrijedna i jako skupa, mogli optimalno koristiti. Vjerujem da će nas poduprijeti i župan Božo Galić, jer imati u Vukovarsko-srijemskoj županiji centar izvrsnosti za mehatroniku, što je vrh tehnologije, ipak nije mala stvar. Od njemačke kompanije Festo uskoro ćemo dobiti komponente od industrijske revolucije 4 i ono što još nema nitko, bit će u Županji - kaže ravnatelj Tehničke škole Županja prof. Jozo Jurkić. U suradnji s tvrtkom Festo na obuci i licenciranju u Županji već je bilo ljudi iz te industrije, povratne informacije su odlične i u tom će se smjeru i dalje ići i razvijati trening centar za obuku kvalitetnog kadra. Uloga tvrtke Festa od iznimne je važnosti u edukaciji, formalnoj i neformalnoj, potrebnoj za nova zanimanja koja dolaze s novim tehnologijama.

Prošlog je tjedna Tehnička škola s tvrtkama Festo i Siemens organizirala Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju - Otkrij svoje talente! Pokrenut je na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učinilo privlačnijim. Sudionici su imali priliku razmijeniti primjere izvrsnosti s područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, inovativne nastavne prakse, uspješne strukovne programe koji potiču naukovanja, primjere učenja na radnome mjestu, usavršavanja i prekvalifikacije te održivih partnerstava između poduzeća i obrazovnih ustanova.

- Mi smo već gotovo 18 godina partneri sa Siemensom. Festo nam je opremio laboratorij, donira nam sve potrebne dijelove i opremu. Naši učenici imaju taj privilegij i na to smo ponosni. To su globalističke kompanije, ali u njoj rade i Hrvati s velikom dušom koji žele pomoći ovaj kraj i mlade ljude - kaže Jurkić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Svi su ponosni sponzori škole

Ravnatelj s velikim zadovoljstvom ističe da su Tehničku školu u Županji prvi počeli opremati djelatnici županjske Sladorane, inženjeri, tehničari i Uprava, oni su im generalni sponzori i s tom tvornicom imaju odličnu i plodonosnu suradnju. Slijede Siemens, Festo, a tu su i Same Deutz Fahr Žetelice i svi privatnici na županjskom području. Svi se rado odazivaju na iskazane potrebe i ponosni su sponzori Tehničke škole u Županji, a to im se vraća kvalitetnim kadrom.

195

učenika pohađa Tehničku školu u Županji

Možda ste propustili...

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA NAŠICE

Crveni su nosovi igrom razveselili male pacijente

ZAJEDNIČKA AKCIJA JAGLACA, OPĆINE I TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA VRATA PAPUKA

Uredili okoliš vrtića uoči povratka mališana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja

3

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše