Kultura
GLAZBENE SVEČANOSTI OD 4. DO 21. PROSINCA

Natjecanje studenata u pjevanju božićnih pjesama za završetak 11. GLAZ-B-OS-a
Objavljeno 30. studenog, 2017.

Nisu jubilarne, ali su već tradicionalne, jer ove se godine održavaju 11. put. Riječ je o Glazbenim svečanostima Umjetničke akademije u Osijeku, popularnom GLAZ-B-OS-u, koji počinje u ponedjeljak, 4. i traje do četvrtka, 21. prosinca. Tim je povodom na UAOS-u jučer održana press konferencija na kojoj su o festivalu govorile prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica, izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, idejna osnivačica festivala, Majda Milinović, ass., umjetnička voditeljica ovogodišnjeg izdanja, te Petra Španić, u ime studenata. Iako ponajprije namijenjeni studentima glazbe UAOS-a, predavanja, koncerti, slušaonice i radionice, u čijoj će realizaciji svoj prinos dati i profesori Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, otvoren je za sve zainteresirane, a ulazak je besplatan na sve programe.

Ponosno i s pravom nimalo skromno, Antoaneta je Radočaj-Jerković, na dekaničino pitanje je li očekivala da će ono što su prije 11 godina pokrenuli izrasti u ovako značajnu manfestaciju, odgovorila: Apsolutno jesam!

Za glazbenike je prosinac, dani uoči božićnih blagdana, iznimno radno i stoga uzbudljivo razdoblje, a osječki mu se studenti posebice vesele upravo zbog GLAZ-B-OS-a.

Godinama su stvarali razlike, donosili nešto novo, poticali mlade na hrabre iskorake, rizik, pa ne čudi ovogodišnji moto: GLAZ-B-OS stvara razlike! Potvrda tomu zrcali se u bogatom programu, kroz koji je brzo jučer 'protrčala' Majda Milinović. Svakako među zanimljivijim programima, koji će postići i dobar odaziv publike, koncert je solista i ansambala UAOS-a (pjevačkog zbora, tamburaškog, džez i opernog ansambla), planiran za četvrtak, 7. prosinca, u 19 sati, u atriju zgrade Glavne straže Muzeja Slavonije. Ipak, završnica je festivala ono najzabavnije - natjecanje studentskih pjevačkih ansambala. Lokacija je još uvijek - tajna, nisu ju željeli otkriti, no početak je u 19 sati. Sudjelovat će svih pet ansambala (svaka godina ima svoj ansambl), pjevat će božićne pjesme, ali i puno širi glazbeni repertoar! Zanimljivo je da će, kao uvod GLAZ-B-OS-u, ansambl 4. godine, od 1. do 3. prosinca sudjelovati na 21. međunarodnom zborskom festivalu Cro Patria u Splitu. Ovaj je ansambl, naglasila je Antoaneta Radočaj-Jerković, do sada dva puta pobijedio upravo na završnom natjecanju GLAZ-B-OS-a pa su ga stoga prijavili na ovo natjecanje. N.Vekić

Koncert solista i ansambala UAOS-a planiran za četvrtak, 7. prosinca, u 19 sati, u atriju zgrade Glavne straže Muzeja Slavonije.

RADIONICA “KAKO POJESTI SLONA?”

Prvoga dana na programu su radionice “Kako nastaje umjetničko djelo?” te “Scenska prisutnost”, ali i Advent uz klasike naziv je izlaganja i koncerta Gudačkog orkestra srednje Glazbene škole Franje Kuhača Osijek i solista UAOS-a. Drugoga je dana na programu radionica “Tempo”, izlaganje “Povijesno obaviještena izvedba i dramaturgija u operi Figarov pir W. A. Mozarta” te slušaonica “Christmas Swing!”. I u srijedu se održavaju dvije radionice “Go online!” te plesna “Christmas menuet”, kao i predstavljanje notnog izdanja Sonate za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića. U četvrtak, 7. 12. radionica je zanimljiva naziva “Kako pojesti slona?”, ali i slušaonica “Božić u glazbi: A. Bungert: Frau Maria an der Wiege/B. Bartok: Rumunjske božićne pjesme”, dok je 8. 12. rezerviran za Klavirski koncert studenata Glazbene pedagogije, kao i izlaganje i radionicu “Božićna harmonija u hrvatskoj i svjetskoj vokalnoj partituri”.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike