Mozaik
SANDI CENOV OBRADIO PJESMU IBRICE JUSIĆA

Od svih božićnih poklona najviše pamtim gitaru koja me dočekala ispod bora
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Obrada predivne ljubavne balade legendarnog dubrovačkog glazbenika Ibrice Jusića ugledala je ponovno svjetlo dana nakon dugih 25 godina, i to u jedinstvenoj obradi Sandija Cenova. U svojoj moćnoj interpretaciji pjesme Sandi je još jednom pokazao kako obrada može zvučati potpuno novo, drukčije i emotivno. Svoje oduševljenje ni sam nije mogao sakriti, što ćete najbolje vidjeti u našem razgovoru.

Kako ste se odlučili obraditi pjesmu “Ljubi san vašu kćer” Ibrice Jusića?

- To je pjesma koju oduvijek sviram sebi za dušu, jer je osjećam kao da sam je i sam proživio. A kad mi je iz starog rokovnika slučajno ispao papirić s tekstom te pjesme, koju mi je Ibrica diktirao još tamo početkom devedesetih, znao sam da je moram snimiti.

Zašto je baš sada pravi trenutak za tu obradu?

- Držim da je romantika uvijek aktualna tema. Budući da većina novije generacije ne zna tu predivnu pjesmu, htio sam im je predstaviti na svoj način. A starije generacije podsjetiti na nešto već možda zaboravljeno, a dobro.

Što vas veže s legendarnim dubrovačkim glazbenikom?

- S Ibricom me veže hrabrost da se ponekad popnem na binu sam sa svojom gitarom i da ljudima koji me dođu čuti otvorim svoje srce kroz pjesmu.

Kako su Jusić i Krste Juras kao autori komentirali finalni proizvod?

- Moram vam priznati da mi je taj tren kad oni to čuju bio baš obavijen strahom, hoće li se to njima kao autorima svidjeti, jer sam unio puno sebe u to. Pao mi je kamen sa srca kad su obojica rekli da im se moja obrada sviđa.

Kakav će biti vaš novi studijski album, po čemu će biti poseban i kad će biti objavljen?

- Bit će iskren i bez kalkulacija. Neke moje pjesme koje sam proživio bit će 'zapakirane' u moderne aranžmane i prilagođene vremenu u kojem živimo. A kad će izići, u ovom trenutku ne znam. Svakako onda kad budem sto posto zadovoljan finalnim zvukom.

Koje se zanimljivosti, odnosno anegdote vežu uz stvaranje vaših pjesama?

- Uvijek mi je jako zanimljivo kad u pjesmu stavim neki autentični autobiografski događaj, pa razmišljati o tome hoće li se netko prepoznati u pjesmi.

Po čemu ćete zauvijek pamtiti obljetnički koncert u Gavelli?

- Pamtit ću taj koncert po količini emocija koje su se tamo dogodile. A da ne budem lažno skroman, pamtit ću ga i po tome što je bio vrlo brzo rasprodan i što se tražila karta više.

Imate li dogovoren kakav novogodišnji nastup ili ćete u 2018. ući u krugu najbližih?

- Imam mnogo koncerata dogovorenih za prosinac, a novogodišnji nastup dogovaram upravo ovih dana.

Planovi za Božić?

- To mi je, kao i većini Hrvata, najdraži blagdan. Provodim ga tako da sam na Badnjak sa svojima, a onda na sam Božić krećem na put za Split, jer tamo već dvadeset godina održavam svoj tradicionalni božićni koncert. Tako će biti i za nadolazeći Božić.

Koji Božić i po čemu najviše pamtite? A poklon?

- Pamtim snijeg, toplinu oko srca uz svoje najmilije, romantiku, zajedništvo svih dobrih ljudi koji ga slave. Bilo je raznih poklona, a najviše pamtim gitaru, o kojoj sam dugo maštao, a koja me dočekala ispod bora prije nekoliko godina.

Adrian ANDREJEK

na Božić

VEĆ 20 GODINA IMAM KONCERT U SPLITU

Možda ste propustili...

BOOKING.COM PROVEO ISTRAŽIVANJE

Modni turizam u porastu je i među Hrvatima

AURÉLIE FONTAN, NAGRAĐIVANA MODNA DIZAJNERICA

Prva modna kolekcija na pametnom uređaju

Najčitanije iz rubrike