TvObzor
AMERIČKI BEND ALGIERS DOLAZI U HRVATSKU

Vrhunski spoj gospela, post punka i industriala
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Razne se godine spominju kao početak djelovanja ovog glazbenog kvarteta podrijetlom iz Atlante, glavnog grada američke savezne države Georgije, no kako sami članovi grupe Algiers navode, tek su 2012. objavom prvog singla "Blood" shvatili da je to ono čemu su težili tijekom godina glazbenog istraživanja. Ta se njihova vizija u cijelosti iskristalizirala do objavljivanja istoimenog albuma prvijenca tri godine kasnije, albuma koji je izašao za jednu od najznačajnijih nezavisnih etiketa danas - Matador Records.

Njihov je spoj gospel vokala i gitarističke glazbe u rasponu od post-punka Gang Of Four ili A Certain Ratio do elektropunk i industrial prizvuka kultnih Suicide zaintrigirao glazbenu kritiku koja je u pravilu ostala zatečena originalnošću i visokom razinom kvalitete koju su već na svom prvom albumu Algiers isporučili. Kao i obično, postojala je kod mnogih skepsa i strah od "ukletog" drugog albuma koji se nerijetko događa onima koji se odlučuju implementirati nove i nekonvencionalne ideje, pa se takvi već na svom drugom pravom izdanju počinju vrtjeti u krug neuspješno tražeći izlaz iz okova revolucionarnog albuma prvijenca. Na našu sreću, Algiers su uvjerljivo demonstrirali kako u njihovu slučaju strahu mjesta nije bilo, jer je drugi album "The Underside of Power" razoružao i najveće skeptike, donijevši im hvalospjeve od većine važnih glazbenih medija kao što su A.V. Club, AllMusic, Drowned In Sound, Clash, Alternative Press, The Quietus i The Wire. Snimljen u Bristolu, a produciran od Adriana Utleyja (Portishead), ovaj album snažno i beskompromisno progovara o sadašnjosti koju proživljava ova četvorka smještena između New Yorka, Londona i Atlante.

Stvarnost je to koju podjednako diktira Trumpova Amerika kao i sve izraženija ksenofobija u Velikoj Britaniji, stvarnost kojoj se Algiers odlučno suprotstavljaju svojim strastvenim spojem gospela, soula i post punka. Algiers su Franklin James Fisher na vokalu, Ryan Mahan na bas gitari, Lee Tesche na gitari, a odnedavno je punopravni član benda i Matt Tong, nekadašnji bubnjar i suosnivač grupe Bloc Party.

Ulaznice za Zagreb po promotivnoj cijeni od 65 kuna može se pronaći od 24. 11. u Rockmarku i Dirty Old Shopu. Od 4. prosinca cijena će im biti 80 kuna, na dan koncerta 100 kuna, a dostupne su i preko njihovih web-stranica.

Za Rijeku early bird ulaznice po cijeni od 65 kuna u prodaji su od petka, 24. 11., sve do četvrtka, 30. 11. Od 1. 12. cijena ulaznica iznosi 80 kuna i stoji sve do dana koncerta kada raste na 110 kuna. Ulaznice su dostupne u Dallas music shopu Rijeka i sustavu Entrio. (N.K.)

Možda ste propustili...

CHRIS HEMSWORTH I DAKOTA JOHNSON U MISTERIOZNOM TRILERU

Teška vremena u motelu El Royale

GRČKI MAKEDONAC DINE DONEFF SNIMIO ALBUM U ČAST SVOG ZABORAVLJENOG SELA

Počast zavičaju koga više nema