Novosti
REAKCIJA IZ BIH

Bakir Izetbegović: Stavljen je pečat na tamni dio istine
Objavljeno 29. studenog, 2017.
“Svijetlo lice hrvatske politike ono je koje se izborilo za prestanak sukoba i brinulo se o protjeranim Bošnjacima”, kaže Izetbegović

Vezani članci

GORDAN JANDROKOVIĆ NAJAVIO ZAJEDNIČKU IZJAVU PARLAMENTARNIH STRANAKA

Presuda ne odgovara povijesnim činjenicama

PREDSJEDNIK GENERALSKOG ZBORA PAVAO MILJAVAC:

Ova presuda neće pridonijeti pomirenju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u srijedu u Sarajevu kako je presuda Haškog suda šestorici političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne važna jer je utvrdila činjenice o karakteru rata u BiH, ali je istaknuo kako taj sudski pravorijek neće utjecati na odnose Hrvata i Bošnjaka u toj zemlji, kao ni na odnose Hrvatske i BiH, koji moraju biti dobri.

Na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu izricanja osuđujuće presude za ratne zločine šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Izetbegović je kazao kako je time Haški sud još jednom dokazao svoju važnost i vrijednost i kako je svojim radom žrtvama omogućio bar djelomičnu satisfakciju za sve što su pretrpjele. “Presude tribunala treba promatrati u tom kontekstu, iskreno ih prihvatiti i provesti”, kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako je ICTY nedvojbeno potvrdio da su Prlić i ostali “sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s nekadašnjim čelnicima Hrvatske i predsjednikom Tuđmanom nastojali uspostaviti entički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje Hrvatskoj”.

“Vijeće (ICTY-a) utvrdilo je kako je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije i stvarne vlasti Hrvatske u pojedinim općinama BiH”, kazao je Izetbegović pred novinarima, dodavši kako se sve to činilo napadima na Bošnjake, etničkim čišćenjima, masovnim ubojstvima i silovanjima. “Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince”, kazao je bošnjački politički lider.

Njegovo je stajalište kako je presudom ICTY-a stavljen “pečat na tamni dio istine” o razlozima stvaranja HZ HB ali “i o ulozi tadašnjeg rukovodstva Hrvatske”.

“Namjerno sam kazao 'dio istine'. Hrvatska je politika, i ona koja se kreirala u Zagrebu i ona koja se kreirala u BiH, lutala, imala dvije dimenzije i dva lica. Jedno je lice neuspjeli udruženi zločinački pothvat koji je nanio strahovite patnje žrtvama, a drugo svijetlo lice hrvatske politike, ono koje se izborilo za prestanak sukoba, brinulo se i u ratu o protjeranim Bošnjacima i omogućilo postizanje Washingtonskog sporazuma i zajedničku borbu do kraja rata”, kazao je Izetbegović.

Objasnio je kako je cilj bošnjačke politike surađivati sa “svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH”, uz uvjerenje kako su dva naroda u obje države u stanju izgraditi prijateljske i obostrano korisne odnose.

Komentirajući samoubojstvo Slobodana Praljka, Izetbegović je kazao kako je bivši zapovjednik HVO-a jedan od onih koje je upropastio projekt udruženog zločinačkog pothvata. “Mislim da ga je UZP doveo do ovoga do čega je došlo”, kazao je čelnik SDA-a.

Inzko: Točka na tragično poglavlje

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u srijedu se pridružio pozivima na poštovanje presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg-Bosne istaknuvši kako je to jedini put koji BiH može povesti naprijed, a sve je usporedio s procesima u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata. “Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci nanijeli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je točka na jedno tragično poglavlje. S obzirom na to da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti”, rekao je Inzko u izjavi dostavljenoj Hini.