Svijet
MISA U MJANMARU

Papa je došao zauzeti se za muslimane
Objavljeno 30. studenog, 2017.

Vezani članci

DOŠAO ZAUSTAVITI ETNIČKO ČIŠĆENJE?

Papu u Mjanmaru dočekale tisuće ljudi

Papa Franjo, koji je "došao kako bi donio riječi nade", slavio je u srijedu misu na otvorenom u Mjanmaru, zemlji s nešto više od jedan posto katolika koja je prvi put dočekala poglavara Katoličke Crkve. Pred šarolikim, ali suzdržanim mnoštvom od približno 150.000 ljudi koji su mahali mjanmarskim i vatikanskim zastavama, Sveti Otac je otkrio da je "dugo iščekivao ovaj trenutak". Papa je prije mise, smiješeći se, u otvorenom papamobilu obišao stadion pozdravljajući ljude među kojima je bio velik broj mladih koji su sjedili na zemlji. Na početku homilije Papa je ponizno rekao: "Došao sam kao hodočasnik kako bih vas saslušao, naučio nešto od vas i donio vam riječi nade i utjehe".

Mnogi katolici, uzbuđeni zbog prvog posjeta uopće nekog pape njihovoj zemlji, gdje su budisti u većini, proveli su noć na velikom stadionu u središtu Yangona, gospodarske prijestolnice gdje se održava misa. Neki su došli iz drugih zemalja, kao što su Tajland i Vijetnam. Papa je pozvao na opraštanje, premda u Mjanmaru "mnogi nose rane zbog nasilja, bile one vidljive ili nevidljive".

U ovoj zemlji u jugoistočnoj Aziji već se desetljećima vode građanski ratovi, a u zadnja tri mjeseca potresaju je teški sukobi na zapadu zbog kojih je više od 620.000 muslimana, pripadnika zajednice Rohindža, moralo izbjeći.

Papa Franjo u utorak je razgovarao s čelnicom Aung San Suu Kyi i zauzeo se za poštivanje vjerskih razlika i ljudskih prava, no izbjegao je spomenuti Rohindže. Franjo, koji se rado obraća malim vjerskim zajednicama na "periferiji", pokazao je da jako poštuje mjanmarsku Crkvu. “U velikom siromaštvu i teškoćama, mnogi među vama pružaju konkretnu pomoć i suosjećaju sa žrtvama, pa tako i s pripadnicima drugih plemenskih manjina”, istaknuo je "papa siromašnih".H

PAPA S BUDISTIMA

U Mjanmaru, gdje je više od 90 posto budista, ima približno 700.000 katolika, što je nešto više od jedan posto ukupnog stanovništva. Katoličanstvo su u 16. st. onamo donijeli portugalski trgovci iz indijskog trgovačkog središta Goe. Zemlja je 2014. dobila svog prvog sveca, Isidorea Ngeija Koa Lata, kojeg je Sveta Stolica kanonizirala, a ubijen je 1950. na istočnoj granici. Dolaskom civilne vlade na čelu s Aung San Suu Kyi, u svibnju 2017., uspostavljene su diplomatske veze sa Svetom Stolicom. Papa se u srijedu poslijepodne u poznatom budističkom hramu treba sastati s najvišim predstavnicima budizma.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRBIJA SE PROTIVI JER STRAHUJE OD OSNIVANJA VOJSKE

Amerika povlači UNMIK s Kosova?

2

TRUMP ODLUČIO

Guantanamo ostaje još 25 godina

3

SVAKI DAN POGUBLJUJU 10 LJUDI

Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji