Svijet
ISPALILI NOVI PROJEKTIL

I SAD-u je sada jasno da je Sj. Koreja nuklearna sila
Objavljeno 30. studenog, 2017.

Vezani članci

PROGONILI GA I RANILI

Sjevernokorejski vojnik prebjegao u Južnu Koreju

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da je njegova zemlja postala nuklearna sila u punom smislu, budući da je uspješno ispitala novi tip projektila Hwasong-15 kojim može gađati bilo koji dio američkog kontinenta.

Ispaljivanjem ovog interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) prekida se razdoblje mirovanja koje traje više od dva mjeseca i u kojemu Sjeverna Koreja nije provodila raketne pokuse. Ovo je novi izazov za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tvrdio da razvoja takvih kapaciteta neće biti. “Oružani sustav tipa ICBM Hwasong-15 je interkontinentalni projektil opremljen teškom i golemom bojnom glavom kojom se može gađati čitav američki kontinent", piše KCNA. Pjongjang tvrdi da je projektil dosegnuo visinu od 4475 kilometara i pao 950 km od lansirne rampe. Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in, ocijenili su da je novo ispaljivanje sjevernokorejskog projektila prijetnja za čitav svijet. UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres osudio je lansiranje sjevernokorejskog projektila te pozvao Pjongjang da se ubuduće suzdrži od bilo kakvih koraka koji bi mogli destabilizirati situaciju. Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je sjevernokorejsko lansiranje projektila nasilnim činom koji se ne može tolerirati. “Nikada nećemo popustiti ni pred kojim činom provokacije. Pojačat ćemo naš pritisak na Pjongjang”, rekao je Abe.

Trump je poručio kako će SAD “riješiti situaciju sa Sjevernom Korejom”, dok su američki diplomati najavili da će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju. Pentagon je ranije objavio da je projektil koji je Sjeverna Koreja ispalila pao blizu Japana te da je prema prvim procjenama riječ o interkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM). Američki je predsjednik prije tjedan dana Sjevernu Koreju ponovno stavio na popis zemalja za koje Washington kaže da podržavaju terorizam. “Reći ću vam samo to da ćemo riješiti taj problem..., to je situacija koju ćemo riješiti”, rekao je Trump novinarima.

Naravno, nije rekao kako to misli učiniti, a opcija nema mnogo. Ona politička, mirotvorna i pregovaračka otpada, jer bi SAD pristao samo na trenutačno i potpuno odustajanje Sjeverne Koreje od nuklearnog oružja te uništenje svih kapaciteta za njegovu proizvodnju i svog oružja. U trenutku kada ima toliku nuklearnu moć u rukama Kim Jong-unu to ne pada na pamet. Druga je opcija svrgavanje sjevernokorejskog vođe i postavljanje marionete SAD-a prema scenariju već mnogo puta viđenom do sada u drugim zemljama. Ni ta mogućnost nije realna, jer Kima Sjevernokoreanci iz straha, ljubavi, ili nečeg drugog, gledaju kao božanstvo. Ostaje nasilni pokušaj kopnene invazije vojske SAD-a na Sjevernu Koreju, što bi za Amerikance bilo ravno katastrofi zbog broja žrtava koje bi imali na tlu, unatoč zračnoj nadmoći koja bi im davala potporu. Vojska Sjeverne Koreje jedna je od najvećih na svijetu i broji oko 1,2 milijuna aktivnih vojnika te šest milijuna rezervista spremnih u svakom trenutku uzeti oružje.

Naposljetku, ostaje mogućnost nuklearnog napada SAD-a na Sjevernu Koreju. Takozvanog “preventivnog” napada. Živote bi izgubili milijuni. Vjerojatno deseci milijuna ljudi, jer Sjeverna Koreja ne bi čekala da ih se sravni sa zemljom, nego bi odmah ispalila sve u svom nuklearnom i konvencionalnom arsenalu, možda ne na SAD, ali zasigurno na američke saveznike i prve sjevernokorejske susjede - Južnu Koreju i Japan.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u priopćenju je snažno osudio ispaljivanje projektila ustvrdivši da ono predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, te potkopava regionalnu i međunarodnu sigurnost.

Eduard SOUDIL/H
I JUŽNA KOREJA ISPALILA PROJEKTIL

Američki ministar obrane James Mattis rekao je da sjevernokorejski projektil letio više nego u svim dosadašnjim sjevernokorejskim pokusima. Pentagon je objavio da je projektil bio ICBM, te da je lansiran iz Sain Nija u Sjevernoj Koreji. Projektil je letio oko 1000 kilometara prije no što je pao u Japansko more, procjenjuju stručnjaci Pentagona. Dodaje se da projektil nije predstavljao prijetnju teritoriju SAD-a, a ni njezinim saveznicima. Japanska vlada objavila je da je projektil letio oko 50 minuta te pao u more u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Nekoliko minuta nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil, i južnokorejska vojska uzvratila je pokusnim ispaljivanjem projektila, objavila je južnokorejska vojska.

Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

Najčitanije iz rubrike