Osijek
POTPORA ŽUPANIJE

Od iduće godine poduzetnicima dva milijuna kuna
Objavljeno 30. studenog, 2017.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić jučer se u Velikoj vijećnici u Županijskoj 4 susreo s korisnicima potpora za poticanje poduzetništva, koje su podijeljene u skladu s mehanizmom javnog poziva koji je uputila Osječko-baranjska županija, te potpisao ugovore o njihovoj dodjeli.

- Posrijedi je 1,36 milijuna kuna potpore, koje će dobiti 75 poduzetnika svih vrsta i kategorija. Od iduće godine ukupni iznos ovih potpora povećat će se na dva milijuna kuna, kako smo to odučili izglasavanjem proračuna za iduću godinu prije dva dana na Županijskoj skupštini. Želim naglasiti da su nam potpore poduzetnicima jako važne. Poduzetnici, obrtnici i vlasnici OPG-ova, dakle svi oni koji rade i stvaraju novu vrijednost, koji zapošljavaju i plaćaju poreze, jedan su nam od najvažnijih partnera jer su pokretači gospodarskog razvitka, bez njih ne možemo uopće zamišljati bolju budućnost Osječko-baranjske županije i Hrvatske. Maksimalni iznos potpore ove godine je 50.000 kuna, a ona se može utrošiti za kupnju i opremanje poslovnih prostora, nabavu strojeva, osposobljavanje djelatnika, informatizaciju poslovanja i slično - istaknuo je župan Anušić.

Na novinarsko pitanje o tome kakva je poduzetnička situacija u Osječko-baranjskoj županiji te kakva će biti iduća godina, župan je izrazio svoj optimizam rekavši kako oporavak hrvatskog gospodarstva prati i oporavak gospodarstva u Osječko-baranjskoj županiji.

Među dobitnicima potpore je i tvrtka Bor-plastika d.o.o. iz Kneževih Vinograda, koju je njezin vlasnik i direktor Atila Borbaš osnovao prije dvadeset godina. Tvrtka se bavi proizovodnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i zraka, zapošljava više od 60 djelatnika, a svoje podružnice ima u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori i Mađarskoj te na Novom Zelandu. D. Celing

SEDAMDESET GODINA UKRASA

Kako nam je rekao direktor tvrtke Ukras d. o. o. Damir Matrić, još jednog korisnika županijske potpore za poduzetnike, dobiveni novac bit će uložen u kupnju nove računalne opreme. Za tu svrhu dobili su 19.500 kuna. Kako je istaknuo, ta tvrtka koja se bavi završnim radovima u građevinarstvu upravo je jučer proslavila 70 godina od svog osnivanja. “Borimo se, odrekli smo se puno toga, i mi majstori, da nismo to učinili, ne bismo došli dovdje gdje smo sada”, rekao je Matrić sa smiješkom. Ova tvrtka, koja je nekada bila pravi div u ovoj djelatnosti radeći izvan granica bivše države, danas ima 64 djelatnika i, kako kaže njezin direktor, uspješno se bori s brojnom konkurencijom. Potužio se kako im nije lako doći do kvalificirane radne snage jer djeca ne žele pohađati građevinsku školu, a školovani i iskusni majstori masovno odlaze raditi u inozemstvo, najčešće u Njemačku, Austriju i Irsku.

Možda ste propustili...