Mozaik
PROJEKT UZ STEM SVE VIŠE RASTEM!

Vukovarci će programirati robote igrajući se lego-kockicama
Objavljeno 30. studenog, 2017.
Gimnazija Vukovar pokreće projekt u svrhu upoznavanja sa svijetom robotike

Gimnazija Vukovar pokreće projekt koji će omogućiti učenicima upoznavanje sa svijetom robotike i programiranja i to kroz njima poznate edukativne i zabavne Lego Mindstorms EV3 komplete.

Lego-kockice i bezgranične mogućnosti njihova slaganja oduvijek su zanimale djecu svih uzrasta jer potiču maštu, kreativnost i inovativnost. Djeci je u svijet programiranja najlakše kročiti kroz igru, pa su u ovoj vukovarskoj školi odlučili spojiti ta dva područja i igrajući se kockicama programirati vlastite robote. Prva faza projekta podrazumijevala je edukaciju učenika i nastavnika kroz suradnju s udrugom Osijek Software City i prof. Tomislavom Jakopecom (Filozofski fakultet Osijek), koji već nekoliko godina u školama održava predavanja o Lego Mindstorms EV3 robotima. Sada njegove studentice u osnovnim školama održavaju radionice RoboCode kako bi zainteresirale učenike za robotiku i informatiku.

Lego Mindostorms EV3

- Uputili smo mejl u kojem smo naveli našu želju za suradnjom i vrlo brzo stigao nam je potvrdan odgovor. Naše edukatorice, Ana Leh, Jelena Duvančić i Dajana Stojanović, ponudile su termin radionice i tjedan dana nakon našeg iskaza za suradnjom radionica je održana - zadovoljno kaže prof. Kristina Kristek.

Učenici 2.c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja sudjelovali su u radionici na kojoj su ovladali matematičkim i logičkim razmišljanjem te se upoznali s mogućnostima programiranja korštenjem Lego Mindstorms EV3 softwarea. Ravnatelj Davor Šijanović svjestan je činjenice da učenike treba pripremati za cjeloživotno učenje, kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja te stoga ulažu iznimne napore i spremni su za implementaciju novih tehnologija u svim segmentima kurikuluma kako bi omogućili svojim učenicima dobru startnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje na globalnom tržištu rada.

- Početak suradnje s Osijek Software Cityjem iznimno je značajan i kao škola cijenimo inicijativu koju su pokazali u želji da podijele svoja znanja s našim učenicima - napomenuo je ravnatelj. Edukatorice su predstavile učenicima set Lego Mindostorms EV3 za učenje programiranja robota opremljenog senzorom za dodir, udaljenost, raspoznavanje boje… te mikroprocesorom i servomotorima za kretanje robota, objasnile su njegove karakteristike i programiranje je moglo započeti.

Programiranje se temelji na drag and drop sučelju koje olakšava razumijevanje logike programa. Djeca bez prethodnog znanja iz područja programiranja lakše svladavaju osnovne algoritamske konstrukcije: slijed, grananje i petlje, određuju vrijednosti varijabla, upoznaju se sa simbolima dijagrama toka, implementiraju brojače određenih događaja u program.

Korisna iskustva

Zadatci tako kombiniranjem jednostavnih načela robotike i lego-kockica obuhvaćaju informacije iz područja znanosti (područja fizike, tehničkog odgoja-senzori), tehnologije (bežična komunikacija, načini dijeljenja i pohranjivanja informacija), inženjerstva (osmišljavanje zadataka, realizacija, testiranje i dokumentiranje vlastitih rješenja) i matematike (koordinatni sustav, mjerenja i mjerne jedinice...), a rješenja pokazuju konkretnu primjenu. Zadovoljstvo učenika nakon uspješno riješenih izazovnih zadataka samo je potvrdilo razmišljanja nastavnika i ravnatelja da moraju intenzivno raditi na razvoju programerskih vještina, kreativnosti, kolaboracije, inovativnosti kod učenika svih dobnih skupina te stjecati korisna iskustava tijekom učenja.

- I mi, nastavnice-polaznice ove edukacije i nositeljice projekta: Sanja Pavlović Šijanović, Karolina Dvojković i ja, saznale smo nove informacija, usvojile znanja i vještine, koja namjeravamo podijeliti s učenicima, s onima koje zanima programiranje, i to na novim radionicama koje će upotpuniti i osuvremeniti obrazovne programe u segmentima informatike, fizike, kemije... - dodaje Kristina Kristek. Ovo je tek prvi korak i svjesni su da je još mnogo posla pred njima, no uz ovakvu kvalitetnu suradnju i pomoć edukatorica, kažu iz gimnazije, kakvu su imali na prvoj radionici te uz entuzijazam i želju učenika, sigurne su da će ovo biti nova pustolovina za koju su potpuno spremni! N.Vekić

Lego-kockice potiču maštu, kreativnost i inovativnost

Možda ste propustili...

UPOZORAVAJUĆA STUDIJA

Mediteran poplavljuje drevna mjesta

TZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Projekt Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem

DANI VINA & UMJETNOSTI 20. LISTOPADA

Dio novog turističkog programa Gourmet Slavonija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana