Regija
PRVI PUT KLIZALIŠTE U BELOM MANASTIRU

Na Langovoj bari igrao se i hokej
Objavljeno 30. studenog, 2017.
Klizalište će raditi od 15. prosinca do 7. siječnja na sjevernom dijelu trga

BELI MANASTIR - Od 15. prosinca ove do 7. siječnja iduće godine na belomanastirskom središnjem trgu bit će postavljeno klizalište. Odlučili su tako belomanastirski gradski čelnici kako bi obogatili predblagdanske i blagdanske gradske sadržaje, kojih će i inače biti znatno više nego proteklih godina.

Bez šatora?

- Klizalište je dimenzija 10 x 20 metara. Bit će postavljeno na središnjem trgu, njegovom sjevernijem dijelu, a ovih dana bit će poznate sve pojedinosti glede njegova korištenja i radnog vremena - kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, naglašavajući kako je sretan što će Belomanastircima, prije svega onim mlađima, bar na ovaj način uljepšati blagdane i djelomice osuvremeniti grad. Za sada još nije poznato hoće li se naplaćivati ulaz i koliko će eventualno koštati iznajmljivanje klizaljki, a neslužbeno saznajemo da će, uz klizalište, biti i ugostiteljska ponuda. Ako se nešto značajnije ne promijeni, klizalište će biti smješteno na otvorenom, premda se ranije razgovaralo o mogućnosti da bude u velikom šatoru.

U jedinom baranjskom gradu, pa i cijeloj Baranji, do sada nikada nije bilo postavljeno klizalište, pa su se Belomanastirci i Baranjci snalazili na različite načine. Osim odlazaka u Osijek, ili neka još udaljenija mjesta, ljubitelji klizanja “svraćali” su do Topoljskog dunavca, ili do Šećeranskog jezera, dakako uz preduvjet da je na tim vodama deblji ledeni pokrivač. No uz klizanje u prirodi nije ih pratila glazba i light show, što će im sada biti omogućeno tijekom dvadesetak dana u središtu jedinog baranjskog grada.

Djelatnici Baranjske čistoće bit će zaduženi za tehničke stvari oko klizališta. Osim toga, tijekom adventskih sajmova u jednoj od montažnih kućica bit će postavljen njihov štand na kojem će svi zainteresirani moći dobiti različite informacije i edukativni materijal.

Langova bara

Činjenica da u Belom Manastiru nije bilo klizališta, ne znači da se u gradu nije klizalo. Odigravale su se čak i prijateljske hokejaške utakmice. “Mjesto radnje” bila je Langova bara, nekadašnje jezero smješteno južno od Gradskog stadiona, na mjestu gdje je kasnije sagrađen parking za djelatnike beljske mlinsko-pekarske industrije, odnosno boćalište boćarskog kluba Vid.

- Jezero je imalo gotovo kružni oblik, a promjer mu je bio između 80 i 100 metara. Nastalo je kao bajer Langove ciglane koja je na tom prostoru iskopavala zemlju za izradu cigala. Nakon što su zalihe sirovine iscrpljene, ciglana je preseljena, a rupu koja je ostala ispunila je voda pa je tako nastalo jezerce - pričaju stariji Belomanastirci, naglašavajući kako ga je netko čak i poribio pa se godinama na Langovu baru išlo u ribolov.

Na Wikipediji stoji kako je obala Langove bare do sredine 50-ih godina prošlog stoljeća bila neuređena, ali prirodna i čista. I dok se ljeti tamo odlazilo na kupanje (1947. godine održano je natjecanje u plivanju, pa čak i Nedjelja sportova na vodi), zimi se išlo na klizanje. Klizalo se u cipelama, klompama i raznim rukotvorinama, kasnije i na pravim klizaljkama, a odigravane su i hokejaškeutakmice, naravno bez nekih pravila.

Ivica GETTO
Čeh učio Belomanastirce

Kako stoji na Wikipediji, posebna atrakcija klizališta na Langovoj bari bio je Čeh Eno Kohout, čiji je otac jedno vrijeme radio u beljskoj Mljekari. Bio je odličan klizač, a svoje klizačko umijeće pokazivao je brojnim posjetiteljima klizališta. Obitelj Kohout u Belom Manastiru nije se dugo zadržala.

Možda ste propustili...

UDRUGA FARMICA PODIŽE PRVI AZIL ZA ŽIVOTINJE U NAŠICAMA

Donacijama građana kupili zemljište za novi dom pasa

KOMEMORACIJA NA GRADSKOM GROBLJU

U Valpovu obilježen njemački Dan žalosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana