Dome slatki dome
STIŽU HLADNI DANI

Pripremite svog ljubimca za zimu
Objavljeno 30. studenog, 2017.
Posljednji je tren da svog ljubimca, ako je potrebno, okupate, ošišate, a kod dugodlakih pasmina skratite dlaku na trbuhu

Počele su pripreme za nadolazeće blagdane. Šetajući gradom, uočavamo prazničke dekoracije u izlozima, u dućanima je puno blagdanskih ukrasa, a i reklame na TV-u podsjećaju nas da su blagdani sve bliže. Pomalo i nas zahvaća to raspoloženje, pa razmišljamo o poklonima, blagdanskoj trpezi, uređenju stana ili nekom putovanju.

U svoj toj gužvi ne treba zaboraviti na naše kućne ljubimce, koji iz našeg ponašanja osjećaju istu nadolazeću blagdansku groznicu. Povedite ih u šetnju i kupnju, kupite neki poklon za nju ili njega. Na vrijeme povedite računa i o njezi svojeg kućnog ljubimca. Uoči nadolazeće zime posljednji je tren da svog ljubimca, ako je potrebno, okupate, ošišate te mu uredite nokte i šape, a kod dugodlakih pasmina skratite dlaku na trbuhu. Malim pasminama valja prirediti i odjeću za kišu i snijeg.

Dobro je razmisliti i o preventivnom cijepljenju protiv virusnih bolesti pasa i mačaka. U zimskom razdoblju dobro je pojačati hranu životinjama koje borave vani, a i kućicu treba prilagoditi zimskim uvjetima. Kastracijom životinja sprječava se nekontrolirana reprodukcija, koja neizbježno vodi do patnje i okrutne smrti. Mačka spolno sazrijeva sa šest do osam mjeseci i tada je spremna za sterilizaciju. Sam zahvat obavlja se u općoj anesteziji životinje. Operativni zahvat mora se unaprijed dogovoriti, a mačka ne smije jesti osam sati prije operacije. Sat vremena nakon operacije vlasnik/vlasnica može svoju mačku odnijeti na kućnu njegu. I starije mačke dobro podnose sterilizaciju. Jedino nije preporučljivo operirati mačke u fazi tjeranja. Kod mačora je sve to mnogo jednostvnije. Sam zahvat odstranjivanja testisa traje oko pola sata, nakon toga mačak se odnosi kući i nema više naknadnih kontrola i vađenja konaca. Mačak prije kastracije dobiva opću anesteziju, također ne smije jesti osam sati prije operacije. Starost mačka spremnog za kastraciju je devet mjeseci. Sve to vrijedi i za pse. Sterilizacija i kastracija obavljaju se na identičan način, jedino što su psi, ženke i mužjaci, veći i teži od mačaka, pa se vlasnicima čini i da se teže oporavljaju. Ženke pasa tijekom tjeranja ne jedu, nemirne su, laju i zavijaju, sklone su bježanju. Nakon svega razmislite o sterilizaciji ili kastraciji svojeg kućnog ljubimca ili ljubimice te im tako pružite kvalitetniji, zdraviji i duži život.

M. Domes–Čamagajevac, dr. med. vet.

Akcija u prosincu

Veterinarska ambulant Fury (031/204-747)već tradicionalno u prosincu organizira akciju cijepljenja pasa i mačaka protiv virusnih bolesti te njihovu kastraciju. Cijena kastracije mačke je 230 kn, a mačka 170 kn. Kastracija kuje teške do 10kg – 300kn, od 10 do 20kg – 350 kn; od 20 do 40kg – 450 kn, a iznad 40kg – 500kn. Kastracija psa do 15kg je 220kn, iznad 15kg – 280kn. Preventivno cijepljenje pasa i mačaka je 80kn, a onih udomljenih uz predočenje ugovora je 60kn. Preventivni pregledi i savjeti se ne plaćaju.

Najčitanije iz rubrike