Svijet
NIJE DOSEGNUO ORBITU

Lansiranje satelita iz kozmodroma Vostočni neuspješno
Objavljeno 29. studenog, 2017.
Ruska svemirska agencija Roskosmos metereološki satelit lansirala je s novog kozmodroma Vostočni, na istoku Rusije

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da nije uspjela uspostaviti kontakt s meteorološkim satelitom lansiranim u utorak ujutro s novog kozmodroma Vostočni. Rusija je ranije u utorak lansirala drugu raketu Sojuz s novog kozmodroma Vostočni, otvorenog u travnju 2016., na ruskom Dalekom istoku, kojim se želi smanjiti ovisnost o kazahstanskoj bazi Bajkonur.

Roskozmos je objavio da satelit Meteor-M nije dosegnuo orbitu i da zbog toga agencija nije s njime uspjela uspostaviti kontakt. Stručnjaci Roskozmosa analiziraju stanje, navodi se u izjavi. Raketa čije je lansiranje izravno emitirano na televiziji poletjela je onako kako što je bilo predviđeno - u 14.41 sati po lokalnom vremenu. Prenosila je, između ostaloga, i meteorološki satelit Meteor, kao i 18 korisnih tereta koji pripadaju institucijama ili tvrtkama iz Kanade, SAD-a, Japana, Njemačke, Švedske i Norveške.

- Sve početne faze leta rakete odvijaju se prema predviđanjima - objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos u priopćenju.

Prvo polijetanje iz Vostočnija, u travnju 2016., u nazočnosti predsjednika Vladimira Putina, predstavljalo je prvi uspjeh za taj kozmodrom velikih troškova, koji bi trebao zamijeniti legendarnu bazu Bajkonur u Kazahstanu i obilježiti renesansu industrije potresene s nekoliko neuspjeha zadnjih godina. Treće lansiranje s tog kozmodroma predviđeno je za 22. prosinca 2017.

Ruski svemirski program pretrpio je niz neuspjeha 2015., kada je u travnju izgubio teretni brod Progres, koji je trebao opskrbiti potrepštinama Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Također je te godine u svibnju izgubio lanser Proton koji je trebao u orbitu postaviti meksički komunikacijski satelit.

Kozmodrom Bajkonur sagrađen je daleke 1955. godine i najveća je svemirska luka na svijetu. Prvih godina služio je kao poligon za lansiranje i ispitivanje dalekometnih raketnih projektila da bi 1957. svemirska era krenula s lansiranjem Sputnjika 1, prvog umjetnog satelita. S Bajkonura je na let oko zemlje krenuo i prvi čovjek Jurij Gagarin 1961., te 1963. Valentina Terešenko, prva žena u svemiru.

Od 1991., nakon raspada SSSR-a, upravljanje kozmodormom preuzima Zajednica Nezavisnih Država, da bi potom upravljanje, iako je na teritoriju Kazahstana, preuzela Rusija. Kako je godišnje (do 2050. godine) za korištenje Bajkonura Kazahtanu plaćala više od 100 milijuna dolara, Rusija se odlučila za skupi projekt gradnje vlastitog kozmodroma Vostočni, na istoku zemlje.M.Bugarić/H

RUSI USKORO ODLAZE

Gradnjom novog kozmodroma na istoku Rusije, upitna je budućnost Bajkonura, grada s 35.000 stanovnika koji je sagrađen upravo za potrebe kozmodroma. U njemu žive zaposlenici kozmodroma i njihove obitelji. I grad se nalazi pod ruskom upravom koja u aneksu ugovora dogovor s Kazahstanom može razvrgnuti 2020. godine. Sasvim dovoljno vremena da zatvoreni grad Uglegorsk za zaposlenike kozmodroma Vostočni, ruski pandan gradu Bajkonur, sve više raste.

Možda ste propustili...

TUŽBA PROTIV SRBIJE EUROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA

U policijskim postajama ispituju bejzbol-palicama!?

UHIĆENA ŽENA

Stavljala igle u jagode

MJESTO BRITANSKE PREMIJERKE VRLO NESIGURNO

EU i UK usuglasili Brexit, protivnici nezadovoljni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TUŽBA PROTIV SRBIJE EUROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA

U policijskim postajama ispituju bejzbol-palicama!?

2

THERESA MAY: JOŠ NIŠTA NIJE DOGOVORENO

Ključni tjedan za Brexit

3

SEDAM MJESECI NAKON PRESUDE ZA RATNE ZLOČINE

Šešelju i dalje nije oduzet mandat