Crna kronika
ZBOG NAPADA NA SUSJEDA U OSIJEKU

Pet godina zbog pokušaja ubojstva tesarskim čekićem
Objavljeno 29. studenog, 2017.
Pokušaj ubojstva zbio se 11. kolovoza ove godine u Zadarskoj ulici u Osijeku. Tragediju je spriječio susjed koji ih je razdvojio

Vezani članci

MJESEC DANA IZA REŠETAKA

Istražni zatvor jer su pokušali ubiti susjede

OSIJEK - Osječanin Samir Šerić (52) nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva susjeda Maria Žapera (34) tesarskim čekićem. Šerić nije uspio ubiti Žapera zahvaljujući trećem susjedu koji je spriječio napad.

Šerić je 11. kolovoza ove godine, oko 12,30 sati, pozvao na ulicu susjeda s kojim živi u zajedničkom dvorištu koje je pregrađeno ogradama, u Zadarskoj 2 u Osijeku. Šerić je prešao cestu i pozivao Maria Žapera. Mario je izašao pred kuću i prišao susjedu koji je držao ruke iza leđa. Kada mu je prišao, Šerić ga je istog trena glavom udario u glavu, točnije u nos. Mladić je na kratko izgubio svijest i pao na nogostup.

- Vidio sam da je zamahnuo čekićem prema meni i izbio mi je mobitel iz ruke. Okrenuo sam se i pokušao podići, ali mi je susjed skočio na leđa i počeo me udarati. Uspio sam se nekako izvući ispod njega i počeo sam vikati “U pomoć! Zovite policiju!”. Čuo me je susjed Borna Stančić koji živi u zgradi na istoj čestici gdje i ja i Šerić. Dotrčao je i stao između nas. Mislim da mi je on spasio život - ispričao je Mario Žaper.

Pri napadu mu je slomljen nos, te je imao više lakših ozljeda po glavi i leđima jer ga napadač nije uspio direktno izudarati pošto je tesarskih čekić zakrivljen na oštrijoj strani kojom ga je Samir Šerić udarao. Mario ni danas nema kose na mjestima na kojima je imao ozljede na glavi.

Žaper je nedugo prije napada došao kući s godišnjeg odmora i vidio kako su daske, koje su bile zakucane na prozor ostave Šerićeve kuće, pobacane po njegovom dvorištu. Pokupio ih je na hrpu i drugu dasku prislonio na susjedov prozor. Žrtva je ranije u više navrata pomagala Šeriću, dajući mu drva za ogrjev i pomažući mu kada je to bilo potrebno. “Bilo mi ga je žao jer je živio sam, ali svi smo znali da je prijeke naravi. Nekad bi bilo sve u redu, a nekada mu se ne bi smjelo prići” - ispričao je sudu Mario Žaper.

Predsjednik sudskog vijeća sudac Zvonko Vekić, obrazlažući presudu, kazao je da nema sumnje da je Šerić počinio kazneno djelo za koje ga se optužnicom teretilo.

- Analizirajući utvrđene činjenice nedvojbeno je dokazano da je kazneno djelo ubojstva u pokušaju počinio s namjerom, jer je pozvao susjeda s unaprijed pripremljenim čekićem - kazao je između ostaloga sudac Vekić.

Šerić se branio da nije namjeravao ubiti Žapera već da je čekić slučajno imao u rukama jer je nešto tog dana radio, te da se samo branio.

Sudski vještak medicinske struke Boris Dumančić dodatno je dao mišljenje i o ozljedama koje je imao Šerić, oguljotine po dlanovima, koljenima i stopalima, te razderotinu na čelu, za koje je obrana optuženog tvrdila da su nastale jer je on u stvari napadnut. Vještak je usporedio ozljede žrtve i napadača i potvrdio da je moguće da je razderotina na čelu Šerića nastala nakon što je udario Žapera. Sud je smatrao i da je Šerićeva obrana bila neuvjerljiva i usmjerena samo na izbjegavanje kazneno-pravne odgovornosti.

Sudski vještar psihijatar Ivan Požgain naveo je da Samir Šerić ima disocijalni poremećaj ličnosti, no da je u trenutku napada mogao shvatiti svoje ponašanje, kao i posljedice istog. Samir Šerić sudu je kazao da mu je žao zbog tog nemilog događaja, jer je ranije uvijek s Mariom imao dobrosusjedske odnose. Istražni zatvor mu je produljen do pravomoćnosti presude.

Sandra LACIĆ
STRAH OD NAPADAČA I DALJE TRAJE

Žrtva Mario Žaper na sudu je rekao da ne zna konkretan motiv napada 11. kolovoza, no da je i prije Šerić nekoliko puta rekao da je Marijevo dvorište njegovo i da tu želi uzgajati bilje. Žrtva je u velikom strahu od agresivnog susjeda.

- Bojim se i za sebe i za svoju mamu koja živi u istom dvorištu. Ona je starija žena i bojim se da bi ju mogao napasti, a da se ona neće moći obraniti - kazao je Žaper. U svjedočenju je dodao da od napada često ne može spavati ili se budi noću, a kada dođe u kuću, odmah se zaključava. Šerić je jednom prilikom prijavljen zbog uzgoja marihuane, a ima prijavu i zbog nasilja u obitelji. Sukob je, prema žrtvinoj izjavi, eskalirao u travnju kada nije imao više drva za posuđivanje susjedu Šeriću. Tijekom godine Šerić je rušio ogradu između dvorišnih stanova, ali i zvao policiju i vatrogasce jer Žaperova majka navodno želi zapaliti kuću. Žena je samo roštiljala s prijateljicama...

žao mi je

ŠERIĆ TVRDI DA NIJE HTIO UBITI SUSJEDA

Možda ste propustili...

NAKON TRAGEDIJE KOD KARLOVCA

Prosvjed mještana zbog smrti dječaka

ČETVERO LOPOVA ULAZILI U OTKLJUČANE KUĆE U MJESTU KOZARAC

Dijete, maloljetnik i par krali iz kuća u Baranji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČETVERO LOPOVA ULAZILI U OTKLJUČANE KUĆE U MJESTU KOZARAC

Dijete, maloljetnik i par krali iz kuća u Baranji

2

BELIŠĆE

Posudio mu šator za uzgoj marihuane

3

NAJUGROŽENIJA SKUPINA U PROMETU

U listopadu poginula čak tri vozača traktora