Regija
“RUKSAK (PUN) KULTURE”

Radionica “Snimi film mobitelom”
Objavljeno 28. studenog, 2017.

POŽEGA - Poljoprivredno-prehrambena škola prijavila se na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja “Ruksak (pun) kulture”. Projekt ”Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi” (razdoblje 2015. - 2020. godine) dio je nacionalnog dopunskog programa podrške u vrtićima i osnovnim i srednjim školama. Škola je dobila radionicu iz područja vizualne umjetnosti “Snimi film mobitelom” koja je namijenjena učenicima srednjih i viših razreda osnovnih škola te je njezin cilj u jednome danu snimiti filmove uređajem koji svi učenici posjeduju.

Izvođači radionice su Matija Drniković, student druge godine diplomskog studija audiovizualne i multimedijske produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji honorarno radi u Nukleus filmu kao junior producent i asistent produkcije, i Lana Kosovac, voditeljica Filmske škole Kinokluba Zagreb, na kojoj predaje pisanje scenarija i filmsku režiju, a završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti i magistrirala filmsku i TV režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Lana Kosovac kaže kako će u uvodnom dijelu polaznicima prezentirati program radionice te će gledati i analizirati kratke filmove snimljene mobitelom koji su zapaženi na svjetskoj razini.

- Pritom ćemo objasniti filmske pojmove, režijske i montažne postupke, elemente filmske gramatike i priče te ćemo zajedno s polaznicima nastojati pronaći klasična filmska obilježja unutar ove moderne i naizgled banalne forme. Cilj je pokazati kako je sva filmska obilježja moguće naći u filmovima snimljenima smartfonima te kako se i takvi uradci mogu zvati filmom u punom smislu te riječi – dodaje Kosovac.

Filmovi snimani mobitelom mogu poslužiti kao odlična dopuna mnogim sadržajima predmeta., a učenici bi s novim znanjima i promišljanjima o snimanju filmova mogli za zadaću dobiti da snime film o nekom liku iz lektirnog romana ili o nekoj prirodnoj fascinaciji za predmet biologije. U konačnici, učenici će shvatiti da im mobitel kojim se svakodnevno koriste služi za mnogo više od onoga što su prije mislili.AGM Kruna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura