Osijek
10 GODINA OD PRVE OPERACIJE SRCA U KBC-U

Margita Žagarova: I danas uživam u radu u svome vrtu i čuvanju unučadi!
Objavljeno 29. studenog, 2017.
U 10 godina na Kardiokirurgiji KBC-a operirano je oko 2000 osoba

Točno 25. listopada Klinički bolnički centar Osijek obilježio je deset godine od prve operacije srca na Kliničkom odjelu za kardiokirurgiju. U projekt osnivanja i opremanja Odjela kardiokirurgije Vlada RH uložila je tada više od 40 milijuna kuna, a osječka bolnica tada je na čelo ovog odjela dovela uglednog hrvatskog kardiokirurga dr. Ranka Ugljena, koji je formirao ovaj odjel, stvorio ekipu i na kraju upravo u Osijeku dočekao i mirovinu.

Danas je na čelu Odjela doc. dr. sc. Grgur Dulić.

- Danas imamo jednu operaciju dnevno, često i dvije. Godišnje je to približno 300 pacijenata, a u ovih deset godina ukupno je operirano oko 2000 osoba - naglasio je nedavno doc. Dulić. No, ono što je najfascinantnije u radu ovoga odjela jest to da je prva operirana pacijentica, tada 67-godišnja Margita Žagarova, i danas živa i zdrava te vrlo aktivna. Kako bi zahvalila liječnicima koji su je operirali sada već davne 2007. Žagarova je prije nekoliko dana posjetila i kardiokiruški tim, gdje su ostali ugodno iznenađeni njezinm posjetom.

- Tada mi je ugrađeno pet bypassova, a danas sam izvrsno i to sam željela podijeliti sa sestrama i liječnicima osječke Kardiokirurgije. Radim sve kućanske poslove, obrađujem vrt, a uskoro planiram posaditi i vinovu lozu. Čak ložim i peć na drva. Imam šesetro unučadi i redovito ih čuvam, bavim se glazbom i zlatovezom. Redovito odlazim na preglede kod svoje specijalistice dr. Lidije Sušić u Dom zdravlja, ali sam i danas zahvalna dr. Ranku Ugljenu i dr. Krunoslavu Šegi na operaciji koju su učinili - priča ova optimistična umirovljenica.

Inače, Margita, koja živi u Josipovcu, priznaje kako su je prije deset godina nagovarali da operaciju obavi u rodnoj Slovačkoj, točnije u Bratislavi, ali ona nije željela za to niti čuti.

- Ja živim u Hrvatskoj i vjerujem hrvatskim liječnicima. No, moja sestra i brat tada su došli čak iz Slovačke u Osijek da me posjete. Danas sam sretna i puna planova. Čovjek si mora pronaći neku perspektivu koja ga vodi u životu i koja mu daje životnu radost - poručila je svima Margita Žagarova.

Nefreteta Z.EBERHARD
UMIROVLJENA PROF. SLOVAČKOG

Umirovljena profesorica Margita Žagarová (djevojački Závadská), sve do mirovine radila je kao profesorica slovačkog jezika u Jelisavcu i Markovcu Našičkom, mjestima u kojima živi brojna slovačka manjina, a nakon toga još sedam godina na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao predavač slovačkog jezika za studente kojima je to bio izborni predmet. Svoga sada već 18 godina pokojnog supruga Jakoba upoznala je odmah nakon završenog studija slovačkog jezika i glazbene kulture na Filozofskom fakultetu u Bratislavi, i to za svog posjeta Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

U HRVATSKOM DOMU U ANTUNOVCU

Tradicionalna 7. "Pustaraška noć"

OPĆINSKA POTPORA MLADIMA U ČEPINU

Stipendiraju i dimnjačare i veterinare