Osijek
10 GODINA OD PRVE OPERACIJE SRCA U KBC-U

Margita Žagarova: I danas uživam u radu u svome vrtu i čuvanju unučadi!
Objavljeno 29. studenog, 2017.
U 10 godina na Kardiokirurgiji KBC-a operirano je oko 2000 osoba

Točno 25. listopada Klinički bolnički centar Osijek obilježio je deset godine od prve operacije srca na Kliničkom odjelu za kardiokirurgiju. U projekt osnivanja i opremanja Odjela kardiokirurgije Vlada RH uložila je tada više od 40 milijuna kuna, a osječka bolnica tada je na čelo ovog odjela dovela uglednog hrvatskog kardiokirurga dr. Ranka Ugljena, koji je formirao ovaj odjel, stvorio ekipu i na kraju upravo u Osijeku dočekao i mirovinu.

Danas je na čelu Odjela doc. dr. sc. Grgur Dulić.

- Danas imamo jednu operaciju dnevno, često i dvije. Godišnje je to približno 300 pacijenata, a u ovih deset godina ukupno je operirano oko 2000 osoba - naglasio je nedavno doc. Dulić. No, ono što je najfascinantnije u radu ovoga odjela jest to da je prva operirana pacijentica, tada 67-godišnja Margita Žagarova, i danas živa i zdrava te vrlo aktivna. Kako bi zahvalila liječnicima koji su je operirali sada već davne 2007. Žagarova je prije nekoliko dana posjetila i kardiokiruški tim, gdje su ostali ugodno iznenađeni njezinm posjetom.

- Tada mi je ugrađeno pet bypassova, a danas sam izvrsno i to sam željela podijeliti sa sestrama i liječnicima osječke Kardiokirurgije. Radim sve kućanske poslove, obrađujem vrt, a uskoro planiram posaditi i vinovu lozu. Čak ložim i peć na drva. Imam šesetro unučadi i redovito ih čuvam, bavim se glazbom i zlatovezom. Redovito odlazim na preglede kod svoje specijalistice dr. Lidije Sušić u Dom zdravlja, ali sam i danas zahvalna dr. Ranku Ugljenu i dr. Krunoslavu Šegi na operaciji koju su učinili - priča ova optimistična umirovljenica.

Inače, Margita, koja živi u Josipovcu, priznaje kako su je prije deset godina nagovarali da operaciju obavi u rodnoj Slovačkoj, točnije u Bratislavi, ali ona nije željela za to niti čuti.

- Ja živim u Hrvatskoj i vjerujem hrvatskim liječnicima. No, moja sestra i brat tada su došli čak iz Slovačke u Osijek da me posjete. Danas sam sretna i puna planova. Čovjek si mora pronaći neku perspektivu koja ga vodi u životu i koja mu daje životnu radost - poručila je svima Margita Žagarova.

Nefreteta Z.EBERHARD
UMIROVLJENA PROF. SLOVAČKOG

Umirovljena profesorica Margita Žagarová (djevojački Závadská), sve do mirovine radila je kao profesorica slovačkog jezika u Jelisavcu i Markovcu Našičkom, mjestima u kojima živi brojna slovačka manjina, a nakon toga još sedam godina na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao predavač slovačkog jezika za studente kojima je to bio izborni predmet. Svoga sada već 18 godina pokojnog supruga Jakoba upoznala je odmah nakon završenog studija slovačkog jezika i glazbene kulture na Filozofskom fakultetu u Bratislavi, i to za svog posjeta Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

PREURANJENO VESELJE RODITELJA VRTIĆARACA

Zasad ništa od niže cijene dok je dijete na “bolovanju”

ZELENI ČETVRTAK

Vrijeme je sadnje voćki

DRUŠTVO PSIHOLOGA OSIJEK

Mirjani Mozer novi mandat

Najčitanije iz rubrike
oglas