Svijet
ODJECI SUMMITA

EU strahuje od snažne Kine u srednjoj Europi
Objavljeno 29. studenog, 2017.

U Budimpešti je završen 16 + 1 summit zemalja središnje i istočne Europe i Kine, u organizaciji mađarskog premijera Viktora Orbana.

Format 16 + 1 zamišljen je nakon prvog gospodarskog i trgovinskog foruma Kine i srednje i istočne Europe, koji je također održan u Budimpešti 2011. godine. Zemlje koje su uključene su Kina, 11 članica EU-a: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija te pet onih koji se najadu članstvu u EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija (Kosovo nedostaje, kao rezultat nepopustljivosti Srbije sa svojom bivšom pokrajinom.) Godine 2016. tvrtka China Ocean Shipping Company (COSCO), kinesko državno poduzeće, stekla je većinski udio u Lučkoj upravi Pirej. Kineska vlada smatra da je grčka luka Pirej glavna ulazna točka kineskog izvoza u južnu, istočnu i središnju Europu, kao i ključno središte za pomorski prijevoz diljem Sredozemnog mora i oko nje. Od tada je kineska vlada dobila ključ za utjecaj na trgovačke putove između Kine i EU-a. Glavni koridor je grčki Pirej, ali i nadogradnja beogradske i budimpeštanske željeznice koju financira kineski kapital.

Očekuje se da će željeznička veza velike brzine između Beograda i Budimpešte koštati 3,2 milijarde eura. Kina, Srbija i Mađarska potpisale su memorandum o razumijevanju za rekonstrukciju željezničke pruge od 370 kilometara u prosincu 2014. godine. Sporazum je stvorio napetosti s EU-om jer pravila o nabavi Unije nisu poštovana. Kina se usredotočuje na Grčku i Srbiju, ali i na druge zemlje na zapadnom Balkanu, koje dobivaju kineske zajmove s niskim kamatama za infrastrukturne projekte. Diplomati su kazali kako je kineska angažiranost na zapadnom Balkanu izazvala zabrinutost u sjevernoj Europi i posebno u Bruxellesu. Velike luke na sjeveru, poput Rotterdama i Hamburga, mogle bi na kraju izgubiti mnogo prometa zbog tih novih projekata na jugu. Komisija službeno smanjuje geopolitički ulog, a Bugarska je do sada zaobiđena od kineskog koridora.

No, to nije spriječilo bugarskog premijera Bojka Borisova da “uskoči” u ovaj vlak. Najavio je da će se sljedeći 16 + 1 summit održati u Bugarskoj. Obično se ovi skupovi održavaju krajem godine, što znači da se događaj ne bi podudarao s bugarskim predsjedanjem Europskom unijom. “Imamo rijetku priliku kombinirati dvije velike gospodarske moći - EU i Kinu sa svojim inicijativama. To će nam omogućiti napredovanje na mnogim projektima. Što više projekata dogovorimo, to će regija biti uspješnija i konkurentnija”, kazao je Borisov.

Kineski premijer Li Keqiang pozvao je na integraciju kineske inicijative “Jedan pojas – jedna cesta” sa strategijama EU-a i sa srednjom i istočnom Europom te zapadnim Balkanom. Također je prenio poruku da je potrebno više napora kako bi se ubrzala gradnja željezničke pruge Mađarska - Srbija. Li je najavio uspostavu kineskog središnjeg interbankovnog udruženja i više financiranja u okviru Fonda za investicijsku suradnju Kine i srednje i istočne Europe. Navodno je mađarski ministar gospodarstva pristao na 20-godišnji kredit tvrtke Export-Import Bank of China (EXIM Bank) s kamatnom stopom od 2,5 %, što će pokriti do 86 % troškova projekta.

Vuk TEŠIJA
PRUGA BUDIMPEŠTA - BEOGRAD

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je Kinu i rekao da će zemlje iz regije iskoristiti ovu priliku za razvoj, u skladu s duhom ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja. Mađarski premijer također je rekao da će zemlje srednje i istočne Europe aktivno sudjelovati i stvoriti bolje uvjete za kineske tvrtke koje ulažu i razvijaju regiju. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je kako zemlja planira uložiti 1,77 milijardi eura u remont 152 km dugog mađarskog dijela željezničke pruge Budimpešta - Beograd.

Željeznička veza velike brzine između Beograda i Budimpešte koštat će 3,2 milijarde eura

Možda ste propustili...

NAJGORA U 100 GODINA

Sjeverna Koreja pogođena sušom

PREGOVORI VLASTI I OPORBE

Norveška posreduje u Venezueli

Najčitanije iz rubrike