Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Pad prometa i rast dionica
Objavljeno 28. studenog, 2017.
Ulagači su se odlučili na taktiku čekanja dok ne završe skupštine tvrtki iz sastava Agrokora

Prošloga tjedna na domaćem tržištu kapitala smanjeni su prometi jer se manje trgovalo izlistanim dionicama dioničkih društava iz sastava koncerna Agrokor. Ulagači su se odlučili na taktiku čekanja dok ne završe skupštine tvrtki iz sastava koncerna Agrokor zakazane u razdoblju od 27. do 30. studenoga ove godine, na kojima će se raspravljati o jamstvima i sudužništvima kojima su opterećena ova dionička društva. U takvim okolnostima, uz smanjeni promet cijene dionica su porasle i to bi mogao biti signal preokreta trenda na domaćem tržištu kapitala. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 52,0 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 36,2 milijuna kuna i obveznicama 15,8 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna. To je u prosjeku po danu za 0,6 milijuna kuna ili 7,7 posto manje nego tjedna ranije.

Smanjenje carina

Na početku tjedna na Zagrebačkoj burzi pale su cijene dionica i indeks Crobex u ponedjeljak je potonuo na 5581 bod (pad za 0,4 posto). U utorak je došlo do rasta dionica i indeks Crobex povećan je za 0,6 posto na 1855 bodova. Srijeda je donijela novi rast dionica i povećanje vrijednosti indeksa Crobex na 1857 bodova. U četvrtak je indeks Crobex povećan za 0,4 posto na 1865 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1859 bodova. To je za šest bodova ili 0,3 posto više nego na početku tjedna. Od dvadeset dionica u sastavu indeksa Crobex devet je vrijednosnica zabilježilo rast i devet pad cijene, dok su se Zagrebačka burza i Ingra zadržale na početnoj tjednoj razini. Značajnije tjedno povećanje cijene zabilježile su dionice brodarskih prijevoznika Uljanik plovidba (rast za 16,2 posto) i Atlanska plovidba (rast za 11,6 posto), zahvaljujući rastu vrijednosti indeksa BDI (Baltic Dry Index), koji prati kretanje cijena brodarskih vozarina na svjetskom tržištu za 6,2 posto. Rast vrijednosti indeksa BDI veže se uz objavu vijesti kako su kineske vlasti donijele odluku o smanjenju uvoznih carina na dio potrošačke i druge robe, tako da tržište očekuje povećanje izvoza iz zemalja eurozone u Kinu, pri čemu će značajnu ulogu imati korištenje pomorskog prijevoza.

Uz brodarske prijevoznike značajnije su povećane cijene dionica Instituta za građevinarstvo Hrvatske-IGH (rast za 9,8 posto), te Ericsson Nikola Tesla (rast za 2,9 posto). Na strani tjednih gubitnika najteže su i dalje pogođene dionice Đuro Đaković Grupa smanjenjem cijene na 20,16 kn (pad za 6,5 posto) nakon neuspješne dokapitalizacije te sve glasnijih spekulacija o mogućoj promjeni uprave.

Pritisku cijene bile su izložene i dionice Atlantic grupa (pad za 4,3 posto), redovne dionice Adris grupe (pad za 1,0 posto), povlaštene dionice Adris grupa (pad za 1,0 posto) i AD Plastik (pad za 1,0 posto).

Najviše prometa ostvarilo se dionicama Valamar Riviera Poreč, kojima se trgovalo u redovitom i blok prometu. U blok transakcijama dionicama Valamar Rivijera Poreč u utorak se ostvarilo 4,3 milijuna kuna, pri čemu je vlasnika promijenilo 100.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 43,50 kn, dok se u četvrtak ostvarilo 2,2 milijuna kuna prometa kada se protrgovalo 50.000 vrijednosnice po cijeni od 44,00 kn.

Skromno trgovanje

Cijena dionice Valamar Riviera Poreč u petak je dohvatila 43,69 kn. To je za 0,21 kn ili 0,5 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Atlantske plovidbe pojačano se trgovalo u srijedu i četvrtak kada je indeks BDI, koji prati kretanje cijena brodarskih vozarina na svjetskom tržištu, počeo svoj snažan rast. To je utjecalo na povećanje cijene dionice Atlantska plovidba koja je u petak dohvatila 578,99 kn, ostvarivši tjedni rast za 11,6 posto. Dionicama HT skromno se trgovalo, pri čemu se nešto više trgovine ostvarilo na početku tjedna, a nakon toga su prometi počeli padati. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 166,94 kn. To je 0,46 kn ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 110,38 indeksnih bodova (pad za za 0,24 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, približava se kraj godine. Pregledajte svoje portfelje, odbacite dionice za koje držite da bimogle padati te ih zamijenite

Valamar Riviera Poreč 11,7 mil.kn Atlanska plovidba 3,1 mil.kn HT 2,6 mil.kn Arena Hospitality Group 2,0 mil.kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana