Mozaik
AMERIČKA PRIČA OSJEČKOG TS KAS

Na Floridi smo se sunčali, a u Clevelandu grudali
Objavljeno 29. studenog, 2017.
Doživjeli smo užurbani New York, ali i prekrasne krajolike i rani Thanksgiving

Osječki tamburaški sastav Kas nedavno se vratio s američkog putovanja u sklopu kojega su imali i nekoliko svirki. Budući da su obišli nekoliko zanimljivihz gradova, od Floride preko Clevelanda do New Yorka, pitali smo frontmena Kasa Dinka Glavaša, da nam ispriča što su sve vidjeli i kako su se zabavili.

Kako je bilo u Americi?

- Bilo je nezaboravno. Očekivanja su i više no ispunjena! Prekrasno smo dočekani i primljeni, jer smo imali najbolje domaćine. Oni u nama vide dašak domovine pa tu uvijek bude posebnih emocija. Na svirkama vlada posebna energija i osjeti se veselje, ali i čežnja. Sretni smo što možemo donositi hrvatsku kulturu, tradiciju, riječ i pjesmu u daleke krajeve i tako uveseljavati ljude. Što se tiče obilazaka, opet smo lutali posvuda i vidjeli poznate, ali i nove stvari. Jednom riječju - neopisivo.

Što si sve obišao u New Yorku i prema čemu ćeš pamtiti taj grad koji nikad ne spava?

- U New Yorku smo bili i prije dvije godine, i moram priznati da mi na prvu nije sjeo - taj grad je mravinjak. Inače volim gužvu, ali ono je bilo previše i za mene... No, ovaj put tu nismo imali poslovnih obveza pa smo bili potpuno slobodni i opušteni, i jednostavno smo se "stopili" s gradom! Prešli smo Manhattan uzduž i poprijeko, od najmanjih uličica pa do najpoznatijih znamenitosti (Central park, Rockefeller centar, Brooklyn bridge, WTC, China town, Little Italy...). I zaista mogu potvrditi - ne zovu ga bezveze glavnim gradom svijeta.

Bili ste i na Floridi gdje ste uživali u ljetnim temperaturama, zar ne?

- Florida je prekrasna država. Krajolici su baš kao iz filmova, sve je čisto, sređeno, i bogato. Ono što mi se nije svidjelo to je klima, naime, vlada velika vlaga u zraku, pa je bilo teško disati. No, tome smo doskočiti kupujući se u bazenu hotela Hilton u kojem smo odsjedali. Lomim se između toga i osječke Kopike, ali... Osijek je Osijek!

Posjetili ste i Disneyland?

- Disney world je jedna vrhunski zaokružena priča gdje je sve do zadnjeg detalja osmišljeno i savršeno realizirano. Obišli smo dva parka i oba su nas oduševila! Jedan je više za djecu, no to nas nije spriječilo da uživamo u svim atrakcijama. Ugostiteljska ponuda je odlična pa smo jeli i pili svašta. Naime, oko velikoga jezera imaju postavljene razne građevine i "kućice" koje predstavljaju države iz cijeloga svijeta, te stil i kulturu pojedine zemlje, a u kojima možete probati jela i pića njihovoga kraja. Moram priznati da nije bilo lako nakon što smo obišli pola svijeta. Za kraj me posebno oduševio polusatni vatromet koji se samo jednom u životu doživi. Prelijepo!

U Clevelandu je bilo, pak, snijega. Osim hladnoće, što ste tamo doživjeli?

- Nakon 30°C smo došli u okolicu Clevelanda na -5°C gdje nam je pao i snijeg, ali smo se brzo prilagodili i upustili u grudanje. Također prekrasni krajolici i prava američka atmosfera - dotjerane obiteljske kuće i mirne ulice. Dojmila su me se i lijepa jezera i priroda. Malo mira nakon newyorškog ludila. Ovdje smo bili smješteni kod jedne divne obitelji koja drži do hrvatskih, ali i američkih običaja, pa smo kod njih kušali uranjenu Thanksgiving puricu i razne vrste američkih piva.

A kakav je bio Pittsburgh?

- U Pittsburghu smo bili kratko, ali slatko. Prije dvije godine više smo upoznali taj grad i njegov brutalan noćni život koji je pun studenata i klupske ponude. Ono što smo očekivali od Osijeka, ali, nažalost, to nikad nećemo doživjeti. Ove godine bili smo u Cokeburgu u okolici Pittsburgha. Posjetili smo bosanski restoran Meza u kojem smo nakon odličnog roštilja malo i zasvirali. Sebi za dušu, a na sveopće oduševljenje i dobro raspoloženje. Na kraju se ne sjećam kako je završilo...

Vidjela sam na Facebooku da ste na njujorškim ulicama pronašli Slavonca.

- Da, nabasali smo na našeg dragog prijatelja Marina Bandu. Radi u New Yorku već gotovo pola godine. Počeo je kao ulični svirač, a završio kao konobar u uglednom restoranu. Inače nam je jako dobar prijatelj, ali i vrhunski glazbenik koji je zaslužan za aranžman našeg zadnji singla "Sve je moguće", a zbog toga još ga više volimo. Bilo je baš lijepo vidjeti ga opet. Skoro su i suze pale, ali riješili smo to časicom razgovora (smijeh).

Vratimo se kući. Kako ćeš provesti blagdane i doček Nove?

- Na žalost, ili srećom, mi smo kod kuće (smijeh). Blagdane, kao i uvijek, provodim uz najmilije, kao i ostatak banda. To smo vrijeme ostavili za punjenje baterija uz toplinu doma i bitnih ljudi. Žena, djeca, cvijeće (smijeh). Doček će kao i većina do sada biti - radni. Ako još ne znate kamo ćete na doček, dođite u Hrvatski dom Tenja, gdje vam garantiramo ludu zabavu do ranih jutarnjih sati. Tko preživi pričat će!

Kakvi su planovi u 2018.?

- Plan je preživjeti 2018., a nakon toga probati preživjeti iduću godinu (smijeh). Mnogo svirki, novih i starih poznanstava, zabava, mladenaca, pjesme i veselja. U planu je i jedna veća turneja i nešto manjih, ali o tome ćemo vas obavijestiti na vrijeme. Uz to očekujte i nešto novih pjesama iz naše radionice. Očekujemo još i jednu, ako ne i dvije svadbe članova banda, ali i o tome ćemo vas obavijestiti kad dođe vrijeme za ljubav, a kao što znate, mi uvijek slavimo ljubav!

Tanja KVORKA
TISUĆU KUNA ZA TAKSI I NAJLJUĆI ČIPS NA SVIJETU

Bilo je anegdota, kao i na svakom putovanju. U dva dana prešetali 35 km po Manhattanu i svi prespavali postaju podzemne gdje smo smješteni te izišli na idućoj, koja je poprilično udaljena od naše. Na kraju smo se morali vraćati s dva taksija koji su nas doslovce "izuli iz cipela". Platili smo “samo” 1000 kuna! Ali to nije sve. Sreća u nesreći je da smo se probudili na idućoj postaji, jer nam je gospodin koji radi rekao da smo kojim slučajem otišli još jednu postaju dalje, to bi bilo ravno samoubojstvu! U Cokeburgu smo, pak, probali najljući čips na svijetu, s Carolina reaper paprikom. Pakovanje košta 100 kn, a unutra je jedan listić čipsa od kojeg smo svi pozelenjeli. Neki od nas vole jako ljuto, neki malo manje, ali nakon kušanja svima je bilo jednako teško. Deset minuta erupcije u ustima! Gorjelo je! Ni pivo ni mlijeko nisu pomogli. Bilo je baš jedno zanimljivo iskustvo.

domaćini

U NAMA VIŠE DAŠAK DOMOVINE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNI AMATERSKI SUSRETI TEATARA

MAST nudi sjajne predstave

2

REMI O NOVOJ PJESMI "NEŠTO GLASNO"

Napisala sam stihove koji su mi poslužili terapeutski

3

ZAGREB TURNEJA REPETITORA

Danas im je predgrupa osječki Harvo Jay