Kultura
ONLINE ČASOPIS UMJETNIČKE AKADEMIJE U OSIJEKU

Novi je Artos okrenut čitateljima, no nije skliznuo u zavodljivi populizam
Objavljeno 29. studenog, 2017.

Objavljen je novi broj online časopisa Umjetničke akademije u Osijeku Artos, koji, uz brojne stručne i kritičke tekstove, donosi i novu koncepciju.

Nakon prvih koraka u svijet teorije i znanosti, Artos je u šestom broju napravio bitan zaokret. Novo uredništvo - Igor Gajin, Igor Loinjak, Tihomir Ranogajec i Zdravko Drenjačević, te Igor Tretinjak kao glavni urednik, odlučilo se naglašenije okrenuti čitateljima, no pritom ne skliznuti u zavodljive i varljive vode populizma.

- Kako bismo održali Artos u prostoru visoke, a čitke i pitke kvalitete, oblikovali smo čvrstu strukturu koja će časopisu omogućiti maksimalno širenje na sve umjetničke izraze, poglede i prostore, od matične institucije preko Osijeka i Hrvatske nadalje. I sve to uz pogled unaprijed, prema umjetničkim sutrašnjicama - objašnjava Tretinjak u uvodnom tekstu.

Svaki broj otvorit će Artosov okrugli stol, čija je ključna ideja razmišljanje mladih znanstvenika i umjetnika o potencijalima i mogućnostima umjetnosti kojom se bave. Prvi broj novog Artosa otvara tema Intermedijalnost u novom kontekstu.

Druga središnjna točka svakog broja bit će Tema broja, koja će pristupiti umjetničkom problemu ili fenomenu iz više kutova – intervjuima, esejima i znanstvenim radovima. Čast otvoriti novi Artos dobilo je lutkarstvo, veliki dvogodišnji europski lutkarski projekt All Strings Attached – pioniri europskog lutkarstva, nastao u sklopu Kreativne Europe.

Svaki će broj imati Aktualne miniteme obrađene kroz eseje i(li) intervjue. Prvi broj donosi esej Igora Gajina “Kvartet novog tona u hrvatskoj prozi” te intervju s Davorom Branimirom Vinczeom, mladim hrvatskim skladateljem i umjetničkim direktorom Novalis festivala. Velika pozornost bit će usmjerena na glazbenu, kazališnu, likovnu i književnu kritiku, a novi broj donosi tri likovne, pet kazališnih i jednu glazbenu. Zaseban dio svakog Artosa činit će pregled najvažnijih događaja na matičnoj instituciji – Umjetničkoj akademiji u Osijeku. N.Vek.

Možda ste propustili...

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja

HRVATSKI MUZEJ ARHITEKTURE HAZU

Budimir Pervan: Iz arhiva arhitekta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA

Treću godinu Božić s Kuhačevcima u Arheološkom muzeju

2

PREDSTAVA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Sve tri izvedbe "Slikareve ruke" popunjene

3

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HRT-A IZ CIKLUSA SFUMATO

Jednostavnost, pastoralnost i posezanje za tradicijom