Kultura
GALERIJA KAZAMAT

Projekcija dokumentarca K. Leko i G. Brzović
Objavljeno 29. studenog, 2017.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek, Galerija Kazamat priređuje u srijedu, 29. studenoga, u 19 sati, projekciju dokumentarnog filma Gordane Brzović i Kristine Leko o Grupi šestorice autora, i to u povodu izložbe Vlade Marteka “Pripremanje za umjetnost. Priprema za manirizam”. Ulazak na projekciju je slobodan.

“Pripremanje za umjetnost pokriva takva htijenja i traženja, te određene naglaske i prioritete u prezentiranju. Dapače, sve je u naglasicima, oni su, recimo tako, novi. Ukratko, evo konteksta koji pomaže, ma koliko pretenciozan bio. Čitatelji/gledatelji znat će naslutiti poentu budući da živimo u doba maksimalnog korespondiranja iz druge ruke. U Japanu je poznati ritual pripremanja čaja, u Kini poznat je obred pripremanja slikarskog pribora prije čina slikanja. Eto, u tom duhu bi trebalo primiti Pripremanje za umjetnost, s tim da su naglasci slični, ali neočekivani i stoga groteskni, budući da prizivaju nepoznato – samu svijest o trenucima koji probijaju granice svijesti zalazeći u Cjelinu.

Dakako da se iza tih naglasaka krije ambicija podučavanja. Kao da se izvodi Tečaj iz realnosti, baš pomoću onih elemenata koji nadilaze uobičajen pojam realnog. Ukratko: ne nudi se sadržaj, kao autonomna priča, nego naglasak je na uprizorenju automatskog, podrazumijevajućem, sporednog, onog s čime se ne računa, budući da su to sredstva, u stvaranju umjetničke istine. A možda rubne stvari govore dovoljno bitno o središtu, tim više što izbjegnu konkurentnu masu metaforičkog. Činjenice i prisutnosti alata, materijala, tobože prije alkemijskog momenta transmutacije u umjetničko djelo paradigmatičan je primjer manirističkog pomaka, pretjerivanja i tautoloških igara.

Sadržaj je proizveden, no drukčiji je; materijali, alati svjedoče i svoju prisutnost, sadržaj i sudjeluju u stvaranju drugog uobičajenog sadržaja. Dvostruka je uloga imanentna rekvizitima i repertoaru manirističkog postupanja. Reklo bi se za onu benevolentnu publiku: sve je poučljivo. Pa dalje, sve pridonosi buđenju. To je ezoterična tendencija prisutna od prvih trenutaka historijskih avangardi.

Radovi koji korespondiraju s uobičajenim redoslijedom i manirom čine vanjsku granicu ove izlagačke priče. Upravo maniristički duh dopušta isključivanja i koegzistenciju različitim manira jednog autora...

Samostalna izložba uvijek je dobra prilika za prezentaciju autorove poetike, mada je to posao koji ne može biti završen. Osim toga, tekst koji prati izloške najčešće je najslabija karika u lancu prezentacije. Naime, 'Ni jedan tekst ne može aludirati na načelo iluzije koje njime vlada'. (R. Girard)” - zapisao je Vlado Martek. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana