Novosti
NOVINAR JE ODGOVORNA OSOBA

Pokrenuta istraga protiv Lucića zbog nuđenja mita novinaru
Objavljeno 28. studenog, 2017.

Vezani članci

HEDL VS. LUCIĆ

Uskok se žalio na obustavljanje istrage

Vijeće Županijskog suda u Osijeku prihvatilo je žalbu USKOK-a i pokrenulo istragu protiv Franje Lucića zbog nuđenja mita novinaru Dragutinu Hedlu.

Podsjetimo, nakon što je protiv sada već bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića Uskok pokrenuo istragu zbog sumnje u davanje mita novinaru Telegrama Dragi Hedlu – istraga je obustavljena pod obrazloženjem da Hedl nije ni službena ni ovlaštena osoba, što je osnovni preduvjet za to kazneno djelo.

Uskok se na ukidanje istrage žalio, a Vijeće osječkog Županijskog suda prihvatilo žalbu. “Vijeće je zauzelo stav da unatoč činjenici što novinar Dragutin Hedl nije u stalnom radnom odnosu, odnosno da ima sklopljen ugovor o djelu, da isti protivno stavu suca istrage ima pak status odgovorne osobe u trgovačkim društvima 'Telegram media grupa' d.o.o. i 'Adriatic media' d.o.o., odnosno da ima status odgovorne osobe, jer mu je na temelju ugovora o djelu povjeren točno određen djelokrug novinarskih poslova. U konkretnom slučaju novinar je pisao o tvrtkama okrivljenog Franje Lucića i od strane okrivljenika dobio ponude tri puta veće od naknade koju honorarno dobiva, da ne bi pisao o toj temi. Iz navedenih razloga, Vijeće smatra da su zbog toga ispunjena zakonska obilježja kaznenog djela, jer je nuđena nagrada odgovornoj osobi u pravnoj osobi”, doznajemo iz priopćenja Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku. Kada je Dragutin Hedl objavio snimku spornog razgovora s Franjom Lucićem, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odobrilo ukidanje imuniteta Luciću.S.Lacić