Svijet
ANGELA MERKEL NAJAVILA

CDU i SPD ipak će pregovarati o njemačkoj vladi
Objavljeno 28. studenog, 2017.

Vezani članci

PREGOVORI U NJEMAČKOJ

Merkel će zadržati vlast uz pomoć SPD-a?

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel izrazila je u ponedjeljak i službeno želju svoje stranke za početkom pregovora o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) istaknuvši potrebu stvaranja stabilnih uvjeta, što se očekuje od Njemačke.

"Njemačka treba stabilnu vladu i zato smo spremni započeti pregovore sa SPD-om", rekla je Angela Merkel u Berlinu nakon sastanka predsjedništva stranke. Ona je ukazala na to da je Njemačkoj potrebna stabilna vlada ne samo zbog problema koje treba rješavati na domaćem terenu, nego i zbog očekivanja europskih partnera. "Očekivanja da se pozicioniramo velika su i s obzirom na brojne sukobe na Bliskom istoku, odnosa s Rusijom i stanjem u SAD-u očekuje se da Njemačka bude spremna na djelovanje", rekla je Merkel i dodala kako je to moguće samo uz jednu stabilnu vladu.

"Mi se moramo pobrinuti za stabilne uvjete, građani to od nas očekuju", zaključila je Merkel. Predsjedništvo CDU-a raspravljalo je u ponedjeljak o daljnjim postupcima, nakon što su prije tjedan dana propali pregovori o sastavljanju tzv. Jamajka koalicije između demokršćana, liberala i zelenih. Vodeći članovi CDU-a prije toga su najavili kako pregovori oko sastavljanja koalicijske vlade vjerojatno neće početi prije nove godine, a i socijaldemokrati smatraju da s početkom pregovora ne bi trebalo žuriti. "Temeljitost ima prednost pred brzinom, ali u novoj godini trebali bi započeti s pregovorima", rekla je potpredsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Julia Kloeckner u razgovoru za javni servis ARD. Slično se u razgovoru za dnevnik Bild izjasnio i ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (CDU).H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA

Crnogorci u mirovinu sa 61 godinom

2

KRITIKA IZ SUSJEDNE DRŽAVE NA RAČUN PREMIJERA RH

Zvizdić: Plenkovića se miješa u poslove BiH

3

U ISTANBULU

Summit Merkel-Putin-Macron-Erdogan o Siriji