Svijet
NOVO PROŠIRENJE

BiH ne stiže na EU vlak koji će krenuti 2025.
Objavljeno 28. studenog, 2017.

Posljednje izjave europskih čelnika, među kojima i Jean-Claudea Junckera, predsjednika Europske komisije, da bi se sljedeće proširenje EU-a moglo dogoditi 2025. godine, pri čemu se posebno spominju Srbija i Crna Gora, bile su povod da se u Sarajevu održi panel-diskusija na temu “Europska integracija BiH 2015.–2025.”, koju je organizirala Vanjskopolitička inicijativa BiH.

Iako je proces integracije Bosne i Hercegovine u EU počeo je prije dvadeset godina, BiH nema status kandidata i posljednja je u regiji u pogledu ispunjenosti političkih i ekonomskih kriterija za članstvo.

Osman Topčagić, bivši direktor Direkcije za europske integracije BiH, kaže kako se aktivnosti koje bi omogućile da Bosna i Hercegovina počne sustizati susjede i eventualno računa na članstvo u 2025. godini, nisu vidljive, prenosi njegove riječi Radio Slobodna Europa.

- U posljednje dvije godine napravljeni su određeni iskoraci na europskom putu, no 2017. godina protekla je samo u znaku odgovaranja na Upitnik Europske komisije. Sljedeće godine navršit će se petnaest godina od summita u Solunu i od tada BiH tapka u mjestu na putu eurointegracija. Ako je u nekom optimalnom redoslijedu razdoblje između 2025. i 2030. godine mogući okvir za članstvo, kome će u idućih deset godina to članstvo biti relevantno. Ono što mi sada možemo vidjeti kao veliku političku, ekonomsku, pa i demografsku posljedicu tih izgubljenih godina, činjenica je da ljudi odlazeći iz Bosne i Hercegovine rješavaju svoj status i rješavaju svoj odnos s Europskom unijom individualno - kaže Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

EU je pred BiH postavila brojne uvjete bez kojih nije moguć napredak BiH u smjeru članstva, počevši od presude Sejdić-Finci do mehanizma koordinacije. Tapkanje u mjestu u pogledu europskih integracija reflektira se i na ekonomiju BiH, podsjeća ekonomska analitičarka Svetlana Cenić. “Milijarde smo izgubili. Oni sad samo pričaju o trošarinama koje uopće nisu uvjet za Europsku uniju. Ne pričamo o tome gdje su strategije koje je davno trebalo osmisliti i početi provoditi, ne pričamo o tome da nam je prihvaćena transportna stategija u kojoj su dvije važne strategije - plin i energija. Gdje je poljoprivreda? Mi smo uključeni u europske tokove kad je u pitanju trgovina, uvoz, izvoz, sporazum, sve ostalo, ali na tome sve prestaje. Ništa drugo nemamo. Izgleda da u Europsku uniju ulazimo tako što ide autobus po autobus, a politička elita više o tome niti ne priča. Izbori će brzo, kampanja je već počela, 2018. samo što nije, pa ćemo onda čekati rezultate, pa da se formira vlast...”, kaže ova ekonomistica.

Na pitanje koji su ekonomski benefiti koje Republika Hrvatska ima od članstva u EU, Cenić odgovara: “Evo, da idemo samo od fondova, ne ulazeći i ne tumačeći neku politiku Hrvatske. Iskoristili su dosta tog novca iz fondova. Pa i taj Pelješki most financira Europska unija, ne financira Hrvatska”.

Eduard SOUDIL
MOŽE LI BiH UHVATITI KORAK S CRNOM GOROM I SRBIJOM?

Lejla Ramić-Mesihović iz Vanjskopolitičke inicijative BiH kaže da u toj zemlji smjernice vezane uz godine i datume ne služe kako bi se pravili planovi rada i kako bi se zemlja pozicionirala u odnosu na te datume kada je u pitanju pristupanje Uniji. “Nama, odnosno političkim strankama, to služi kao jedna određena smjernica samo za izborne cikluse. Takva vrsta prakse i logike treba odmah prestati, jer je krajnje vrijeme da Bosna i Hercegovina, od nečega na stolu, bude zemlja koja je za stolom Europske unije“, rekla je Ramić-Mesihović. Ključno je pitanje za Bosnu i Hercegovinu može li i kako početi hvatati korak s Crnom Gorom i Srbijom i može li se uključiti u sljedeći krug proširenja Europske unije. Slika koja sada postoji o BiH u relevantnim europskim krugovima vrlo je negativna, zaključeno je na panel-diskusiji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana