Autoglas
PREMIJERA

Volvo XC40: Novi gazda u klasi
Objavljeno 28. studenog, 2017.
Kompaktni SUV Volvo XC40, regionalnu premijeru imao je u Ljubljani

XC40 za Volvo predstavlja potpuno novi model u posve novom segmentu, jer upravo s njime oni ulaze na tržište premium kompaktnih sportskih terenaca, što je ujedno i najbrže rastući segment automobilskog tržišta. Ta činjenica dala je dizajnerima slobodne ruke pa je najnoviji Volvo živ, individualan i zaigran, to je jedan od najizražajnijih Volvo modela do danas.

Prvi je njihov model stvoren na posve novoj kompaktnoj modularnoj platformi na kojoj će u bliskoj budućnosti biti postavljeni svi modeli serije 40, kao i električni modeli. Jedinstven dizajnerski pristup pojmovima kao što su gradska moda, arhitektura, skupocjena dizajnerska roba i popularna kultura, poslužili su kao izvor inspiracije timu dizajnera prilikom stvaranja materijala, uzoraka i boja za ovaj automobil.

Vozači Volva prije svega traže više mogućnosti za izražavanje svoje individualnosti. Oni su zainteresirani za modu, dizajn i popularnu kulturu. Često žive u velikim gradovima punim života i žele automobil koji odražava njihovu osobnost. Ovaj model nudi širok izbor živih boja dok interijer odiše skandinavskom inovativnošću i donosi posve nov pristup prijevozu i pohrani stvari i opreme unutar automobila.

Iako najmanji u gami, XC40 iznenadio nas je ponudom unutrašnjeg prostora, kvalitetom i vrstom materijala, kao i brojnim pametnim rješenjima. I ovdje je na središnjem mjestu dodirni ekran od devet inča s pomoću kojega se upravlja svim ugrađenim elementima i sustavima na vozilu. Interijer je premium, kako izgledom, tako upotrebljenim materijalima i završnom obradom. Paketi opreme su bogati i poznatih naziva, Standard, Momentum, Inscription i sportski R Line. Naravno, mnogo je toga u seriji, kao i u doplati. Za audiofile koji traže više, tu je vrhunsko Harman Kardon ozvučenje. Prostor je bolje i učinkovitije raspoređen što je omogućilo veće i praktičnije prostore za pohranu. Tu su i praktične kuke koje drže vrećice na mjestu prilikom vožnje.

Prtljažnik je opremljen posebnim sklopivim podovima i skrivenim pretincima u koje je moguće pohraniti vrijednosne predmete. Vrećice iz trgovine moguće je osigurati i u prtljažniku obujma 432 litre uz pomoć posebnih kukica koje sprječavaju njihovo rasipanje.

Pametni pogoni omogućuju iznimnu dinamiku i učinkovitost uz nisku potrošnju goriva i emisiju plinova. To je omogućeno sofisticiranim motorima s turbopunjačima, karakterističnima i po maloj masi te izvrsnoj energetskoj učinkovitosti. U prvo vrijeme bit će dostupan s dva četverocilindarska motora - turbodizelskim D4 i turbobenzinskim T5. Ostali pogoni ubrzo će biti u ponudi, a uključivat će i hibridni pogon, ali i čistu električnu verziju. XC40 također će biti prvi Volvo model dostupan s novim trocilindarskim motorom.

Proizvodnja je počela u studenome, u belgijskom Ghentu, a u prvoj seriji bit će model s opremom Momentum, snažnijim turbodizelom, pogonom na sve kotače, automatskim mjenjačem i dva dodatna paketa.

Upravo od slabijeg dizela uvoznik za Hrvatsku mnogo očekuje, pa je za sljedeću godinu pripremio akcijsku ponudu, model D3 s turbodizelom od 150 konjskih snaga i opremom Kinetic oplemenjenom s tri dodatna gratis paketa. Ovim zaista posebnim automobilom Volvo je potvrdio svoje specifično mjesto u premium segmentu, kao jedan od najkreativnijih i najinovativnijih proizvođača.

Pripremio: Mato PAVLIČEVIĆ
Air Woofer

Zanimljiv pristup omogućila je nova tehnologija Air Woofer. To je nova vrsta zvučnika koja reproducira nevjerojatno čist zvuk i snažan bas. Zvučnici su instalirani iza kontrolne ploče umjesto na vratima, što je u istima oslobodilo dodatni prostor.

Sigurnost kao imperativ

Kao i svi Volvo automobili XC40 također štiti svoje putnike iznimno čvrstom karoserijom. Opremljen je i već poznatim nagrađivanim sigurnosnim tehnologijama koja su predstavljena u novim serijama 60 i 90, udruženim pod imenom IntelliSafe. Zahvaljujući njima ovo će biti jedan od najbolje opremljenih kompaktnih SUV-a na tržištu. Ako automobil detektira kako je sudar neizbježan, prednji pojasevi će se automatski zategnuti te putnike sigurno učvrstiti. Spomenimo i kako posebno dizajnirana prednja sjedala smanjuju rizik od ozljede kralježnice pri sudaru i vrata u slučaju udara straga.

Benzinski motori

l T3 150 KS l T4 197 KS l T5 250 KS

Turbodizeli

l D3 150 KS l D4 190 KS

CIJENE

33.990 EURA

l XC40 D3 Kinetic

(Versatilty, Winter, Business paket)

43.990 EURA

l XC40 D4 AWD AT Momentum

(Business & Light paket)

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X