Kultura
25. NAGRADE HRVATSKOGA GLUMIŠTA

Osječani nagrađeni za dirigentsko ostvarenje i kazališnu scenografiju
Objavljeno 27. studenog, 2017.

U HNK-u u Zagrebu održala se jubilarna, 25. dodjela Nagrada hrvatskoga glumišta pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te pod redovitim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore. Dvije su nagrade pripale Osječanima: najboljom kazališnom scenografijom proglašena je ona Dinke Jeričević u operi “Tosca” Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Filipa Pavišića, u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku, a sam je Pavišić nagrađen za najbolje dirigentsko ostvarenje, također za “Toscu”.

Nagrade za najbolje predstave pripale su dramskoj predstavi "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih, predstavi za djecu i mlade "Sherlock Holmes" Zagrebačkoga kazališta mladih, baletu "Gospoda Glembajevi" HNK u Zagrebu te opera "Otello" Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nagrada za najbolju režiju dramske predstave pripala je Dori Ruždjak Podolski za režiju predstave "Črna mati zemlja" Zagrebačkog kazališta mladih, za najbolje koreografsko ostvarenje u baletu Leu Mujiću za koreografiju "Gospode Glembajeva" u produkciji HNK u Zagrebu.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje na području dramske umjetnosti dobila je glumica Zdenka Heršak, nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje na području operne umjetnosti pripala je maestru Vladimiru Kranjčeviću, a nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti otišla je Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt “Pogledaj me”.

Najbolja glavna ženska uloga u drami je ona Jasne Ančić za ulogu Žene u predstavi “Ostavljam te” prema motivima Edwarda Albeeja “Marriage play” u režiji Matjaža Latina i produkciji HNK Zadar. Najbolja glavna muška uloga u drami je ona Borka Perića za ulogu Frane u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara” Richarda Beana u režiji Vite Taufera i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Najbolja sporedna ženska uloga u drami je Urše Raukar za ulogu Bake u predstavi “Črna mati zemla” Zagrebačkog kazališta mladih. Najbolja sporedna muška uloga u drami je Siniše Popovića za ulogu Nikole u predstavi “Ljudi od voska” Mate Matišića u režiji Janusza Kice i produkciji HNK u Zagrebu. T.K.

Možda ste propustili...

NOVA PREMIJERA DJEČJEG KAZALIŠTA - VITEZ BEZ KONJA

Kapa dolje Kristini Fančović

GRADSKA KNJIŽNICA VUKOVAR

Promocija strip-albuma za 70. rođendan

OD 7. DO 9. 12. TRADICIONALNA MANIFESTACIJA - 28. KRLEŽINI DANI

U fokusu redatelji i glumci hrvatskoga kazališta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MSO: IZLOŽBA ZA 105. ROĐENDAN KINA URANIA

Stoti je rođendan kino "proslavilo" tako što je privremeno bilo zatvoreno

2

POLITIČKA BIOGRAFIJA VLADIMIRA ŠEKSA

Pohvala (ne)dosljednosti

3

ZA 70. ROĐENDAN VUKOVARSKE KNJIŽNICE

Prigodni strip “70/12” nacrtalo je 12 autora