Kultura
25. NAGRADE HRVATSKOGA GLUMIŠTA

Osječani nagrađeni za dirigentsko ostvarenje i kazališnu scenografiju
Objavljeno 27. studenog, 2017.

U HNK-u u Zagrebu održala se jubilarna, 25. dodjela Nagrada hrvatskoga glumišta pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te pod redovitim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore. Dvije su nagrade pripale Osječanima: najboljom kazališnom scenografijom proglašena je ona Dinke Jeričević u operi “Tosca” Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Filipa Pavišića, u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku, a sam je Pavišić nagrađen za najbolje dirigentsko ostvarenje, također za “Toscu”.

Nagrade za najbolje predstave pripale su dramskoj predstavi "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih, predstavi za djecu i mlade "Sherlock Holmes" Zagrebačkoga kazališta mladih, baletu "Gospoda Glembajevi" HNK u Zagrebu te opera "Otello" Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nagrada za najbolju režiju dramske predstave pripala je Dori Ruždjak Podolski za režiju predstave "Črna mati zemlja" Zagrebačkog kazališta mladih, za najbolje koreografsko ostvarenje u baletu Leu Mujiću za koreografiju "Gospode Glembajeva" u produkciji HNK u Zagrebu.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje na području dramske umjetnosti dobila je glumica Zdenka Heršak, nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje na području operne umjetnosti pripala je maestru Vladimiru Kranjčeviću, a nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti otišla je Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt “Pogledaj me”.

Najbolja glavna ženska uloga u drami je ona Jasne Ančić za ulogu Žene u predstavi “Ostavljam te” prema motivima Edwarda Albeeja “Marriage play” u režiji Matjaža Latina i produkciji HNK Zadar. Najbolja glavna muška uloga u drami je ona Borka Perića za ulogu Frane u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara” Richarda Beana u režiji Vite Taufera i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Najbolja sporedna ženska uloga u drami je Urše Raukar za ulogu Bake u predstavi “Črna mati zemla” Zagrebačkog kazališta mladih. Najbolja sporedna muška uloga u drami je Siniše Popovića za ulogu Nikole u predstavi “Ljudi od voska” Mate Matišića u režiji Janusza Kice i produkciji HNK u Zagrebu. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HUMANITARNI KONCERT FILMSKE GLAZBE

Prikupljeno od ulaznica više od 20 000 kuna!

2

U NEDJELJU, 24. LIPNJA

Koncert zbora Mecsek iz Pečuha

3

TRIJENALE CRTEŽA

Predstavljena monografija "Zlatko Keser"