Kultura
PREMIJERA U OSJEČKOM HNK-U

Opera “Trubadur” na osječkoj sceni nakon 21 godine
Objavljeno 27. studenog, 2017.
Redatelj prve premijerne opere ovogodišnje sezone je Robert Bošković

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, nakon 21 godine, postavljena je opera “Trubadur” talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Ujedno je to prva premijerna opera ovogodišnje sezone osječkog HNK-a, izvedena u subotu, 25. studenog 2017., pod ravnanjem dirigenta Filipa Pavišića. Redatelj opere je Robert Bošković, scenografiju je osmislila Vesna Režić, kostimografiju Duška Nešić Dražić, a koreografiju su osmislili Vuk Ognjenović i Lovro Buva (koreograf za borbe i mačevanje). Matej Bodrušić izradio je videoprojekcije, 3D mapping i holograme, a Vesna Kolenc oblikovala je svjetla.

Verdi je operu “Trubadur” skladao prema libretu Salvatorea Camarana i Leonea Manuela Bardare iz drame “El Trovador” Antonija Garzije Gutiereza. Premijerno je izvedena u Rimu 19. siječnja 1853. U osječkom HNK-u premijerno je izvedena 11. studenoga 1916. (dirigent: Mirko Polić, redatelj: Dragutin Vuković) te se od tada do danas izvela deset puta (posljednja izvedba 1996.).

Opera “Trubadur”, jedna od popularnijih Verdijevih opera (uz “Rigolleto” i “Traviatu”), poznata je po lijepoj glazbi, napetim dramskim situacijama i markantno oslikanim likovima. Radnja je smještena u Španjolsku u 15. stoljeću. Opisuje dvije priče: ljubavne zavrzlame trojca - trubadura Manrica, grofa Lune i dvorske dame Leonore - te osvetu Ciganke Azucene u ime ubijene majke. Opera sadržava čak četiri glavne uloge, koje zahtijevaju snagu i izdržljivost pjevača u pjevanju melodijski zahtjevnih dionica, a boja glasova treba se prilgoditi kako lirskim tako i dramatičnim zahtjevima. Neke od poznatijih, prelijepih, arija koje je publika imala priliku čuti su “Tacea la notte placida”, “Di tale amor”, “Vedi le fosche notturne spoglie”, “Stride la vampa”, “Di quella pira” itd.

U ulozi grofa Lune igrao je Siniša Hapač, Leonoru je igrala Dragana Radaković, Azucenu Irena Parlov, a Manrica Domagoj Dorotić. Treba spomenuti i Sašu Čanu u ulozi Fernanda, kapetana grofove vojske, te Sanju Toth u ulozi Leonorine pratilje Ines. Bariton Siniša Hapač sjajno je utjelovio lik grofa Lune, ugodna tamnijeg glasa, sjajno izvevši nijansiranja dinamike, stvarajući tako napetost i dramatičnost. Sopranistica Dragana Radaković kao Leonora ostavila je publiku bez daha. Muzikalno izvodeći ariju za arijom pokazala je izrazitu vještinu pjevanja bel canta. Mezzosopranistica Irena Parlov kao Azucenza pokazala je izuzetnu snagu glasa, odlično fraziranje melodije, kojim je stvarala napetost u psihološkim dvojbama svoje uloge. Tenor Domagoj Dorotić u ulozi Manrica, ugodne svjetlije boje glasa, pokazao je izvrsnu dikciju i vladanje pjevačkim zahtjevima.

Izvedbu su obogatili orkestar, zbor i plesna skupina HNK-a. Scenografija i kostimografija dopunjavale su se pastelnim bojama (odjeća Ciganki, zidine dvorca ), a kontrast svemu činili su vojnici grofove vojske (odjeveni u crne kostime s crvenim detaljima). Videoprojekcije savršeno su se uklopile u tijek radnje i scenu (stvarajući živa sjećanja lomače, vatre i nadolazećih raspleta).

Premijera je uspješno izvedena, prepuna kazališna dvorana odjekivala je povicima “bravo” tijekom ali i u minutama nakon završetka opere “Trubadur”, skladatelja Verdija.

Jasmina KRHA

zahtjevna

S DVIJE PRIČE I ČETIRI GLAVNA LIKA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića