Zdravlje
DJEČJA KRALJEŽNICA

Trebalo bi više paziti kako djeca sjede u školskim klupama i za računalima
Objavljeno 27. studenog, 2017.

Djeca danas mnogo vremena provode sjedeći, ponajprije u školama. Sve više vidimo djecu koja su neprestano na mobitelima, mjesto za igru više nije izvan doma, nego se igra na računalima, a bilo kakva fizička aktivnost sve je više zapostavljena. Današnji sveukupni stil života je, nažalost, sjedilački, a takav stil donosi povećanje pretilosti među djecom, djecu s lošom posturom, te samim time donosi i kasnije razne zdravstvene probleme.

POSTURA TIJELA

Postura je kompozicija segmenata tijela u određenom vremenu. Kako bismo si lakše to predočili jednostavnije je reći kako postura znači - način držanja tijela.

Kada se rodimo, nemamo razvijenu posturu. Ona se razvija u skladu s razvojem. Bitno je naglasiti kako položaj jednog dijela tijela utječe na ostale dijelove i cjelokupnu posturu. Ako je jedan dio tijela ispao iz balansa, čitavo tijelo mora kompenzirati. Razni su faktori koji dovode do promjene posture. Do promjene dolazi čak i zbog trošenja sinovijalne tekućine pa tako navečer bivamo niži. Također se mijenja zakrivljenost kralježnice zbog zamora muskulature tijekom fizičkih aktivnosti. Slično bi se moglo govoriti i o razdoblju od jednog tjedna gdje bi radna okolina, svakodnevni umor, neprikladna obuća i cijeli niz činbenika mogli preoblikovati posturu.

Loše držanje manifestira se na razne načine. Kod lošeg držanja bitno je naglasiti da nema anatomskih promjena kralježnice.

RANO OTKRIVANJE POSTURALNE DEFORMACIJE

Profesori i roditelji bi trebali malo više pažnje usmjeriti na koji način djeca sjede u školskim klupama i za računalima. Osim toga, trebalo bi prilagoditi uvjete u školama, poput kvalitetnijih stolica i stolova, ali važnije je naučiti djecu pravilnom sjedenju kako bi očuvali pravilnu posturu. Nepravilno nošenje školske torbe također dodatno stvara moguća funkcionalna odstupanja. Djecu je bitno usmjeravati na razne fizičke aktivnosti ovisno o njihovim željama, pružati im pokret kroz igru, ali i učiti važnosti korektivne gimnastike.

Rana dijagnostika i procjena pravog držanja tijela djeteta od iznimne je važnosti radi prevencije nastanka anatomskih promjena kralježnice. Sistematski pregledi tu dolaze do bitnog značaja, a kasnije, ako se posumnja na neko od loših držanja, važno je dijete usmjeriti na daljne preglede kod fizijatara, fizioterapeuta. Zapostavi li se kralježnica zdravstvene i estetske posljedice ostaju za cijeli život.

AKO JE VEĆ DOŠLO DO DEFORMACIJE

Schroth metoda pokazala se kao jedan od najuspješnijih načina za korekciju deformiteta kralježnice (skolioza i kifoza), posebice ako se radi o djeci koje su u fazi rasta i razvoja

Glavni ciljevi metode su izbjegavanje operacije, usporavanje progresije, povećanje mobilnosti i respiratorne funkcije, te korekcija kroz sve tri ravnine. Specifičnost za metodu je točna terminologija i podjela tijela na blokove pomoću kojih terapeut određuje tip skolioze, glavnu krivinu, težište tijela, disajna područja, te daljnji program rada i maksimalnu korekciju kralježnice.

Martina SLIVONJA, SCHROTH terapeut
Najčešći tipovi lošeg držanja:

1. Skoliotično držanje

2. Kifotično držanje

3. Lordotično držanje

4. Ravna leđa

Najčitanije iz rubrike