Svijet
KRVOPROLIĆE U EGIPTU

Masakr: Napali su džamiju i ubili više od 230 osoba
Objavljeno 24. studenog, 2017.

Za vrijeme molitve petkom u džamiji al Rawdah na Sinaju u Egiptu odjeknula je eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 235 osoba, a ozlijeđeno ih je oko 120.

Prema izjavama očevidaca, eksploziv je bio postavljen oko džamije i nakon što je detoniran, ljudi su počeli bježati iz objekta. Tada su na njih zapucali naoružani militanti. Nakon što su na mjesto događaja došle prve službe hitne pomoći, militanti su zapucali i na njih, javljaju egipatski mediji. Kako javlja Reuters, napad je bio usmjeren na snage sigurnosti čiji se pripadnici mole u džamiji na koju je počinjen napad. Egipatska vlada najavila je tri dana žalosti, a predsjednik Abdul Fattah al-Sissi najavio je sastanak sa službama sigurnosti, javlja egipatska televizija Extra News TV, prenosi BBC. Lokalna policija tvrdi da su muškarci iz četiri terenska vozila zapucali na vjernike nakon izlaska iz džamije, no još uvijek ni jedna militantna skupina nije preuzela odgovornosti za napad. Kuvajtski emir, šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah izrazio je sućut egipatskom predsjedniku te osudio kriminalna djela i izrazio solidarnost i simpatije prema Egiptu. Isto je učinio i Izrael, ministar obrazovanja Naftali Bennett naglasio je kako je vrijeme za međunarodno ujedinjenje u borbi protiv terorizma. “Rusija, Europa, SAD, Izrael i arapski svijet – svi smo bili žrtve terora i moramo se ujediniti u borbi protiv toga”, kazao je. U Egiptu se dogodio niz smrtonosnih napada, uglavnom na sigurnosne snage, nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine. Većina napada izvedena je na Sinaju, a odgovornost je preuzela ekstremistička Islamska država.

Egipat se još živo sjeća napada iz travnja ove godine kada su 44 osobe poginule u dvostrukom bombaškom napadu na koptsku katedralu u Aleksandriji, sjedište koptskog pape, te na crkvu u Tanti, gradu na delti Nila, što je izazvalo bijes i strah među egipatskim kršćanima i izlazak vojske na ulice.

Odgovornost je tada za oba napada preuzela Islamska država. U eksplozijama koje su se dogodile tjedan dana prije koptskog Uskrsa i mjesec dana prije posjeta pape Franje toj državi ozlijeđeno je više od stotinu ljudi.

Ogranak Islamske države u Egiptu pojačao je svoje napade i prijetnje upućene kršćanima koji čine oko 10 posto od 90 milijuna stanovnika u Egiptu. To je najveća kršćanska manjina na Bliskom istoku. Brojne kršćanske obitelji i studenti su u veljači ove godine napustili sjever Sinaja nakon niza ciljanih napada koji su uslijedili poslije jednog od najkrvavijih napada na Kopte, pri kojem je u najvećoj koptskoj katedrali poginulo 25 ljudi. Islamska država već godinama vodi rat protiv egipatske vojske i policije na Sinaju, no sada cilja na kršćane i širi svoje djelovanje izvan tog poluotoka, što predstavlja velik izazov za tu državu jer se lokalna pobuna može proširiti u veće sektaško krvoproliće.

Eduard SOUDIL
KAOS NA SINAJU TRAJE OD 2013.

U srpnju ove godine najmanje je 39 osoba poginulo u napadima koji su izvedeni na području El-Feyyuma na jugu Kaira i Sjevernog Sinaja, na sjeveroistoku Egipta. Potom su zrakoplovi egipatske vojske napali područje El-Metnija na jugu Arisha, gdje se okupljaju teroristi. Ubijena su 34 terorista, a deset je uhvaćeno. Uništeno je tada i skladište s ekspolozivom i autobombom. Sinaj je najopasniji dio Egipta. Riječ je o regiji koja je više od četiri godine poprište duboke političke i sigurnosne krize. Sukobi lokalne militantne grupe i egipatskih oružanih snaga intenzivirani su od ljeta 2013. godine kada je državnim udarom s vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi. Egipatske snage od tada provode opsežne operacije protiv naoružanih militanata sinajske terorističke grupe Welayat Sinai koja je navodno povezana s teroristima Islamske države.

Možda ste propustili...

ZA SRBIJU JE KOSOVSKA VLADA TAKOZVANA I KOSOVO LAŽNA DRŽAVA

Vučić i Vulin verbalno napali američkog veleposlanika Scotta zbog izjave o Kosovu

FRANCUSKA POLICIJA OSTAVILA MIGRANTE U TALIJANSKOJ ŠUMI

Salvini ne prihvaća francuske isprike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana