Svijet
POGINUO 33.761 MIGRANT

Mediteran je postao najubojitija granica
Objavljeno 25. studenog, 2017.

Najmanje 33.761 migrant poginuo je u Sredozemnom moru od 2000. godine, zbog čega je ta europska morska granica postala najopasnija granica na svijetu, pokazuje studija Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Dok je apsolutan broj smrti pao otkad su Turska i Europska unija zatvorile istočnu morsku rutu prošle godine, autor studije Philippe Fargues ustvrdio je da je rizik smrti zapravo povećan nakon što je postala važna duža središnja ruta između Italije i Libije. “Zaustavljanje migracije i sprječavanje stradanja na moru zbog toga su djelomično suprotni ciljevi”, ustvrdio je profesor na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci u studiji objavljenoj u petak. “Zatvaranje kraćih i manje opasnih ruta može otvoriti duže i opasnije rute, zbog toga je povećana vjerojatnost smrtnog stradavanja na moru”, dodao je. Od siječnja je 161.000 ekonomskih migranata i tražitelja azila prešla Sredozemno more, većina njih do Italije, objavio je IOM u petak u Ženevi. Gotovo 3000 ljudi utopilo se ili je nestalo. Među migrantima pristiglim u Italiju najviše ih je iz Nigerije, Eritreje i Gvineje.

Manji dio onih koji su ove godine pristigli u južnu Italiju su izbjeglice, a visok je postotak onih koji ne traže zaštitu, nego bolju ekonomsku budućnost, ustvrdio je Fargues. H

161

tisuća ekonomskih migranata i tražitelja azila prešla je Sredozemno more u siječnju, većina njih do Italije

Možda ste propustili...

DAN BASTILJE

Francuzi slave

KOSOVSKI PREDSJEDNIK O ISTRAZI IVANOVIĆEVOG UBOJSTVA

Thaci: Mnoge će zaboljeti glava

POVORKA OD 100.000 LJUDI

Stogodišnjica smaknuća Romanova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana