Ekonomija
PROGLAŠENI POBJEDNICI

Šampion 13. edukacijskog natjecanja u kvaliteti rakija je Stjepan Čango iz Čepina
Objavljeno 25. studenog, 2017.
Najbolji liker od višnje napravila je Marija Kolarić iz Donje Motičine, a od oraha OPG Dražen Zelenika iz Osijeka

Šampion trinaestog edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija je Stjepan Čango iz Čepina, rečeno je to jučer u Semeljcima na proglašenju rezultata spomenutog natjecanja, na kome se ocjenjuju i likeri, a koje tradicionalno organiziraju Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Općina Semeljci.

Stjepan Čango ispekao je najbolju šljivovicu, OPG Ljubica Blažević iz Koritne najbolju viljamovku, Emil Schnitzer iz Osijeka kajsijevaču. U kategoriji likera najbolji liker od višnje napravila je Marija Kolarić iz Donje Motičine, a od oraha OPG Dražen Zelenika iz Osijeka.

Domaćin proglašenja pobjednika, načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević, kazao je kako je ovo već 13. natjecanje, sa znatnim brojem uzoraka, iako nešto manjim nego godinu prije. - Vidimo po katalogu da su uzorci vrlo kvalitetni, što znači da ovakva manifestacija, u organizaciji Županijske komore Osijek, ima učinka, jer su rakije sve kvalitetnije i proizvodi sve bolji - rekao je Lončarević.

Zoran Kovačević, predsjednik Organizacijskog odbora u ime HGK - Županijske komore Osijek, osvrnuo se na manji broj ovogodišnjih uzoraka zaključivši kako je očito da, kada je ponuda manja, bude veća kvaliteta.

- Ono što bismo mogli reći kada uspoređujemo prošlogodišnje i ovogodišnje uzorke, bez obzira na količine, jest da se dogodila značajna stvar koja će sigurno nagodinu dati svoje rezultate, a to je da je Carina, odnosno Ministarstvo financija, prihvatila primjedbe koje su poslane upravo s ovog natjecanja. To je da na neki način razlikuje male i velike proizvođače. U tom kontekstu je bitno što je trošarina za male proizvođače, koji proizvode do 2500 litara rakije, snižena za 50 posto. Ona je sad negdje na 25, a za ostale 52-53 kune po litri, što je ogroman doprinos za male proizvođače. Već iduće godine očekujemo da to na ovom natjecanju pokažu podatci o povećanju broja natjecatelja, a i proizvodnje rakije - kazao je Kovačević.

U ime Županije osječko-baranjske okupljene je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling rekavši kako su ponosni na sve proizvođače što su uvidjeli da nije dovoljno samo proizvoditi voće nego i da je potrebno ići u dodatni stupanj prerade. Stjepan Čango, šampion natjecanja, kazao je da je sve godine na ovom natjecanju, no prvih nekoliko godina u komisiji za ocjenjivanje rakija. - Tada sam najviše naučio o rakiji. Edukacijom i savjetima profesora Šubarića i Miličevića puno sam naučio o rakiji. Lako je tradicionalno ispeći rakiju, ali se treba o njoj nešto i znati. Tako sam se i sam odlučio za proizvodnju - rekao je Čango. Tajnik Organizacijskog odbora Ernest Nad, u ime Županijske komore Osijek, razlog manjeg broja prijavljenih uzoraka vidi i u brojnim sličnim manifestacijama u okruženju.

Maja MUŠKIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike