Ekonomija
POTPISANI UGOVORI O SUFINANCIRANJU

Čepinski kupus uskoro sa zaštitom izvornosti
Objavljeno 25. studenog, 2017.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je jučer ugovore o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, vrijedne 447.000 kuna, sa šest skupina proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su sudjelovali u Natječaju za dodjelu potpore male vrijednosti iz Programa u 2017. godini.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, sufinancirat će se izrada specifikacije za komiški rogač, istarsku kobasicu, dalmatinsku janjetinu, čepinski kupus, krčke šurlice i meso turopoljske svinje.

“Svako naše mjesto ima neku svoju specifičnost, neku tradiciju pripreme hrane i sve to treba staviti na papir i sačuvati od zloporabe imena i od zaborava. Do sada smo zaštitili 17 proizvoda na EU razini, a još ih je 18 u nekoj od faza zaštite. I za iduću godinu planiramo izdašna sredstva za ovaj oblik pomoći proizvođačima, a stručne službe Ministarstva na raspolaganju su proizvođačima u svakom trenutku. Sav teret zaštite je na proizvođačima, bez njihove složnosti i volje nema zaštite, ali mi smo ovdje za savjet, financijsku i drugu pomoć, a prije svega za suradnju“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Programom Ministarstva poljoprivrede “Potpora skupinama proizvođača za izradu Specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili kao zajamčeno tradicionalni specijalitet“ potiču se skupine odnosno udruge proizvođača na pokretanje postupka zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz EU sustava kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Proizvođačima se tako financijski olakšava početna faza postupka zaštite naziva proizvoda, koji je dugotrajan i iziskuje znatna financijska sredstva. Ministarstvo poljoprivrede, kako nadalje ističe, prihvatilo je šest prijava u ukupnom iznosu sufinanciranja od 447.000 kuna. Potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih nepovratnih novčanih sredstava za izradu specifikacije proizvoda, a pokriva 80 % ukupnih troškova. Visina potpore po pojedinom korisniku je do 75.000. Z.Rupčić

447

tisuća kuna osigurano je za izradu specifikacija šest domaćih prehrambenih proizvoda

U TRI GODINE TRIDESET JEDAN PROJEKT ZAŠTITE NAZIVA PROIZVODA

Ukupno je u protekle tri godine dodijeljeno 1,7 milijuna kuna za 31 projekt zaštite naziva proizvoda. Kao potporu proizvođačima u tu svrhu Ministarstvo poljoprivrede je u 2015. godini dodijelilo ukupno 611.502,50 kuna za 11 projekata zaštite naziva proizvoda, a u 2016. godini ukupno 726.344,49 kuna za 14 projekata zaštite naziva proizvoda. “Za provedbu u 2017. godini osigurali smo 691.125 kuna. Natječaj za dodjelu potpore bio je objavljen u lipnju i trajao je do kolovoza”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.