Svijet
JUŽNOAFRIČKI PRIZIVNI SUD

Oscaru Pistoriusu udvostručena kazna
Objavljeno 24. studenog, 2017.
Na prvom suđenju Pistorius je osuđen na pet, a nakon žalbe na šest godina, da bi ga viši sud osudio na 13,5 godina zatvora

Južnoafrički prizivni sud u petak je više nego udvostručio kaznu bivšem paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubojstvo njegove djevojke i on će u zatvoru umjesto šest provesti 13 godina i pet mjeseci. Prizivni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu za ubojstvo, ali je kaznu povisio na 13 godina i pet mjeseci, objavio je sudac Willie Seriti.

Pistorius, koji nije nazočio izricanju presude, trebao je biti osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je sud uzeo u obzir vrijeme koje je već proveo u zatvoru, rekao je Seriti. Minimalna zatvorska kazna za ubojstvo u Južnoafričkoj Republici iznosi 15 godina. Pistorius je na Valentinovo 2013. ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp. Tvrdio je da ju je zamijenio za provalnika.

Ovo je drugi put da se tužiteljstvo žalilo na Pistoriusovu kaznu, i drugi put uspješno. Nakon suđenja, koje je okupiralo pažnju južnoafričkih i svjetskih medija, Pistorius je prvotno proglašen krivim za ubojstvo iz nehata i osuđen na pet godina zatvora. Nakon prve žalbe, presuda mu je prekvalificirana u ubojstvo, a kazna povišena na šest godina.

Tijekom suđenja Pistorius je pokazivao znakove kajanja, očaja, nerijetko plačući, no presudu je 2014. saslušao mirno, hladno, bez ikakve reakcije i emocija.

Pistorius je kao prvi sportaš s amputacijom nastupio na Olimpijskim igrama, i to onima u Londonu 2012., kada je sudjelovao u polufinalnoj utrci na 400 metara. Pistorius je rođen s prirođenom manom, zbog čega su mu u dobi od 11 mjeseci amputirane noge ispod koljena. Kao srednjoškolac bavio se ragbijem, vaterpolom i tenisom, no najveće je rezultate postigao u atletici. Uspio je pobijediti i atletske moćnike izborivši se za nastup u konkurenciji sa zdravim sportašima. Čelnici Međunarodne atletske federacije (IAAF) smatrali su, naime, kako mu proteze omogućuju prednost pred ostalim atletičarima, koji nemaju tjelesna oštećenja, zbog čega se on žalio Arbitražnom sudu u Lausanni, koji je presudio u njegovu korist i odobrio mu nastup na londonskim Olimpijskim igrama.

Pistorius ima proteze od karbonskih vlakana koje imaju oblik oštrica, zbog čega je i dobio nadimak Blade Runner. Osim na OI-ju u Londonu, sudjelovao je na Paraolimpijskim igrama 2004. u Ateni i 2008. u Pekingu i ukupno je osvojio šest zlatnih medalja.M.Bugarić/H

DETALJI IZ OPTUŽNICE

Pistoris je ubio 30-godišnju manekenku Reevu Steenkamp jer ju je zamijenio za provalnika kad ga je ona, oko 4 ujutro, htjela iznenaditi za Valentinovo. Pistorius je metcima iz pištolja pogodio svoju djevojku u glavu, prsa i ruku, od čega je ona na mjestu preminula. Njih su dvoje bili sami u kući u trenutku kada se dogodila pucnjava.

PISTORIUS NE MOŽE IZ ZATVORA JER NEMA NOŽNE ZGLOBOVE!

Nakon presude 2014., Pistorius se nadao da će ranije biti pušten u kućni pritvor. No, nije mu odobreno ranije puštanje iz zatvora punog bandi zato što - nema nožne zglobove! Naime, zbog toga je nemoguće pričvrstiti mu elektronički uređaj za praćenje kretanja, koji je nužan za kućni pritvor. Uprava zatvora rekla mu je kako on zbog toga što nema noge nego proteze nije kandidat za njihove elektroničke uređaje za praćenje kretanja, kojima su se počeli koristiti 2013. godine. Uređaj se može pričvrstiti samo na nožni zglob i nije ga moguće staviti na ručne zglobove.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJED U BEOGRADU

Poruka Vučiću: "Stop krvavim košuljama"

2

PAPINA POTPORA MARAKEŠKOM SPORAZUMU

Prema migrantima treba biti suosjećajan

3

NA ULICAMA BUDIMPEŠTE

Prosvjed protiv Orbanovog režima