Magazin
OTIŠAO MUGABE

Hoće li Zimbabveanci preživjeti Krokodila?
Objavljeno 25. studenog, 2017.

Zimbabveanci mogu konačno odahnuti, tamošnji diktator Robert Gabriel Mugabe, nakon 37 godina autoritarne vladavine, odstupio je, a na njegovo mjesto vojnim pučem uspeo se njegov bivši suradnik Emmerson Mnangagwa poznat još i kao Krokodil.

Tijekom gotovo četiri desetljeća Mugabeove vlasti, Zimbabveanci su na vlastitoj koži iskusili što znači kada zemlju vodi bezobzirni, korumpirani i nesposobni diktator koji se na vrhu hranidbenog lanca poput brojnih svojih afričkih kolega održavao isključivo golom silom. Od uspješnog gospodarstva nekadašnje Južne Rodezije, koje se temeljilo na izvozu rudnih bogatstava i učinkovitoj poljoprivredi te privlačilo doseljavanje bjelačke radničke klase iz Velike Britanije i drugih britanskih kolonija, Mugabe je uspio Zimbabve gospodarski potpuno uništiti.

BROZOVO MASLO

Zahvaljujući suludoj ekonomskoj politici, masovnoj konfiskaciji bjelačkih farmi i vojnom uključivanju u građanski rat u Kongu, zemljom je harala nezapamćena inflacija, a 2009. je dosegnula nevjerojatnih 500 milijardi posto. Da je tamošnje gospodarstvo na koljenima svjedoči i podatak da nezaposlenost iznosi čak 95 posto. Nakon što je središnja banka prestala štancati novac, stanovnici Zimbabvea morali su prijeći na naturalnu razmjenu. Bio je to svojevrsni povratak u kameno doba. Početkom ove godine BBC je objavio vijest kako se školarina u toj zemlji može platiti i kozama. Da, dobro ste pročitali! Dotjeraš kozu u školu i malac može u klupe. Toj financijskoj inovaciji prethodila je odluka da se rate kredita u bankama mogu plaćati kozama, kravama i ovcama. Lavovi, nosorozi i žirafe nisu spominjani. Što je najtragičnije, ovakvom suludom politikom dužina prosječnog života u Zimbabveu pala je za žensku populaciju s 57 na 34 godine, a za muškarce s 54 na 37 godina. Tom smrtonosnom koktelu, uz pothranjenost i ekstremno siromaštvo, pridonijela je i epidemija side s kojom se Mugabeova nesposobna vlast nikada nije ozbiljno stavila u koštac.

Sve je to svojim podanicima priredio njihov rastrošni vladar ne odustajući od socijalizma koji je bio njegovo trajno nadahnuće i marksističke retorike nasljedujući tako svog velikog uzora Josipa Broza koji je zimbabveanskoj i inoj afričkoj gerili iz vremena borbe za neovisnost masovno pomagao dijeleći kapom i šakom naš novac preko fantomskog “Jugoslovenskog komiteta za pomoć oslobodilačkim pokretima i žrtvama imperijalističke agresije” koji je formalno djelovao u sklopu Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, omiljene transmisije jugoslavenske Partije. Na optužbe sa Zapada da Brozova Jugoslavija na taj način pruža pomoć terorističkim organizacijama iz Beograda je odgovarano kako preko tog Komiteta građani navodno samoinicijativno šalju humanitarnu pomoć. Svakome tko poznaje totalitarnu narav jugoslavenskog komunizma jasno je da je bilo kakva samoinicijativnost građana kada je riječ o slanju vojne i financijske pomoći Mugabeu i kompaniji bila apsolutno nemoguća.

CRNI HITLER

Kruna svega je što je jedan beogradski novinar ovih dana hladnokrvno napisao kako se taj Komitet može smatrati pretečom današnjih nevladinih udruga, preko koga je “komunistička Jugoslavija širila svoj utjecaj.” Zimbabve se za tu pomoć debelo odužio aktivnim podupiranjem Miloševićeve krnje Jugoslavije, naročito 1991. i 1992. kada je ta afrička zemlja bila nestalna članica UN-ova Vijeća sigurnosti. Mugabe je u toj ljubavi bio dosljedan, njegova nebitna zemlja sve do danas nije diplomatski priznala Hrvatsku.

Mugabe je u Zimbabveu uništio svaki politički otpor vladajući bahato i beskrupulozno. Progonio je, ubijao i premlaćivao oporbu uz masovno namještanje izbora. Nije prezao ni od otmica svojih protivnika uključujući i novinare, nezakonitog zatočenja i mučenja. Patološki je mrzio bijelce, a sebe je nazivao “crnim Hitlerom”, noseći čak i hitlerovske kratke brke želeći tako naglasiti sličnost s rasnom mržnjom kakvu su nacisti imali prema Židovima. U razdoblju od 1982. do 1985. Mugabeov režim pobio je 10.000 pripadnika manjinskog naroda Ndebele. Glavni izvršitelj zločina bio je šef tajne službe iz toga vremena, a današnji novi čelnik Zimbabvea Emmerson Dambudzo Mnangagwa, koji je tada i zaradio nadimak Ngwena što na šonskom jeziku znači krokodil. Toliko o svijetloj budućnosti ove nesretne i napaćene zemlje.

Inače, sukob u Zimbabveu koji je završio slanjem ostarjelog diktatora Roberta Mugabea (93) u prisilnu mirovinu bio je mitskih razmjera s obzirom na činjenicu da je njegov uzrok bila starčeva četrdesetak godina mlađa žena koja se htjela domoći zimbabveanskog prijestolja. Grace je afrička Jovanka. Ili drugim riječima, umjesto da postane afrička Jovanka Orleanka, Grace Ntombizodwa Mugabe doživjela je tužnu sudbinu Jovanke Broz koja je 1977. bačena u kućni pritvor kamo su je strpali čuvari revolucije, jugoslavenski pasdarani, Stane Dolanc i Nikola Ljubičić, pod optužbom da je uz pomoć generala Đoke Jovanića planirala preuzeti vlasti u zemlji.

AFRIČKA JOVANKA

U svakome slučaju, lička Jovanka (kako će proći afrička, to ćemo tek vidjeti) puno je bolje prošla od pustopašne Maove udovice Jiang Qing i još živuće Enverove udove Nexhmije Hoxha (rođene u Bitoli 1921.!) kojima je suđeno i završile su u zatvoru. Paradoksalno je da je afrička Jovanka, koliko god kao osoba antipatična bila, predstavljala potencijalnu nadu za ovu zemlju s obzirom na činjenicu da je pripadala političkoj formaciji mlađih i modernijih političara u četrdesetima nazivanih Generation 40. No, vlast je, uz pomoć vojske, prigrabio stari ratni veteran, Mugabeov suborac i po mnogočemu njegov klon, koji je do sada obnašao sve moguće dužnosti u zimbabveanskom režimu uključujući i one ministra pravosuđa i obrane te predsjednika parlamenta. Umjesto da mu se sudi zajedno s Mugabeom i šefom vojske koji ga je doveo na vlast te da se provede sveobuhvatna lustracija, Emmerson Mnangagwa zvani Krokodil ugrabio je svoju šansu da još ponekoga proguta.

Piše: Draško CELING

Možda ste propustili...

RAZGOVOR: BORNA ZGURIĆ

Populisti nameću interese

TEMA TJEDNA: KRONIČNI NEDOSTATAK POVJERENJA (I.)

Anamarija Musa: Ako pravila nisu za sve ista, sustav je nepravičan