Kultura
20. SUSRET KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Književna kritika treba svoju manifestaciju
Objavljeno 25. studenog, 2017.

ĐAKOVO - U Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo priređena je svečana dodjela nagrada Julija Benešića koju Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara dodjeljuju za najbolja književno-kritičarska ostvarenja. Ljetos su održani 20. susreti, čijim su laureatima proglašeni Dunja Detoni Dujmić (Nagrada za knjigu kritika “Mala noćna čitanja – Hrvatski roman 2011.- 2015.”) te Miroslav Mićanović (Povelja uspješnosti za niz kritika objelodanjenih između dvaju susreta). Pravilo Susreta jest da se nagrade laureatima dodjeljuju naknadno, na zasebnoj svečanosti, u jesen.

Nagradu je Dunji Detoni Dujmić uručio predsjednik đakovačkog Ogranka Matice hrvatske Vlado Filić, a Povelju Miroslavu Mičanoviću, pak, Milorad Nikčević, dok je o radu larueata govorio Goran Rem.

Nagrađeni su autori istaknuli kako je književna kritika potrebna i važna, kao i Susreti, jer da je književnoj kritici prostor sužen, da ima sve manje prostora u medijima pa je važnost i potreba ove manifestacija to veća.

Đakovački susreti imaju svoju težinu jer je to manifestacija na kojoj struka govori o struci i dodjeljuje joj nagrade, poručili su laureati.

– Vrijednost nagrade ove manifestacije jest i u tome što nosi ime Julija Benešića koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti, leksikografiji i dr. - rekla je u ime nagrađenih Detoni Dujmić.

Sudionike svečanosti pozdravili su u ime Grada Đakova zamjenik gradonačelnika Robert Francem, a u ime MH Đakovo Vlado Filić. Preksinoć su održani i 12. slavonsko-baranjsko-srijemski hrvatski književni dani, a tijekom programa predstavljen je i Zbornik književnih i esejističkih tekstova slavonskih, baranjskih i srijemskih autora. Organiaztori su bili đakovački ogranak Matice hrvatske i DHK – ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski. S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana