Sport
KVALIFIKACIJE ZA SK KOŠARKAŠA

Skelin dobro pozna Nizozemce
Objavljeno 24. studenog, 2017.

Za dvije godine Kina će biti domaćin Svjetskog kupa (službeni naziv za svjetsko prvenstvo, nap.a.) u košarci, a eurokvalifikacije počinju u petak. U prvoj fazi natjecanja 32 reprezentacije podijeljene su u osam skupina. Iz svake tri najbolje idu dalje, a u novu grupnu fazu prenose se bodovi iz međusobnih ogleda. Što više bodova htjet će prenijeti i Hrvatska, koja je u D skupini, s Italijom, Nizozemskom i Rumunjskom. Križamo se s C grupom (Litva, Kosovo, Poljska, Mađarska), a potom će troje najboljih 2019. ići u Kinu. Kvalifikacije će biti pune iskušenja i za najzvučnije reprezentacije, jer će biti lišene usluga svojih NBA igrača, a možda i onih iz Eurolige, što znači da bi oni slabiji bar na papiru mogli nekima i pomrsiti račune. Stoga treba biti oprezan i maksimalno fokusiran na svakog protivnika, a prvi naš je Nizozemska, koja nas čeka večeras (20) u Almereu.

Tamo će svoj debi imati i novi izbornik Ivica Skelin, koji je svoje tri trenerske sezone proveo i u zemlji tulipana, stoga zasigurno dobro poznaje reprezentaciju koja će mu pokušati pokvariti premijeru.

- Ne treba gledati rejtinge i ono što je bilo, jer ova je situacija nova i nudi zamke za one koji se ne prilagode na pravi način. Ne možemo računati na one najbolje, ali vjerujem da je i ova Hrvatska u stanju napraviti željeni rezultat. Vrijeme nije saveznik, malo je vremena za upoznavanje i uigravanje, a mislim da je tu Nizozemska u prednosti, jer su već duže zajedno i nemaju problema s otkazima igrača. No želimo kvalifikacije otvoriti pobjedom, znamo da je svaki bod važan - naglašava Skelin, koji je na prvobitnom popisu imao 15 imena, a odlučio je da za put u Nizozemsku ne konkuriraju Žganec, Badžim i Bilinovac. Tako ćemo kvalifikacije otvoriti u sastavu: Mavra, Katić, Krušlin, Mustapić, Bošnjak, Ramljak, Božić, Šakić, Barać, Bilan, Planinić i Sobin.

Nizozemci su igrali pretkvalifikacije za SK, gdje su bili prvi u skupini, ispred Austrije i Albanije, a prolazak su osigurali zahvaljujući boljoj koš-razlici. Prije dvije godine igrali smo protiv njih na Eurobasketu u Zagrebu i dobili ih 78:72 u najjačem sastavu. Sada nema najboljih, ali o tome ne treba više razmišljati. Vjerujemo da će i ova Hrvatska pokazati da je kadra pronaći put do Kine. N. Benčina

Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike