Novosti
SABORNICA PONOVNO POPRIŠTE ŽESTOKIH OKRŠAJA

HDZ traži Grmojinu ispriku zbog prijetnji Jandrokoviću
Objavljeno 23. studenog, 2017.

Vezani članci

POVJERENSTVO ZA AGROKOR PRESTAJE S RADOM

HDZ i HNS se pozivaju na zakon, a oporba tvrdi da provode političko nasilje

Istražno povjerenstvo za Agrokor i u četvrtak je zažarilo sabornicu - HDZ je mostovcima poručivao da “plešu kako SDP svira”, Mostov Nikola Grmoja negodovao je dobacivanjem iz klupe, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) opominjao ga je da prestane dobacivati i prijetiti.

Grmoja je nakon stanke pozivao vladajuće na osnivanje novog saborskog istražnog povjerenstva da se, kako je rekao, vidi jesu li za istinu. “Kolege iz HDZ-a pitam: ako su takvi legalisti i drže se zakona i uvjereni su da je povjerenstvo prestalo s radom po pravomoćnom rješenju, zašto ne idemo u izmjene zakona ili odluke koji su u proceduri. Ja ću osobno uputiti novu odluku o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva u kojoj neće biti kvalitete financijskih izvješća u koncernu Agrokor”, rekao je Grmoja.

Prozivke

HDZ-ov Josip Borić prozvao je oporbu da na neprimjeren način pokušava steći političke poene, aludirajući na kaos u sabornici. “Rješenje o provođenju istrage postalo je izvršno u ponedjeljak, 20. studenoga. Od 20. do 22. studenoga mi od predsjednika istražnog povjerenstva, gospodina Miljenića nismo dobili nikakvu obavijest o bilo čemu. Nije se usudio ni poslati mail i obavijestiti nas o novom trenutku koji je stupio na snagu na temelju članka 4 stavka 2. Zakona, koji može značiti da povjerenstvo zastaje sa radom. Podredio je svoju funkciju vlastitim ciljevima, politici i vlastitoj stranci i očekivao je reakciju s druge strane da vidi što ćemo mi napraviti”, kazao je Borić. On je SDP optužio da vladajuće tjeraju u prostor gdje se ne poštuje zakon, u anarhiju, a mostovcima je poručio kako je vidljivo da “plešu onako kako SDP svira”. “Što vam to treba? Kad je glavni maestro, gospodin Maras počeo lupati pločicama, lupale su i kolege iz Mosta, i to je podrška od koje ne možete bježati”, ustvrdio je Borić. Grmoja je svoje negodovanje tijekom Borićeva govora izrazio dobacivanjem iz klupe. “Kolega Grmoja, iznijeli ste cijeli niz optužbi, a kad se druga strana brani i iznese svoju istinu, onda vi dobacujete i pobjegnete van. E, to je baš slika i prilika”, komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Prozvani Grmoja, koji se u međuvremenu vratio u sabornicu, požalio se na povredu Poslovnika, a Jandrokoviću poručio kako mu je to posljednji put da propituje motive njegovih izlazaka iz sabornice, rekavši kako je imao intervju.

“Omalovažavali ste zastupnika i propitivali ste motive mog odlaska. Ja imam dogovoreni intervju i zato sam izišao iz sabornice. I ne trebate vi govoriti da ja bježim kada mi nešto ne odgovara. Ovo vam je zadnji put da propitujete motive mojih izlazaka ili odlazaka. Ozbiljno vas upozoravam. Nećete me vrijeđati na takav način”, rekao je uzrujani Grmoja.

Uslijedio je žestok verbalni okršaj. “Vi meni prijetite! Ja se vas ne bojim jer vi ste netko koga se čovjek ne bi trebao bojati”, odbrusio mu je Jandroković.

“Vi se svakoga bojite i za svakim trčite 'ko god je na vlasti”, optužio ga je Grmoja.

Jandroković je uzvratio: “Ja sam oduvijek u HDZ-u. Dragi prijatelju, ja se vas ne bojim. Trebao sam vam izreći opomenu kada ste dobacivali iz klupe.”

“Ja vam nisam prijetio fizički, nego vas upozoravam da nemate pravo propitivati motive mojih ulazaka ili izlazaka iz sabornice. Nemojte to činiti”, rekao mu je Grmoja.

Jandroković je ipak ustrajao u tvrdnji da mu je mostovac prijetio. “Vi ste meni prijetili, a što ste pod tom prijetnjom mislili, to ja ne znam. Ali, što god vi mislili, mene baš briga, da vam budem iskren”, poručio je Jandroković Grmoji.

Kazneno djelo

Klub zastupnika HDZ-a sazvao je nakon tog okršaja konferenciju za novinare na kojoj je Branko Bačić ustvrdio kako reagiraju radi zaštite digniteta Hrvatskoga sabora i jer je “zastupnik Nikola Grmoja prijetio predsjedniku Sabora”.

- Time je počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. Kaznenog zakona. Na dva upita predsjednika Sabora je li to prijetnja, on je oba puta potvrdno odgovorio - kazao je Bačić.

- Zastupnici imaju imunitet za izraženo mišljenje i glasovanje, ali ne za počinjenje kaznenih djela. Zamislite što bi Nikola Grmoja napravio da je njemu netko prijetio. Najmanje što on sad može učiniti je da se javno ispriča predsjedniku Sabora. Ovom press konferencijom štitimo ne samo dignitet predsjednika Sabora već i dignitet svakog zastupnika i Hrvatskog sabora kao institucije - dodao je Bačić. D.Pav./H

Nikola Grmoja

Most

Ispričat ću se ako se HDZ ispriča za svoje afere

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja odgovorio je predstavnicima Kluba HDZ-a, istaknuvši da je spreman ispričati se predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću ako se prije toga HDZ ispriča za sve svoje afere. Grmoja smatra da su optužbe HDZ-ovaca da je počinio kazneno djelo prijetnje pokušaj da se skrene pozornost javnosti s gašenja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. “Pozivam premijera Andreja Plenkovića da se ispriča zbog Ive Sanadera, Fimi medije, Planinske, predaje Ine Molu, zbog Hypo banke. Pozivam Branka Bačića da se ispriča što je nosio torbe u aferi Fimi media, da se ispričaju zbog Vladimira Šeksa koji mi je rekao da ću osjetiti gorke trenutke”, nabrajao je Grmoja. Vladajuće je pozvao da se ispričaju i zbog ministra financija Zdravka Marića koji je, kazao je, Todorićev projekt u Vladi, zbog ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je također dio Todorićeva projekta. Između ostaloga Grmoja je spomenuo i da u svojim redovima imaju župana optuženog za obiteljsko nasilje, a govore da je to unutarstranačka stvar.

Branko Bačić

HDZ

Zastupnici imaju imunitet za izraženo mišljenje i glasovanje, ali ne za počinjenje kaznenih djela. Zamislite što bi Nikola Grmoja napravio da je njemu netko prijetio.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike