Novosti
GRUPA EKSTREMISTA OKUPILA SE U BEOGRADU

Srpski marginalci ne priznaju presudu zločincu Mladiću
Objavljeno 23. studenog, 2017.

Vezani članci

RATKU MLADIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR

Odgovoran je za najgnusnije zločine poznate čovječanstvu

MLAKE REAKCIJE NA PRESUDU RATKU MLADIĆU

Politika priječi suočavanje građana Srbije s prošlošću

Jedva nekoliko desetaka političkih marginalaca iz ultranacionalističke i antieuropske stranke Dveri čiji se program temelji na svetosavskom i srpskom nacionalizmu i Srbske akcije, nacionalsocijalističke skupine koja broji, prema njihovim izvorima, 50 članova zajedno sa simpatizerima, okupila se u središtu Beograda kako bi dali potporu na doživotnu robiju osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Članovi Srbske akcije razvili su transparent na kojemu piše poznati slogan na jugoistoku Europe “Junak, a ne zločinac”, kojim su, kako preciziraju srpski mediji, “pokrivali svoja lica i nosili fotografiju generala Mladića”. Boško Obradović, vođa Dvera, vikao je kako bi ga bilo sram da nije došao na ovaj skup “izraziti protivljenje antisrpskom tribunalu i pružiti potporu Mladiću koji je spriječio treći genocid nad Srbima u 20. stoljeću”, te dodao kako uz Mladića i drugi zločinac “prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je također osuđen na 40 godina zbog ratnih zločina, treba da budu poštovani, jer su osnivači Republike Srpske”. Nastavio je u istom tonu istaknuvši kako on “odbacuje presude Haaškog tribunala kao režirane i Dveri neće dozvoliti prekrajanje srpske povijesti i nametanje žiga genocida”, ali nije pojasnio kako će to izvesti.

- Mladiću se sudi da bi bila ukinuta RS i da bi bila utopljena u umjetnu BiH, da bi se srpski narod proglasio genocidnim, a mi na to ne pristajemo – mudrovao je Obradović.

Zanimljivi su komentari na srpskim portalima, primjerice umjerenom i prozapadnom B92, gdje se prepoznaje raspoloženje običnog čovjeka u Srbiji koji ne odobravaju velikosrpsku politiku, kakva dominira kod istočnih susjeda. Uglavnom ismijavaju prosvjednike („Tko je skupio toliku masu ljudi?” i “Ako su vam ovakvi heroji, kakvi su vam tek zločinci”), a nemaju dobro mišljenje ni o Mladiću, jer je, tvrde, osramotio Srbiju (“Zbog tih takozvanih srpskih junaka mi smo sve izgubili. Zbog Mladića i sličnih ocrnjeni smo za sva vremena”, i “Heroji ne ubijaju civile i zarobljenike. Mladić je odgovoran osobno za smrt najmanje 8000 ljudi koji su ubijeni prema njegovoj naredbi. Znači da je ratni zločinac. To su činjenice. A mi smo tužna nacija ako ne razlikujemo dobro od lošeg”).M.Flego

Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama