Novosti
KONAČNA VERZIJA ZAKONA O BRANITELJIMA

Raste najniža mirovina, nezaposlenima - naknada
Objavljeno 24. studenog, 2017.
Braniteljima će biti osigurani sistematski pregledi te omogućen rad iako su u mirovini

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Najvažnije promjene koje će zakon donijeti braniteljima i članovima njihovih obitelji je ponovno otvaranje mogućnosti za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i statusa HRVI iz Domovinskog rata po osnovi bolesti. Takva mogućnost postojala je do 2007. godine, a sada će osobe koje smatraju da je njihova bolest nastala kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu moći podnijeti zahtjev da im se prizna status HRVI.

Zakonom se omogućava uvođenje naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji. Već od početka iduće godine nezaposleni branitelji moći će podnijeti zahtjev za naknadom za nezaposlene, a hoće li zahtjev biti pozitivno riješen ovisit će, naravno, o više kriterija među kojima je i imovinski. U toj je kategoriji i oko šest tisuća osoba koje su primale opskrbnine, a podaci Ministarstva branitelja pokazuju da čak 82 tisuće branitelja živi bez ikakvih primanja.

Novi zakon trebao bi donijeti i rast najniže mirovine za umirovljene branitelje, ovisno o dužini sudjelovanja u borbenom sektoru, kao i snižavanje dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu, također ovisno o dužini sudjelovanju u borbenom sektoru, ali i pravo na obiteljsku mirovinu za bračne ili izvanbračne drugove te djecu umrlih branitelja i HRVI pod povoljnijim uvjetima.

Kada je u pitanju zdravstvena skrb, zakon predviđa sistematske preglede za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata te donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata i medicinsku rehabilitaciju za branitelje s oštećenjem organizma kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta RH.

Također će se intenzivirati stambeno zbrinjavanje u suradnji s tijelima državne uprave koja upravljaju stanovima i kućama u vlasništvu države, proširenje prava na prednost pri zapošljavanju te uvođenje porezne olakšice za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Braniteljima će biti omogućen rad iako su u mirovini. Bit će uspostavljena evidencije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (registar), koja više neće biti javna te će se koristiti samo u službene svrhe. Nadalje, ići će se prema osnaživanju područnih jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, po županijama. One bi trebale primati različite zahtjeve branitelja i rješavati ih u prvome stupnju.

Novi zakon također uvodi i zaštitu stečenih prava i proširenje prava iz mirovinskog osiguranja za stradalnike pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i članove njihovih obitelji.

O ovim se novostima mnogo pisalo i govorilo već kod priprema nacrta zakona. Nova prava državni će proračun stajati 108,5 milijuna kuna godišnje više nego do sada. Za osiguranje novih prava prema predloženom zakonu, u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, u proračunu za 2018. godinu bit će potrebno osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, kazao je ministar branitelja Tomislav Medved. Pojasnio je na sjednici Vlade kako je to povećanje za 44,5 milijuna kuna u odnosu prema ovoj godini. Također, dodao je, na pozicijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava u 2018. godini bit će potrebno osigurati dodatnih 64 milijuna kuna.

Sva sredstva potrebna za provedbu ovog Zakona osigurana su u okviru limita ukupnih rashoda državnog proračuna za razdoblje 2018. - 2020. godine, utvrđenog Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. - 2020., naglasio je Medved.

Igor MIKULIĆ/H
PRAVA PRIPADNIKA HVO-a U PRIMJENI OD 1. SIJEČNJA 2019.

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da se prava branitelja HVO-a neće početi primjenjivati od 1. siječnja 2018. Prijedlog Zakona o braniteljima, koji je Vlada poslala u Sabor na usvajanje, predviđa zaštitu stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, s tim da će se ta prava početi primjenjivati od 1. siječnja 2019. Medved je novinarima objasnio kako se to “ne može promijeniti, jer je zakon usklađen s Ministarstvom financija”. “Sve mjere koje smo predvidjeli u novom zakonu predviđene su kroz dinamiku ostvarivanja u skladu s mogućnošću financiranja i dostupnim proračunskim sredstvima”, rekao je ministar Tomo Medved.

nezaposleni

ZAHTJEVI ZA NAKNADU PODNOSIT ĆE SE OD POČETKA 2018.

82

tisuće branitelja živi bez ikakvih primanja

108,5

milijuna kuna godišnje više nego dosad stajat će nova prava državni proračun