Svijet
NESTALA ARGENTINSKA PODMORNICA

Nema nade za 44 mornara
Objavljeno 24. studenog, 2017.
Podmornica je nestala 15. studenog, a zraka za posadu bilo je za samo 7 dana

Vezani članci

44 ČLANA POSADE

Nestala argentinska podmornica

Zrakoplov američke mornarice tijekom leta nad južnim Atlantikom otkrio je objekt pokraj područja odakle je posljednji put stigao signal s nestale argentinske mornarice, rekao je svjedok u četvrtak nakon leta.

Posada je rekla da se objekt nije mogao identificirati te da se ne zna je li povezan s podmornicom ARA “San Juan”, koja je nestala prije tjedan dana. U podmornici su 44 osobe. Zrakoplov, P-8A Poseidon, vratio se u svoju bazu u Bahia Blanci u Argentini u srijedu navečer.

Desetci zrakoplova i brodova tragaju za ARA “San Juan”, a rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.

Ako je podmornica, izgrađena u Njemačkoj i u službi već više od tri desetljeća, potonula ili nije u stanju izroniti otkako je poslala svoju posljednju lokaciju, 15. studenoga, ona bi sada koristila posljednje od svojih sedmodnevnih zaliha kisika. Plovilo je vjerojatno na morskom dnu, jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga član posade nije aktivirao, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.

Podmornica je bila na putu iz Ushuaija, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru, nakon čega je, prošlog tjedna, ubrzo nestala. Podmornica je plovidbu počela 1983., a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini. Još je prerano odrediti uzrok nestanka ARA “San Juan”, ali je argentinska podmornička flota bila nedostatkom financija među najpogođenijima dijelovima vojske.

U 2014. flota je zaronjena provela ukupno 19 sati, u odnosu prema potrebnih 190 dana “za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom”, prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane's Sentinel. Kratko prije nego što je poslala svoju posljednju lokaciju, 15. studenoga, podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.

Vuk TEŠIJA/H
“Dogodilo se nešto tragično”

Nada da je netko živ u podmornici gotovo i ne postoji. Milivoj Vukman, splitski stručnjak koji je godinama radio na izgradnji podmornica, rekao je da u “San Juanu” vjerojatno nema živih ljudi. “Mislim da se dogodilo nešto tragično i da nitko nije preživio. Da je to najvjerojatnije tako, potvrđuje i činjenica da ni jedan od potražnih brodova ili zrakoplova, koji danima obilaze mjesto nestanka, nije uoči nikakav šum, zvuk iz morskih dubina. Naime, da je netko živ, zasigurno bi lupao po oplati podmornice, a taj bi zvuk jasno čuli potražni brodovi i zrakoplovi”, rekao je Vukman za Slobodnu Dalmaciju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike