Regija
KOORDINACIJA ŽUPANA, GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA

Puno veće obveze svima zbog novog Zakona o zaštiti životinja
Objavljeno 23. studenog, 2017.

SVINJAREVCI - Župan Božo Galić na 2. koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije govorio je o obvezama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema novom Zakonu o zaštiti životinja”.

- Radi se o tome da je sada obveza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave odgovornije skrbiti nad sudbinom domaćih životinja. Moramo osnovati skloništa za životinje, uvesti službu redara koja će nadirati probleme nečipiranih pasa koji su bez nadzora, tako da je to sada opsežan proces - rekao je Andrija Matić, županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj.

Obveze općina i gradova su da jedinice lokalne samouprave do 30. lipnja 2018. godine osiguraju nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa kod vlasnika čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca. Jedinice lokalne samouprave najkasnije do 31. prosinca 2018. godine, obvezne su osnovati sklonište i sufinancirati ga ili s osnovnim kloništem ugovoriti poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja.

Što se tiče županija, ako nitko ne osnuje sklonište na područuju županije, isto osniva županija, a troškove osnivanja snose sve jedinice lokalne samopurave i župnija, te županija mora organizirati koordinacijske radne skupine.

Nakon toga bilo riječi o projektu “Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije”, u okviru kojega je izabrana prva Seoska prijestolnica županije - mjesto Svinjarevci. Župan Galić istaknuo je kako se već duže vrijeme pokušava vratiti život na selo, da se može ostati i opstati na selu. Kao završetak projekta izdana je brošura Svinjarevci - Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske župnije 2017., u kojoj su navedeni svi događaji u okviru projekta. M.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike