Regija
NAKON 26 GODINA OTKLONJENA OPASNOST

Granata kod doma DVD-a uklonjena je
Objavljeno 24. studenog, 2017.
Ležala je uz vatrogasno spremište, blizu državne ceste, ali i blizu zgrade osnovne škole, crkve i mjesnog doma!

Vezani članci

SVI SU POKUŠAVALI, ALI NITKO NIJE USPIO

Neeksplodirana granata 26 godina u dvorištu DVD-a

NOVA BUKOVICA - Zahvaljujući Glasu Slavonije, koji je prvi opširno pisao o problemu neeksplodirane granate u dvorištu vatrogasnog doma DVD-a Nova Bukovica – Brezik usred Nove Bukovice, ali i upornosti načelnika Tomislava Bračuna, mještani općinskog središta na Podravskoj magistrali nakon 26 godina neizvjesnosti napokon mogu odahnuti: granata je uklonjena.

Palo 200 granata

– Šest mjeseci od preuzimanja vlasti u Novoj Bukovici i tri mjeseca kako sam najavio rješavanje problematike oko neeksplodirane granate na sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine priču o granati u vatrogasnom dvorištu uspješno smo okončali - kaže načelnik Bračun.

Neposredno uz vatrogasno spremište, dvadesetak metara od državne ceste, nalazila se potencijalno opasna neeksplodirana granata iz 1991. godine. Koliko je ta eksplozivna naprava bila opasna govori činjenica da se u neposrednoj blizini vatrogasnog doma nalaze škola, crkva i mjesni dom s općinskim prostorijama.

Od bivšeg načelnika općine Zlatka Miloševića doznali smo da je u Domovinskom ratu tijekom rujna, listopada i studenoga 1991. godine bilo više neprijateljskih napada na Novu Bukovicu i da je tada na mjesto ispaljeno oko 200 granata, koje su padale po vrtovima i dvorištima obiteljskih kuća. Vatrogasci i branitelji dragovoljci vidjeli su kad je projektil iz smjera neprijateljskih položaja u predjelu Četekovca i Balinaca pao i zabio se u zemlju. Oni nisu znali o kakvom je projektilu riječ, ali su bili uvjereni da granata nije eksplodirala jer je pala na mekano tlo. No, stručnjaci za razminiranje nisu je poslije pronašli. Godine su prolazile, granata je (srećom) mirovala, mještani strahovali, a glavni problem u rješavanju problema bila je nadležnost ili, bolje rečeno, tko će financirati uklanjanje granate zbog najavljene skupoće pothvata – Hrvatski centar za razminiravanje, Policijska uprava MUP-a, Područni ured DUZS ili Općina Nova Bukovica.

Ipak eksplodirala

Tijekom srpnja i kolovoza ove godine načelnik Bračun i njegov zamjenik Tomislav Dereš upoznali su se s ranijim postupanjima i dokumentacijom bivših vlasti, koje su pokazale interes i nastojale riješiti problem.

– Načelnik PP Slatina Krunoslav Sertić pokazao je razumijevanje za rješavanje ovog problema, pa su s djelatnicima MUP-a specijaliziranim za protueksplozijsko djelovanje dogovoreni tehnički i ostali uvjeti kako bi se problem riješio. Angažirana je jedinica za protueksplozijsku zaštitu MUP-a, djelatnici Hitne medicinske pomoći, radnici za iskopavanje i vatrogasna jedinica DVD-a Nova Bukovica-Brezik te je osiguran pijesak za eventualno uništenje sredstva na mjestu iskapanja - pojasnio je načelnik Bračun.

Uz stručno djelovanje službenika protueksplozijske zaštite županijskog PU-a identificirano je i istraženo mjesto pada projektila, gdje su na dubini od oko jednog metra pronađeni fragmenti i zrno topovske ili tenkovske granate kalibra 85 mm, pa je utvrđeno da je granata ipak eksplodirala. Sve potrebno za akciju osigurala je i financirala Općina - od radnog stroja i radnika za kopanje do nabave pijeska i nazočnosti ekipe Hitne pomoći.

Njezini ostaci sada su u općinskim prostorijama i predmet su razgledanja znatiželjnih posjetitelja. Mještani kažu da je bolje strahovati nego biti neoprezan i izazivati sudbinu, pa su zadovoljni što je otklonjena svaka sumnja da postoji opasna naprava u vatrogasnom dvorištu.

Petar ŽARKOVIĆ
Odahnuli i vatrogasci

DVD Nova Bukovica – Brezik, vatrogasci i njihova predsjednica Maja Kiš, napokon mogu početi realizirati davne planove o sigurnom rušenju starog i gradnji novog vatrogasnog spremišta, obnovi vatrogasnog doma, nabavi navalnog vozila.

Najčitanije iz rubrike