Osijek
“RUĐERICA” NA ZELENOM ČETVRTKU

Ponudili vlastite ekoproizvode pa podijelili recepte
Objavljeno 23. studenog, 2017.
S muffinom od povrća osvojili su drugo mjesto na državnom natjecanju “Nutri Vita” u Vinkovcima

Umjesto ekoloških proizvođača koje su posjetitelji glavne osječke tržnice naučili vidjeti na manifestaciji “Zeleni četvrtak”, ovoga tjedna predstavili su se učenici i to trećih i četvrtih razreda strukovnog usmjerenja Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije “Ruđer Bošković”.

Konzervirane jabuke, džem od šljiva, muffini od povrća, ali i recepti za brojne ukusne pripravke..., samo su dio cjelokupnih proizvoda u njihovu vlastitom aranžmanu. Kako je pojasnila Klara Rojnić, učenica trećeg razreda, proizvodi su osmišljeni tijekom predmeta “Kemija hrane”, uz pomoć profesorica Ankice Milković i Dragane Viljanac, a koliko su u tome uspjeli, pokazali su oduševljeni posjetitelji koji su kušali sve predstavljene proizvode. No, iako su željeli, nisu ih mogli kupiti, a učenici su im zauzvrat dali – recepte!

- Ako im se svidi neki od pripremljenih proizvoda, mi im damo recept i mogu ga sami napraviti i k tome im pojasnimo na koji način i kako - kaže Klara Rojnić.

Osim pripreme zdrave hrane, prema pojašnjenju prof. Viljanac, učenici i stvaraju nove proizvode. Tako su s muffinom od povrća osvojili drugo mjesto na državnom natjecanju “Nutri Vita”, održanom u Vinkovcima u travnju ove godine.

- To je proizvod bez šećera i glutena, sa svim zdravim sirovinama i šećerom iz voća. Sadržava jabuke, višnje i mrkvu - pojasnila je profesorica Viljanac, dodajući da su za muffine sami kreirali i ambalažu, što je učenicima posebno zanimljivo. Naime, osim proizvodnje, uče cjelokupnu finalizaciju proizvoda, a nije isključeno da će se kod njih razviti i poduzetnički pothvat. Inače, “Ruđerica” je ujedno i obilježila Europski tjedan vještina stečenih u strukovnim školama.

Marija MIHELIĆ
Kupus, LUK, CIKLA, ali i maline!

I ovoga četvrtka tržnica je bila prepuna raznovrsnog povrća i voća. Još uvijek je najtraženiji čepinski kupus, a od ostalih proizvoda tu su i prokulice po deset kuna za 40 dag, kelj za sedam kuna, bijeli luk po četiri, cikla po četiri, koliko stoji i kilogram krumpira. Zanimljivo je što je još uvijek moguće kupiti i maline i to za 40 kuna po kilogramu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike