Kultura
VEČER ZOLTÁNA KODÁLYA - UJEDINJENI STUDENTI AKADEMIJA PEČUHA I OSIJEKA

Bogatstvo mladih izvođača, emocija i zadovoljne publike
Objavljeno 24. studenog, 2017.

Na šestom koncertu ciklusa Osječka glazbena srijeda - posvećenom Zoltanu Kodalyu, mađarskom skladatelju, etnomuzikologu, dirigentu i glazbenom pedagogu - nastupili su studenti umjetničkih akademija Pečuha i Osijeka. Kodaly je međunarodni ugled kao skladatelj stekao ranih 20-ih i, uz Bartoka, smatra se najistaknutijim mađarskim skladateljem 20. st., a skladao je orkestralna, komorna, glasovirska, orguljska, dramska i vokalna djela. Prije početka koncerta publici su se obratili generalni konzul Republike Mađarske u Osijeku Antonio Giovanni De Blasio, predsjednik Skupštine OBŽ-a Dragan Vulin te u ime Umjetničke akademije u Pečuhu zamjenik ravnatelja instituta Ákos Gocsál, a u ime Umjetničke akademije u Osijeku, te Grada Osijeka kao glavnog organizatora ciklusa, Davor Bobić, umjetnički voditelj OGS-a.

Izložbu o radu i djelovanju skladatelja priredio je mađarski konzulat. Vlada Republike Mađarske proglasila je 2017.Ggodinom Zoltána Kodálya.

U punom atriju zgrade Glavne straže koncert je započeo izvedbom Marožečkih plesova, u aranžmanu Tihomira Ranogajca i izvedbi Tamburaškog kvinteta UAOS-a. U prvim se taktovima skladbe mekim tonom čela nagovješćuje dinamički iznijansirana atmosfera koju su kroz ostale plesove potvrdili pokazujući dinamičko i melodijsko bogatstvo tamburaškog kvinteta. Ispraćeni su velikim pljeskom.

Nakon njih nastupile su četiri solistice iz Pečuhu, s mađarskim narodnim pjesmama, uz klavirsku pratnju. Vokalno i karakterno različite, stvoren je osjećaj intime i elegičnosti koji je prožimao atrij do zadnje skladbe. Uslijedilo je Kodalyevih Sedam komada za klavir op. 11 pijanista Ivana Bobića s UAOS-a. Skladbe atmosferičnog karaktera, unatoč kratkom trajanju, bile su zanimljiva promjena ugođaja. Potom je nastupio Kortesi Andras s izvedbom Epitafa op. 11, kao sjajan dinamički kontrast prethodnim dvjema točkama. Mladi pjevač Blaž Galojlić (bariton) s UAOS-a dao je vokalno i emotivno snažnu izvedbu pjesme Trebalo bi krenuti te zasluženo ispraćen pljeskom.

Ženski zbor iz Pečuha izveo je 150. ženevski psalam, pod vodstvom dirigenta Attile Kertesza. Usklađenim glasovima i međusobnim osluškivanjem, izvedba je oduševila publiku. U zadnjoj se skladbi ansamblu pridružila piccolo fluta, kojom su upotpunili već jako dobar dojam.

Pijanist Zvonimir Glibušić s UAOS-a izveo je Sedam komada za klavir (br. 1 i 5). Ponovljenom skladbom pokazao je širinu mogućnosti interpretacije Kodalyevih klavirskih djela. Pjesma Haja, haja, u izvedbi Amer Lemja (mezzosopran) iz Pečuha, bila je muzikalna s lijepom bojom glasa.

Ženski zbor iz Pečuha izveo je Ave Mariju pod vodstvom A. Kertesza, dobitnika Nagrade Liszt. Studentica pjevanja na UAOS-u Anja Papa (sopran) izvela je Kitrakotty mese uz pratnju Zvonimira Glibušića na klaviru. Koncert je završen izabranim dijelovima iz plesnih djela Hary Janos i Szekely fono u izvedbi Ženskog zbora iz Pečuha. Koncert bogat u emocijama, koliko u broju i raznolikosti izvođača potvrđuje uspješne napore organizcijskog tima OGS-a punom dvoranom i osmijesima slušatelja.

Luka Gotovac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike