Ekonomija
ANALIZA ZPP-A NAKON REFORME 2013.

Mladi poljoprivrednici u Hrvatskoj zbog visokih kamata na kredite su nekonkurentni
Objavljeno 24. studenog, 2017.

Na sjednici Odbora za poljoprivredu Europskoga parlamenta u Bruxellesu predstavljeno je istraživanje “Mladi poljoprivrednici – implementiranje politika nakon reforme ZPP-a 2013.” koje je za taj odbor provelo Češko sveučilište prirodnih znanosti iz Praga (Czech University of Life Sciences) u suradnji s Tehnološkim centrom Češke akademije znanosti te škotskim Institutom James Hutton. Cilj istraživanja bio je analiza primjene mjera Zajedničke poljoprivredne politike nakon reforme 2013. godine namijenjenih mladim poljoprivrednicima, kao i rezultat provođenja tih mjera u odnosu na prepreke i mogućnosti za poljoprivrednike početnike te moguće instrumente koji bi im olakšali početak bavljenja poljoprivredom.

Prema podatcima Eurostata, udio nositelja OPG-ova mlađih od 35 godina 2005. godine iznosio je 6,89 posto, ali se taj broj 2013. godine smanjio na 5,94 posto, za razliku od udjela starijih od 55 i više godina koji se povećao te je tako 2005. iznosio 54,10 posto, a 2013. godine 54,92 posto. Stoga u svojim zaključcima i preporukama smatraju kako je pri stvaranju mogućnosti za mlade poljoprivrednike potrebno povećati potpore na više od dva posto, povećati pristup privatnom kapitalu, ulagati više u razvoj poslovnih vještina, ponovno procijeniti strukturu izravnoga plaćanja, razmotriti plan za prijenos vlasništva nad OPG-om i smjenu generacija te podupirati nacionalne i regionalne inicijative koje omogućuju pristup zemljištu. Također smatraju kako bi svi mladi poljoprivrednici trebali imati mogućnost dobivanja potpore te je potrebno razmotriti dob do koje se netko smatra poljoprivrednikom početnikom. Hrvatska zastupnica te ujedno ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj Marijana Petir uključila se u raspravu prilikom predstavljanja ovoga istraživanja rekavši kako je i prije upozoravala na sve probleme koje je ono adresiralo. „Mladi poljoprivrednici mogli su dosad dobivati potpore samo prvih pet godina od kada su postali nositelji OPG-a, dok su za potpore od 5 do 50 tisuća eura mogli konkurirati samo unutar 18 mjeseci od osnivanja OPG-a, a u Hrvatskoj je problem i s vrlo visokim kamatama na kredite koji mladim poljoprivrednicima predstavlja veliku prepreku i čini ih nekonkurentnim u odnosu na mlade poljoprivrednike u drugim državama članicama“, rekla je Petir i pojasnila da mladi poljoprivrednik u Njemačkoj ima kamatu na kredit 0,2 % dok u Hrvatskoj ima 8 % te je ponovno pozvala povjerenika Hogana da preko EIB-a dogovori ujednačavanje kamata na kredite.Z.Rupčić

Marijana Petir

hrvatska europarlamentarka

ŽIVOTNU DOB ZA MLADE KOJI SE BAVE POLJOPRIVREDOM PODIĆI NA 45 GODINA

„Podržavam prijedlog da se životna dob za mlade poljoprivrednike podigne na 45 godina i da se makne ograničenje od pet godina u kojemu mladi poljoprivrednik može koristiti financijske instrumente predviđene ZPP-om. Smatram da je važno razlikovati poljoprivrednike početnike i mlade poljoprivrednike te očekujem da se ti mehanizmi što hitnije razviju“, rekla je Petir. Dodala je da mladi poljoprivrednici imaju i velik problem s pristupom zemljištu, a bez poljoprivrednog zemljišta teško je baviti se poljoprivredom.

Možda ste propustili...

U RH OSTVARILI VIŠE OD DVIJE MILIJARDE KUNA PROMETA

U dm-u prosječna netoplaća viša od 9300 kn

ISTRAŽIVANJE 19 UGLEDNIH EUROPSKIH MEDIJA

Poreznim smicalicama oštetili europske proračune

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

12. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O PODUZETNIŠTVU

Dobrim marketingom do uspješne poduzetničke priče

2

ISTRAŽIVANJE IFR-A

Trgovinski rat zakočit će kinesko tržište robota

3

NA OVOM IZBORU 20 KANDIDATKINJA

Bira se 19. najuzornija hrvatska seoska žena