TvObzor
DISCOVERY CHANNEL

Tko je zakopao, a tko će otkopati bogatstvo?
Objavljeno 24. studenog, 2017.
Velika potraga za milijunima Pabla Escobara prikazuje se na Discovery Channelu nedjeljom u 22 sata, pocevši od 26. studenoga

U jednom je trenutku Pablo Escobar - najtraženiji čovjek na planetu – diljem Kolumbije zakopao dio svog bogatstva, procijenjenog na više od milijardu dolara. Urbane legende navode na to da velik dio njegova bogatstva tek treba biti pronađen, kao i da je to blago zakopano diljem Kolumbije i Središnje Amerike. Discovery je dobio ekskluzivan pristup i podršku vlade Kolumbije, zahvaljujući kojoj je pokrenuta potraga za tim navodno skrivenim blagom u novoj seriji "U potrazi za Escobarovim milijunima", koja se počinje prikazivati od nedjelje, 26. studenoga, u 22 sata.

Jedan od najbogatijih kriminalaca u povijesti poznat je kao kralj kokaina. Na vrhuncu svoje moći, osamdesetih godina, zarađivao je čak 400 milijuna dolara tjedno. Ta impozantna svota zahtijevala je i posebnu kreativnost u trošenju, a kada je ponestalo ideja, svoje bajoslovno bogatstvo, uglavnom u gotovini, počeo je zakopavati na pomno biranim lokacijama diljem Kolumbije.

U vrijeme njegove smrti, 1993. godine, magazin Forbes objavio je kako je Pablo Escobar sedmi najbogatiji čovjek na svijetu, s procijenjenom netovrijednosti od deset milijardi dolara. Većina njegova bogatstva bila je u gotovini ili jednostavno nemoguća za praćenje, pa mnogi vjeruju kako je Escobarovo stvarno bogatstvo bilo i mnogo veće, u rasponu od 25 do 50 milijardi dolara.

Točna količina sakrivena u podzemnim skrovištima nije poznata. Vjeruje se da su dio novca otkopali i uzeli Escobarovi najbliži suradnici, neposredno nakon njegove smrti. Ipak, svi, uključujući i njih i američke agente, suglasni su da je još mnogo novca ostalo nepronađeno. Profesionalna istraga nikada nije pokrenuta, kao ni adekvatna pretraga terena… sve do sada.

Doug Laux i Ben Smith, dva bivša časnika obavještajnih službi, oboružana vještinama i iskustvom desetogodišnjeg rada u CIA-i, kreću u lov na navodno skriveno blago. Kao pripadnici obavještajnih službi, Doug i Ben odradili su nekoliko misija na Bliskom istoku. Sada surađuju s agentima DEA-a (Drug Enforcement Administration) koji su izvorno vodili slučaj kako bi se infiltrirali u Escobarov unutarnji krug suradnika i napredovali u potrazi za novcem. Taj elitni tim sa sobom nosi potpuno novu tehnologiju i služi se nikad prije prikazanim tradecraft vještinama CIA-e. Tu su i brojni povjerljivi izvori, a koristit će se baš svime kako bi pretražili Kolumbiju u potrazi za Escobarovim skrivenim milijunima. Doug i Ben najprije su se fokusirali na Barrio Escobar, bivše odlagalište otpada koje je narkobos preobrazio u naselje u kojem je u vrijeme svoje vladavine stambeno zbrinjavao siromahe i beskućnike. Do danas Pablo Escobar je vrlo cijenjen u tom naselju, a njegovi stanovnici i dalje su odani njegovoj ostavštini. Doug i Ben će se povezati s lokalnim stanovništvom i krenuti u Barrio u potrazi za Escobarovim milijunima, ali znatiželja stanovnika naselja prisilit će ih da uspore istragu. (N.K.)

Foto: DISCOVERY CHANNEL