TvObzor
POGLEDALI SMO PETU SEZONU SERIJE “NASHVILLE”

Razrijeđena limunada pretvorila se u punokrvnu dramu
Objavljeno 24. studenog, 2017.

Ljubitelji dramskih serija i country glazbe došli su na svoje u rujnu 2012. godine, kad je premijeru doživjela glazbeno-dramska serija “Nashville” na ABC-ju. Nakon sjajnog uvoda u priču prvom epizodom, do osme epizode - posljednje prije jednomjesečne zimske pauze - postala je neizdrživo dosadna. Mnogi su nepovratno odustali, što se vidjelo i po postupnom padu gledanosti. ABC se zatim pokušao iskupiti posebnom međuepizodom, rekapitulacijom prvih osam epizoda prije premijere devete, što je donekle urodilo plodom. No, već u drugoj sezoni serija je postala razrijeđena limunada, pretvorivši se u tipičnu sapunicu prepunu preokreta u kojoj više ne znaš tko tu koga voli, vara ili mrzi. Prva sezona prati kraljicu countryja koja se bori kako bi zadržala svoje mjesto na sceni dok se suočava s ambicioznom novom pop-country zvijezdom koja ju želi srušiti s trona. Rayna James je country legenda koja je imala karijeru na kojoj bi joj pozavidjela svaka pjevačica, no njezina popularnost počinje opadati. Izdavačka kuća “Edgehill” s kojom ima ugovor pronalazi rješenje u vidu turneje, na kojoj bi koncerte otvarala Juliette Barnes, mlada i seksi nada country glazbe. Rayninu karijeru mogla bi spasiti Scarlett, skromna i talentirana nećakinja njezina dečka iz tinejdžerskih dana, Deacona...

Od dosadne do zanimljive

Osobno sam bio među onima koji su odustali od “Nashvillea” nakon treće epizode, pa sam joj se vratio od devete epizode nakon što sam pogledao spomenutu rekapitulaciju. Do kraja četvrte sezone epizode su varirale od čiste dosade do vrlo zanimljivih, ali gledalo se zbog dragih glumica - Connie Britton iz “Friday Night Lightsa” i talentirane Hayden Panettiere, koja je ovdje pokazala širok spektar svojih glumačkih sposobnosti, za razliku od onih u “Herojima”. U svibnju prošle godine ABC je htio otkazati seriju zbog naglog pada dotad stabilne gledanosti, ali uskočila je kabelska televizija CMT (Country Music Television) sa sjedištem u Nashvilleu i naručila 22 epizode pete sezone.

Već u premijeri pete sezone vidjela se velika promjena. Serija je postala znatno ozbiljnija, s vremenom i mračnija. Elementi sapunice svedeni su na minimum, pa i potpuno izbačeni, a radnja se ponovno fokusirala na glazbu i poslovne pothvate likova umjesto na ono što rade iza kulisa. Što je još važnije, izbacili su brojne nevažne, iritantne likove koji su nam kidali živce.

Rayna i Juliette već odavna nisu suparnice, otkad su postale suradnice u Rayninoj diskografskoj kući “Highway 65”. Juliette je preživjela avionsku nesreću iz finala četvrte sezone i to ju je promijenilo - od razmažene kučkice postala je ozbiljna i odgovorna žena i majka. Istovremeno, financijski gubitci u “Highwayu” Rayni zadaju glavobolje, stoga pristane pjevati na privatnom eventu koji vodi mladi bogataš Zach Wells, za kojega se ubrzo pokaže da je opsjednut njome i počne je progoniti.

Gubitak glavnog lika

Iako su američki portali specijalizirani za TV serije prije početka pete sezone prenijeli da će se Connie Britton pojaviti samo u prvom dijelu sezone, ipak se nismo nadali da će scenaristi “Nashvillea” ubiti glavnu glumicu. Spletom okolnosti, Rayna je poginula u prometnoj nesreći, što je ostavilo dubok trag na svim likovima.

Morali smo pričekati tri mjeseca da vidimo kako će serija funkcionirati bez Rayne, i moram priznati da su odlično to izveli. Deset tjedana kasnije, svi likovi su smrdani - Juliettin novi album nailazi na redom negativne kritike, Raynin suprug Deacon samostalno se nosi s odgojem dviju kćeri tinejdžerica, Daphne i Maddie, koje su ostale bez majke, a Scarlett je trudna s muškarcem kojeg ne voli, taman pošto je obnovila vezu s Gunnarom. Možda sam previše otišao u opisivanje radnje smatrajući da će oni koji nisu gledali seriju, a čitaju ovo, tako lakše pohvatati konce.

Budućnost serije

Naravno, ima tu još mnogo likova i događaja koji su obilježili seriju, ali fokus bi ipak trebao biti na petoj sezoni koja je osvježila seriju. Dogodilo se, zapravo, nešto neobično - prelaskom na drugu televiziju i pridruživanjem novih imena ekipi izvršnih producenata došlo je do toga da je peta sezona zapravo najbolja u seriji. Pamtite li neku serijaliziranu dramu u kojoj je peta sezona bolja od prve? Hm, ja i ne baš...

U finalu pete sezone sve se nekako posložilo, priče su zaključene i imamo dojam da je to kraj serije, iako je otvoren prostor za nastavak, što će se i dogoditi, s obzirom na to da je naručeno 16 epizoda šeste i posljednje sezone. Ostaje nam vidjeti na što će se producenti usredotočiti u finalnim epizodama, čije je snimanje počelo krajem rujna. Nekoliko je detalja poznato iz razgovora s Marshallom Herskovitzem, jednim od izvršnih producenata koji na seriji radi od samih početaka, za portal Deadline. Prema njegovim riječima, Deaconu će i dalje biti teško nastaviti sa životom bez Rayne. Međutim, u grad se u 14. epizodi pete sezone vratila pjevačica Jessie Caine, čiji je bivši suprug vlasnik jedne od najmoćnijih diskografskih kuća, a koji sada namjerava preuzeti “Highway 65”. Ona i Deacon gotovo su se poljubili u finalu sezone pa pretpostavljam da će se nova sezona baviti njima kao parom, a vraća se i njezin bivši muž Brad pa bi se to moglo zakomplicirati. Herskovitz uzbudljivo najavljuje da će u seriju uvesti i dva nova glavna lika te pet sporednih likova. Ističe da ćemo vidjeti zanimljive preokrete u karijerama mladih glazbenika Scarlett, Gunnara, Averyja i Willa.

Mislio sam da će eventualna peta sezona upropastiti dotad ionako prosječnu seriju, no dogodilo se upravo suprotno i sad se nekako radujem šestoj sezoni koja starta 4. siječnja. Čim je najavljeno da je skraćena, znao sam da će biti i posljednja, što je ovih dana i potvrđeno. To je super odluka jer će spriječiti da se “Nashville” ponovno vrati sapunastim korijenima.

Piše: Adrian ANDREJEK