Osijek
MINISTRICA DIVJAK U OSIJEKU

Suradnja Sveučilišta, IT industrije i Grada dobitna je formula
Objavljeno 23. studenog, 2017.
U suradnji s OSC-om Grad kreće u informatizaciju svih osnovnih škola, a uskoro će zaživjeti i IT park

Vrtićki kapaciteti, kvalitetno obrazovanje i posebni programi koji nadopunjavaju one školske važni su za zadržavanje mladih obitelji. Veseli me da grad Osijek ima toliko projekata i da naglasak stavlja upravo na jačanje obrazovanja, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prilikom jučerašnjeg posjeta Osijeku. Obišla je OŠ Tenja, za koju smatra da može ići u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme, u tvrtki Inchoo sastala se s IT stručnjacima iz udruge Osijek Software City, gdje je osim radnog dijela, zaigrala videoigru Super Mario i zbog pozitivne radne klime ondje poželjela ostati raditi, a susrela se i sa studentima Odjela za matematiku, gdje je od ove godine u suradnji OSC-a i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera pokrenut novi studij Matematika i računarstvo.

Nedavni projekti Grada Osijeka poput Centara izvrsnosti za darovite učenike, microbitova za petaše, ulaganja u infrastrukturu škola i vrtića pokazuju da je Osijek na dobrom putu k ostvarenju svoga cilja, smatra ministrica, a to je, kako je istaknula dogradonačelnica Žana Gamoš, imati najbolje obrazovanje u cijeloj Hrvatskoj.

- Dovoljno o našoj namjeri i ozbiljnosti govori podatak da smo u proračunu za iduću godinu za školstvo i obrazovanje izdvojili 65 milijuna kuna – rekla je Gamoš i najavila da će Grad u suradnji s OSC-om uskoro krenuti u informatizaciju svih osnovnih škola na području grada Osijeka te da će uskoro u Osijeku zaživjeti novi IT park.

IT stručnjaci okupljeni u OSC-u, koji već surađuju s brojnim osječkim školama i fakultetima, ističu potrebu za školovanim kadrom novog studija, koji će, kažu, uskoro postati najjači studij u Hrvatskoj, zbog čega bi, smatraju, Odjel za matematiku trebao prerasti u fakultet. U Osijeku, maloj Silicijskoj dolini, u IT sektoru zaposlene su stotine stručnjaka i svake ih je godine sve više, a da bi se taj pozitivan trend koji će privući nove i vratiti ljude koji su otišli nastavio, smatraju stručnjaci, upravo Sveučilište i fakulteti trebaju prilagoditi svoje programe tržištu rada i obrazovati kvalitetnu radnu snagu. Tempo tih promjena ipak je prespor, smatraju Denis Sušac, predsjednik OSC-a, i Tomislav Bilić, direktor tvrtke Inchoo.

- Nama treba agilnije i potentnije Sveučilište. Moramo se brže mijenjati kako bismo sustigli zemlje koje rastu brže od nas – poručio je Sušac. To su podržali i ministrica Divjak i gradski čelnici.

- Suradnja Grada Osijeka, IT industrije i Sveučilišta u pogledu ulaganja u obrazovanje je dobitna formula – zaključila je ministrica Divjak, obećavši daljnju pomoć ministarstva na čijem je čelu.

Jasenka PEJAKOVIĆ

65

milijuna kuna predviđeno je u gradskom proračunu za 2018. za školstvo i obrazovanje

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike