Novosti
REAKCIJE IZ BEOGRADA

Vučić: Nije dan ni za radost ni za tugu
Objavljeno 22. studenog, 2017.
Dojam je da su političari u Srbiji sretniji što se previše ne spominje odgovornost Beograda nego što su nesretni zbog presude

Vezani članci

OBITELJI ŽRTAVA U BIH O ODLUCI HAŠKOG SUDA:

Drukčiju presudu Mladiću nitko razuman nije mogao ni očekivati

Svi važniji srpski portali iz minute u minutu pratili su događaje u sudnici u Haagu gdje je sudsko vijeće izricalo presudu Ratku Mladiću i svi na naslovnicama imaju gotovo jednak, jednostavan i nemaštovit, naslov da je Mladić osuđen na doživotni zatvor. No malo je viđenijih srpskih dužnosnika koji su za tamošnje medije komentirali presudu tom srpskom zločincu. Razumljivo je i zašto… Ipak, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u povodu presude rekao je kako “nije dan ni za radost ni za tugu” i pozvao građane Srbije da “od danas gledaju u budućnost”.

“Mladić osuđen na doživotnu kaznu”, donose Večernje novosti, ali i izjave tamošnjih političara, poput Vojislava Šešelja, koji larma kako je “presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je sudjelovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske”.

Kriv za genocid

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma o presudi Mladiću rekao je da je to “velika sramota”.

- Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavjesu na najveću sramotu u povijesti svjetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 stoljeća robije, a Hrvati, muslimani i Albanci na oko 200 godina, s tim što su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obratno. To znači da za zločine nad Srbima nitko nije kriv - kuka taj političar, inače suborac i kum drugog srpskog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Isti dnevnik piše kako su u Srebrenici i Bratuncu postavili plakate u znak potpore zločincu Mladiću, na kojima je njegova slika i natpis “Ti si heroj”. Vođa oporbenog nacionalističkog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je kako “odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske” te dodaje da je za njega Ratko Mladić heroj.

- Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovječnosti diljem BiH, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva i druge zločine. Bivši zapovjednik vojske Republike Srpske nije u sudnici dočekao izricanje kazne, izbačen je iz sudnice jer je nakon duže pauze, zbog toga što mu je pozlilo, vikao u sudnici. Haški tribunal ovom je presudom okončao rad, a iako i obrana i tužiteljstvo imaju pravo žalbe, o njima će odlučivati drugi sud - piše B92 i donosi što svjetski mediji pišu o presudi. “Mladić je kriv za genocid u Bosni” naslov je glavne vijesti na webu BBC, a udarna vijest na CNN-u glasi “Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju”, francuski Le Monde, kao i ruska Russia Today, objavili su informaciju o presudi Mladiću kao najvažniju vijest dana, piše B92.

Blic donosi izjavu dužnosnika SPS-a i ministra Branka Ružića da će “presuda Ratku Mladiću zasigurno utjecati na situaciju u regiji”. Iako je odgovornost pojedinačna, a ne kolektivna, netko sa strane će, primijetio je Ružić, reći: “Da, vi ste zločinci. Je l' tako?”

Opskurni portal Kurir donosi vijest da je “general” Mladić osuđen na doživotnu robiju, ali najviše ističe kako se on smješkao haškim sucima i da je vikao kako je “sve ovo što se čita laž, laž”.

Orić: Djela govore

Bivši časnik BiH vojske Naser Orić, kojega u Srbiji otpužuju za zločine nad Srbima u Srebrenici, za sarajevski Dnevni avaz rekao je da “vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom, jer je odgovoran za smrt vojnika vojske Republike Srpske koje je osobno odveo u smrt” i dodao kako se “presude Haškog tribunala moraju poštovati i ne treba ih komentirati, ali Mladićeva djela najbolje govore o njemu.”

O presudi piše i poljski portal Wyborcza pl., za koji je Ratko Mladić, “bosanski krvnik i glavni u genocidu u Srebrenici”.

“Međunarodni kazneni sud u Haagu objavio je presudu o posljednjem od najvećih ratnih zločinaca iz bivše Jugoslavije. Ratko Mladić, general bosanskih Srba, ostat će u zatvoru. On je taj koji je naredio ubojstvo 8000 muškaraca i dječaka muslimana nakon zauzimanja Srebrenice, gdje je počinjen najveći genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata”, piše Wyborcza pl.

Miroslav FLEGO/H
SRBIJANSKI POLITIČKI VRH “OKREĆE SE BUDUĆNOSTI”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u srijedu, nakon izricanja presude, da je presuda Mladiću očekivana te da ishod suđenja u Srbiji nije iznenađenje. “Svi smo znali da će to biti ishod, ne postoji ni jedan čovjek odavde da to nije znao”, rekao je novinarima Vučić komentirajući presudu ICTY-a. “Za poštovanje svojih žrtava morat ćemo se sami pobrinuti”, rekao je Vučić i poručio kako “danas nije dan ni za radost ni za tugu, nego da vidimo kakvu budućnost želimo, ni pred kim ne spuštajući glavu”. “Moj poziv građanima Srbije je da počnemo od danas gledati u budućnost - kako čuvati mir i stabilnost u regiji, kako da nam djeca žive bolje, kako ćemo otvarati više tvornica... I da se ne gušimo u suzama prošlosti, nego da od radničkog znoja stvaramo bolju Srbiju za nas”, rekao je Vučić. Srbijanska premijerka Ana Brnabić u svom prvom komentaru presude kazala je kako nije iznenađena te je poručila da se treba okrenuti budućnosti. Teško se oteti dojmu da su političari u Srbiji sretniji što se službeni Beograd ne spominje previše u presudi nego što su nesretni zbog Mladićeve doživotne kazne.